Neodporucane zdroje

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod xshreck 18. 1. 2009 23:51

Já mám fortrona BS, jede už pár tisíc hodin a nic. Jen je pravda... že je trocha hlučnější, o pár DB než zbytek ventilátorů .... tak nvm kde ste nabrali ty podivné zvuky .-) akorát nejhlučnější je HDD seagate, tj fakt mazec když se něco načítá bo zapiuje :D
Raelita je iluze způsobená nedostatkem alkoholu v krvi...takže pijte :)
xshreck
Junior

Odeslat příspěvekod o.dokoupil 24. 1. 2009 18:49

musím popřít kecy o hlučnosti Fortronů GLN daával jsem ho známému do sestavy a po půl roce nebyl slyšet, takže dotyčný měl asi opravdu vadný kus nebo mu dával přádně zabrat, těžko říct
o.dokoupil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ahorek 25. 1. 2009 14:59

Ono dávat ke 4 jádru a Gf9800GTX+ 400W byť kvalitnější fortron.....ehm, já dávám 500W zdroje už k dvoujádrům a slabším grafikám. Je možný, že že zdroj ještě stíhá, ale je na pokraji možností.
ahorek
Junior

Odeslat příspěvekod BlackII 27. 1. 2009 11:34

ahorek píše:Ono dávat ke 4 jádru a Gf9800GTX+ 400W byť kvalitnější fortron.....ehm, já dávám 500W zdroje už k dvoujádrům a slabším grafikám. Je možný, že že zdroj ještě stíhá, ale je na pokraji možností.

na pokraji možností? To už skoro hraničí s nějakou úchylkou na silné zdroje :) pro představu sestava s E6750@3,5GHz, na žravém chipsetu 790i, Raptorem a GTX285 má spotřebu cca 330W v burnu - tzn. utáhne ji i kvalitní 400W zdroj..
MB: Asus Rampage II Extreme, CPU: Core i7 920@4,2Ghz rev. D0 (+TR 120 Extreme BE + 2x Noctua), 3x2GB OCZ 1866Mhz CL8, GTX260 (ano, čekám na nové GF), Asus Xonar DX PCIe, SSD 64GB (system), WD Caviar Black 1TB, CoolerMaster HAF 922, Corsair 850W
BlackII
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ahorek 31. 1. 2009 13:37

na pokraji možností? To už skoro hraničí s nějakou úchylkou na silné zdroje :) pro představu sestava s E6750@3,5GHz, na žravém chipsetu 790i, Raptorem a GTX285 má spotřebu cca 330W v burnu - tzn. utáhne ji i kvalitní 400W zdroj..

Kvalitní zdroj s větší jak 83% účinností? Bez rezervy? To bych fakt neriskoval. Navíc 400W u zdroje je výkon pro všechny větve, tudíž i pro takové 3,3V/5V, které často bývají naddimenzované. Výsledný výkon pro takovou 12V větev může být třeba jenom 350W. Výkon zdroje tedy nelze přímo srovnávat se spotřebou a hlavně ne bez rezervy, nehledě na to, že většina zdrojů má nejlepší účinnost kolem 70% zatížení. 500W seasonic stojí 1100Kč, takže v ceně taky už není problém.
ahorek
Junior

Odeslat příspěvekod BigT 31. 1. 2009 22:29

Ja zas nevidim duvod, proc ke komponentum, co zerou max 300W kupovat 500W zdroj... Zbytecne hazeni penez z okna...
Az si budu kupovat nove pc, tak stejne budu muset koupit i zdroj, pac bude zaneseny a hlucny a budou potreba napr i jine konektory.
PC: PC: Intel i5 8400, Asus ROG Strix B360‑G , 16GB Kingston HyperX, SSD Adata SP920+WD Blue 1TB, GIGABYTE GTX 1050 OC 2G, be quiet! Pure Power 10, CM Elite 333, LG IPS235P 1920x1080

NTB: HP 430 G5

Mobil: Samsung A52s 5G
BigT
Junior

Odeslat příspěvekod Honza20 31. 1. 2009 23:26

Není to zbytečný,zdroje mají největší účinnost mezi 25-50% zatížení,jsou potom taky tiché a taky je tu větší šance že ti taky dýl vydrží.

