bzučící zdroj - neuznaná reklamace

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod 0mira 8. 4. 2010 16:58

Zdravim,

mám urgentní problém, trochu ho popíšu

měl jsem rok a půl (cca) zdroj Enermax 425W pro 82+, začal v zátěži bzučet, tak jdu v CZC na reklamaci, za týden mám napsáno "Vada odstranitelná , z ekonomických důvodů rešeno výměnou"(jejich obvyklá fráze na obchcávání zákazníků).

přijdu domů a novej (zase ten stejnej typ) bzučí krom zátěže (a to není ani v maximální zátěži tipuju tak 300w ) i bez zátěže(a u toho se fakt nedá ani číst internet)!!! no kur-** tak jdu na reklamace, a je tam jinej člověk a říká mi že jsou na to nějaký kvóty že prej může bzučet (aha takže při první reklamaci , týden zpět, žádný omezení nebyli a zdroj si bzučet dovolit nemůže) tak najednou je bzučení běžná věc...

no a ted mi po týdnu napsali "nejedná se o závadu ale vlastnost", to je kurna nějaká blbost ne? tohle sprosté jednání by si snad dovolit neměli ne? neřeknu zdroj za pár stovek, ale kurna 400w zdroj za 2000Kč

Jak se mám bránit ?

Děkuji
0mira
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 9. 4. 2010 15:51

Obecně vzato, reklamovat se dá dobře jakékoliv neplnění vlastnosti, které jsou zaručovány např. technickými podmínkami, v manuálu výrobku nebo v jakýchkoliv veřejně dostupných informacích výrobce.
Reklamovat, ale již hůře, se dají i ty vlastnosti, které sice nejsou nikde písemně zaručovány, ale které může zákazník oprávněně očekávat. Slyšitelné bzučení zmíněného zdroje je vlastnost, kterou zákazník oprávněně neočekává, které ale není nejspíš někde zaručovaná.
Reklamuj s tím, že bzučení je vlastnost oprávněně zákazníkem neočekávaná. Hlavně taky proto, že výrobce prezentuje nízký aerodynamický hluk a jiný hluk by tuto prezentovanou vlastnost znehodnotil. To by pak nedávalo žádný smysl.
Pokud tě budou odbývat odkazem na "vlastnost" zdroje, tak trvej na tom, aby ti řekli, jaký hluk v dB může zdroj vydávat, aby byl ještě tzv. v normě.
Pokud tvrdí, že je to normální, tak musí znát míru té normy, aby mohli rozhodnout, kdy už to normální není.
Pevné nervy a hodně štěstí.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 9. 4. 2010 17:21

Uz jsme to resili pred casem pres SZ, pamatuji si Te. Enermax jako takovy nema bzucet, zadny jsem nikdy bzucet neslysel. Muzes to nejak zkusit nahrat ten zvuk? Idealni by bylo to slyset osobne. Ale to nejde, takze zbyva leda nahrat.

Mas pravo zadat servisni protokol od vyrobce, tak jej pozaduj. Nekteri NESERIOZNI prodejci prodavaji zbozi, ktere u vyrobce zaruku nema a na opravu tim padem nikam nic neposilaji - nechaji si danou vec tri tydny u sebe nekde lezet, s tim, ze posleze napisou "reklamace neuznana". Zacinam mit podezreni, ze jsi prave ted na jednoho takoveho narazil.

Ten servisni protokol kazdopadne pozaduj.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Dodo677 9. 4. 2010 17:51

No... u CZC mě to trochu překvapuje...sem je měl za seriózní obchod... on celé problém je v tom že pokud vím....jako firma má czc u výrobce...tzn u enermaxu ... záruční lhůtu jenom 12 měsíců....a tím pádem zákoných 24měsíců pro nás jako fyzické osoby které sme zboží nekoupili na firmu bez DPH musí CZC tech 12 měsíců záruku držet...a tedy by ti nový zdroj museli dát z "vlastní kapsy"....proto se snaží kličkovat....otázka je jak na ně...tohle je vždycky na soud...bohužel ony ty 2000,- moc za ty tahanice kolem asi nestojí.......
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 0mira 9. 4. 2010 19:32

práveže u CZC je ta praxe (pro mě ) celkem bežná, nechám tam věc, a za hodně hodně dlouho (někdy i přes 30 dnů) jsou 3 možnosti co mi napíšou "vada odstranitelná, z ekonomických důvodů řešeno výmenou", vrácení penez (když už to překročí 30 dní jako ventilátor nexus před měsícem), nebo zamítnuto

nikdy není že by tam bylo opraveno nebo vymeneno za nový kus :D (jen párkrát a to u opravdu nefunkčních věcí)

PS: no asi jsme to přes SZ s Tebou řešili, ja nevim zdroj je tak tichej, že prostě bzučení (které by tam stejně nemělo být!!!) slyším (i v zátěži je extra tichej to na něm musím pochválit), jenže mám tedka zdroj náhradní (ne enermax) kterej je sice v zátži hlučnej ale nebzučí) a ten hluk se přežít dá(při hře např.), ale bzučení ne!

ad zvuk: není to pištení, či cvakání , ale nejblíž to má k bzučení (až jak když "prská elektřina" jestli to znáte , tak takové velice tiché "prskání elektřiny, tak skoro k tomu bych to v iddle přirovnal) v zátěži bzučí stejně jako v iddle, po delší zátěži, se rozbzučí víc (zdroj slabě bzučí i když se do něj dá jen kabel)

jde o to že bzučení se jim "projevilo" ale "prej je to vlastnost" (při reklamaci týden před touhle to vlastnost nebyla :D)

dodatek: (light OT) bzučet by zdroje asi neměly že?!, takže se ptám po kvalitních a relativně tichých zdrojích se mám koukat po enermaxu, seasonicu, corsairu? říkám to tak dobře?

to Denkez: když mi přišel email s tím zamítnutím tak jsem málem rozboural zed ze vzteku :D :-D
0mira
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 4. 2010 00:00

Bzucet to proste NESMI! Boha jeho, myslis, ze bych to jinak doporucoval do ULN PC?! Ani omylem. Moje vsechny Enermaxy byly a jsou tiche. VSECHNY co mi prosly rukama. A ze jich bylo vic, nez ... proste vysoke cislo, ve trojmistnych cifrach se bavime.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod igor77 10. 4. 2010 00:17

to Dodo677 - právě naopak,má tak 3 možná 4 roky záruku. Protože prodává koncovým zákazníkům a od výrobce má 1 až 2 roky navíc,kdy mu to může ještě ležet na skladě.
igor77
Junior

Odeslat příspěvekod 0mira 12. 4. 2010 15:56

takže na reklamačním me odbyli s tím že si mám nechat udělat znalecký posudek , ale že reklamace byla zamítnuta a oni s tím nic dělat nebudou...

pak mi jenom řekl vedoucí pražské pobočky, že to pošle ješte jednou do tntrade (kde se to reklamovalo) aby to znovu prošetřili...

totální nezájem v CZC, nevyreklamujete "polofunkční věci", jenom oprevdu "nefunkční" z vlastní zkušenosti vim!!!
0mira
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 4. 2010 16:17

Nenechal bych se odbyt a kontaktoval RMA v TNTrade (Hradec Kralove). Je s nimi rozumna domluva, alespon ja se snimi vzdy domluvil. Ale ja od nich kupuji primo, ne pres CZC.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Tonda-B 12. 4. 2010 16:31

Vyzkoušej ho v jiném PC.

Třeba to dělá nekvalitní deska, nebo GK -Jejich napájecí obvody.
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 0mira 12. 4. 2010 16:47

zdroj slabě bzučí i když je pc vypnuté takže... navíc oem seasonic 400w nebzučí...

jinak na reklamačním protokolu mezi tntrade(dodavatelem?) a czc bylo jenom: na dotaz že zdroj vzučí v iddle i zátěži odpověd "trafo zdroje, neuznáno" (nevim přesně byl jsem dost vytočen přístupem czc)
0mira
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 12. 4. 2010 18:16

Pokud tam psali, že bzučí trafo zdroje, tak máš dvě možnosti:
a) Pohrozit obchodní inspekcí
b) Tím zdrojem je mlátit po hlavě tak dlouho, dokud se jim nerozbřeskne.
Ve zdroji PC není žádné trafo, které by mohlo bzučet!!!
Ergo kladívko z tebe dělají vola a snaží se tě odboxovat. Je to, jako kdyby jsi reklamoval televizor a oni odpověděli, že ani při rychlosti 160km/hod nepozorovali problémy, takže žádná reklamace.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 4. 2010 18:36

Boze Boze ... a clovek jenom zasne.

Toho protokolu si vyzadej KOPII (!!!)¨a tu sem pak prihod, k tomu. i pro jednani s COI by se Ti hodila. A neco mi rika, ze na pozadani jsou oni dokonce i povinni Ti ji udelat. (!)

Nechavas se odbyt. To nesmiiis.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod 0mira 12. 4. 2010 18:59

no tím "trafem" si nejsem jist na stopro, takže tam budu muset jeste jít (nechci mystifikovat) , pochopte, že ten čas co jsem tam strávil byl dost utrpení...

nechci vypadat jako hlupák ale nepřemejšlel jsem že by ve zdroji žádný trafo (pokud se potvrdí že to tam je napsaný fakt si nejsem jistej) mělo/nemělo bejt :-[

jinak nejsem v zdrojích do PC a jejich vnitřnostech moc obeznámen, takže žádný trafo ve zdroji není nebo je? kurna :D
Naposledy upravil 0mira dne 12. 4. 2010 20:40, celkově upraveno 2
0mira
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 12. 4. 2010 20:10

Ve zdroji samozřejmě je trafo, ale pracuje na takovém kmitočtu, že to snad ani netopýr neuslyší (pes určitě ne). A pokud by bzučelo, tak by ti to v tom doprovodném kouři ani nevadilo...
Pytlík
Pokročilý

Další stránka