//Jak které zdroje.
Naposledy upravil DevAstor dne 8. 3. 2010 22:39, celkově upraveno 1
Důvod: přidána poznámka
---> HP EliteBook 8540w
---> LCD TV Samsung LE32R86BD
---> Peugeot 206 Black edition
Honza20
Junior

Odeslat příspěvekod SmokeMan 31. 1. 2009 23:38

300W zere uz slusna masina, ale o tom to tu neni, o ucinosti si najde kazdy sam co chce vedet na googlu a verte ze to je spise o tom proudu, ale nemusi to byt absolutni kamen urazu... a ac s podivem, ja se zde zastanu tech "noname" zdroju typu KME a Eurocase (ano muzete se smat, ale ono to plati napric temer celym spektrem, az na tu ucinost, i kdyz) .. jak je tedy mozne ze treba zdroj ktery je KME 500W na masince kde se predpoklada odber kolem 250w temer vubec nezatopi a je vlaste studeny a ventilator temer nehybny (na tom samem stroji fortron 400W GLN topi a huci jak o zivot)?

neni to jen tim jak zdroj vybirame, ze i zdroj ktery je noname utahne opravdu dost, pokud ho vybereme dobre a ne jen s ohledem na znacku... ? jak tu pise nekdo nademnou ze nejlepsi volba je temer vzdy cokoli co utahne dvojnasobek naseho pozadavku ?
FX 8300@4,4GHz@1,38V, MSI 970 Gaming Pro Carbon, Sapphire Rx 480 8GB nitro+ @580 nitro+ undervolted, 16GB Corsair@1886MHz, Scythe FenrisWolf, KC2000, As2000, Scythe chlazeni
SmokeMan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soap mactravish 1. 2. 2009 00:03

Asi ma to vsetci nakopete ale daco vam poviem,

Moj ujo ma Quad 6600 @ 3,2 Ghz
2x 8800GTX v SLi
Vetraky apod...
2x HDD 500GB
2x DVD/ RW
Scythe ninja 2

A napaja to 350W zdrojom , napajanie grafik je riesene redukciami a pc mu ide bez najmensieho problemu a stabilne aj s OC. Ale kazdopadne ja by som neriskoval to co on
soap mactravish
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ahorek 2. 2. 2009 01:07

jak tu pise nekdo nademnou ze nejlepsi volba je temer vzdy cokoli co utahne dvojnasobek naseho pozadavku ?

Nic se nemá přehánět, proč se třeba dneska dělají předražené 1kW zdroje taky nechápu, obzvláště když ten výkon nakonec nezvládají.
Naopak pokud budeme chtít navrhnout výtah s maximální nosností 3500kg, tak tam podle vzorečku taky dáme lana přesně pro tuto hmotnost? Nikoliv, konkrétně tady použijeme lana na nejméně 2x-3x větší hmotnost(spíše i víc). Možná to není to pravé na srovnání, ale podstata tam je.
U PC taky nevíte jestli to náhodou někoho nenapadne přetaktovat nabo tam strčit několikanásobně žravější kartu(grafiku, televizi, disk) a zdroj pak nestačí? Před výtahem se také lidi nebudou vážit na váze, aby splnili "normu".

Moj ujo ma Quad 6600 @ 3,2 Ghz
2x 8800GTX v SLi
Vetraky apod...
2x HDD 500GB
2x DVD/ RW
Scythe ninja 2
A napaja to 350W zdrojom

Jestli já jsem na silný zdroje, tak tohle bude z opačnýho konce. Ještě řekni, že je to eurocase a jdu se oběsit :).

Az si budu kupovat nove pc, tak stejne budu muset koupit i zdroj, pac bude zaneseny a hlucny a budou potreba napr i jine konektory.

Dneska jsou zdroje kvalitnější než dříve a případně se dají lehce profoukonut. O jiné konektory bych se nebál, jediná změna byla u přídavného napájení pro procesor(4pin, který se začal používat někdy u konce éry AGP slotů) případně nějaká přídavná napájení ke grafikám. Většina věcí se dala řešit redukcí. Plně nekompatibilní jsou až zdroje pro AT desky a to už je velká historie. Koukám, že mám doma ještě ten zdroj z 386stky, celých 180W - značka noname, šlape dodnes, ale používaný už samozřejmě není.

Není to zbytečný,zdroje mají největší účinnost mezi 25-50% zatížení,jsou potom taky tiché a taky je tu větší šance že ti taky dýl vydrží.

Víceméně souhlasím, ono nejde jen o výkon, ale také jak se ke zdroji výrobce postaví. Silnější zdroje mají obvykle i lépe řešené chlazení(také si to výrobci můžou vzhledem k vyšší ceně dovolit) a protože nejsou naplno zatížené, tak i méně topí. Velkým příkladem budiž Enermax 385W, který v porovnání se svými silnějšími bratříčky v hlučnosti příliš nepovedl.

neni to jen tim jak zdroj vybirame, ze i zdroj ktery je noname utahne opravdu dost, pokud ho vybereme dobre a ne jen s ohledem na znacku... ?

Je to pravda, i takový Eurocase 350W dokázal dle mých zkušeností celkem slušně a tiše zásobovat jeden starší počítač. Hlavní rozdíl mezi EC a kvalitnějšími zdroji je ale kromě účinnosti, součástek atd. i v tom, že když zkratuju Fortrona, tak se automaticky vypne, Eurocase, Trust a jim podobní shoří. Neříkám, že každý běžně zkratuje zdroje, ale může jít i o špatné zapojení, přetěžování zdroje, náhlé přepětí v síti a celá sestava může být v háji.

Pokud koupím jen o trochu silnější zdroj(samozřejmě nebudu kupovat k jednojádru 1kW), tak tím nikdy nemůžu nic zkazit. Akorát budu mít větší jistotu, že zdroj všechno s přehledem zvládne a ušetřím si případné vracení nebo výměny po půl roce apod. Ceny zdrojů jsou dneska směšně nízko a pokud zrovna nestavím HTPC, kde je výběr správného zdroje mnohem důležitější, tak s tím problém nemám. Těch 100Kč z celkové ceny sestavy na to rád obětuju, ušetřím si spoustu starostí.
ahorek
Junior

Odeslat příspěvekod soap mactravish 2. 2. 2009 15:02

Ahorek: Nene, je to 350W Fortron
soap mactravish
Pokročilý

Odeslat příspěvekod DevAstor 2. 2. 2009 23:09

ahorek píše:

Kvalitní zdroj s větší jak 83% účinností? Bez rezervy? To bych fakt neriskoval. Navíc 400W u zdroje je výkon pro všechny větve, tudíž i pro takové 3,3V/5V, které často bývají naddimenzované. Výsledný výkon pro takovou 12V větev může být třeba jenom 350W. Výkon zdroje tedy nelze přímo srovnávat se spotřebou a hlavně ne bez rezervy, nehledě na to, že většina zdrojů má nejlepší účinnost kolem 70% zatížení. 500W seasonic stojí 1100Kč, takže v ceně taky už není problém.

Vidim, ze se ta ucinnost porad trochu plete, tak to radeji uvedu na pravou miru. Jestli sestava odebira ze zasuvky 330W a ucinost zdroje je 70%, tak pozadavek na zdroj je presne 231W.

Tady by se meli uvadet pouze problemove zdroje, jestli bude pokracovat jina diskuze, tak to nejak vytridim.
Toto je můj osobní názor.

(\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod myznar 9. 3. 2009 21:56

Tak mě po dvou letech provozu odchází Enermax Liberty 400AWT. Je z něj občas slyšet sršení a na obrazovce lítaj pruhy. :'(
Teď váhám, jestli si mám koupit Pro82+ nebo S12. :hm Ale Enermax to teď má u mě nahnutý. :-\
prdění je sexy
myznar
Junior

Odeslat příspěvekod Taxik00 29. 3. 2009 19:34

Osobně mám ve skříni eurocase 550W(http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34201) a mam ho tam jiz necele 3roky.Asi pred pul rokem zacal vzucet(se divim ze ne driv-mozna ano ale asi ne tolik abych tomu venoval pozornost),potom co jsem zapojil grafiku ati h4830 tak zacal neuveritelne bzucet ze jsem to normalne vypnul.S brachou jsem se na to kouknul a zjistili jsme ze to dela trafo(tak jsme vlozili mezi civky umelouhmotu a dali zaptky) o dost se to zlepsilo ale stale to bzuci.TAk ze tento zdroj take nedoporucuji-cim vetsi zatez mu date tim vetsi hlucnost
Taxik00
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod syncek5 27. 6. 2009 21:04

Ja som sa tak dostal pred týždňom... v máji postavená zostava AMD Phenom II x3 710, 4GB DDR2, ASUS EAH 4850 so zdrojom Seasonic SS-500ET F3 a teraz v júni druhá s AMD Phenom II x2 550, 2GB DDR2, ASUS EAH 4850 so zdrojom Seasonic SS-500ET T3!!! Druhá by mala mať menšiu spotrebu, ostatné súčasti PC boli rovnaké. Zatiaľ čo prvá ide úplne bez problémov, tá druhá ide iba v režime 2D, ten zdroj na konci z T3 (asi novšia revízia zdroja, alebo čo) po preponutí VGA do 3D režimu, zapískajú na VGA cievky a zdroj sa vypne. Zdroj vyreklamovaný a nahradený Enermax-om PRO 82+ 425W a ten to utiahne úplne v pohode. Takže ako vidno, nepatrná zmena písmenka z F3 na T3 a už to je úplne iný zdroj...
syncek5
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka