Nové větráčky - konzultace

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod krtenek 26. 10. 2013 18:49

Súdruhovia,
jsem vlastníkem skříně Fractal Design Define Mini. V té mám původní přední i zadní větráček od výrobce.
S hrůzou jsem zjistil, že větráčky mám 3pinové, takže jedou asi stále naplno.
Desku základní vlastním toliko Gigabyte H77-D3H. Tato má dva 4pinové konektory Sys_Fan.
Pokud původní větráčky vyobcuji a nahradím je větráčky Artic Cooling Fan F12 PWM, bude pak základní deska řídit jejich rychlost dle zátěže počítače?
Potvrďte tuto moji hypotézu, případně mi ji vyvraťte.
Klidně doporučte i jiné větráčky, ale v maximální ceně 200 Kč/ks.

Trochu mě mate, že v BIOsu vidím u předního 690 otáček a u zadního 1 280 otáček. Proč ten rozdíl? Dále je možno u každého zvolit vlastní profil (Normal, Quiet, Manual, Disabled), mám vše zvoleno Normal. V profilu Quiet točí přední 560 a zadní 1 280 otáček.

Ještě doplním, že na CPU mám Arctic Freezer 7 Pro Rev. 2, který točí 1 280. Ale ten je 4 pinový.
krtenek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 26. 10. 2013 18:51

F12 PWM + SpeedFan - nastavíš si co a jak chceš - obecně mají GB desky dobrou podporu.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod krtenek 26. 10. 2013 18:53

SpeedFan je nutný? Já myslel, že otáčky bude řídit deska dle zátěže a teploty PC.
krtenek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod miromen4 26. 10. 2013 19:49

Tak pokud to bios umožňuje tak je speedfan zbytečny.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Junior

Odeslat příspěvekod krtenek 26. 10. 2013 19:56

Jak píšu výše - deska umí u každého větráku zvolit vlastní profil (Normal, Quiet, Manual, Disabled). To je teda to, že to deska umí?

Mate mě, že v BIOsu vidím u předního 690 otáček a u zadního 1 280 otáček. Takže řídí otáčky těch stávajících 3pinových nebo ne?

Nechápu to.
krtenek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vanamond 26. 10. 2013 22:04

ty třípinové konektory mají na kontaktu 1 zem, na dvojce + napájení ( +12V ) a na trojce vrací ventilátor pulsíky, že se točí ( jeden puls každou půlotáčku, výstup je otevřený kolektor a mainboard musí mít odpůrek na + aby to fungovalo ), podle toho se měří rychlost otáčení.

na čtyřpinovém konektoru je navíc na čtvrtém pinu výstup ( z mainboardu do větráčku ) signálu PWM, což jsou TTL šířkově modulované pulsíky od 21kHz do 28kHz. Plná frekvence=maximální otáčky větráku.

Tedy: když je výstup třípinový dle normy NEMUSÍ MÍT regulaci větráku ( tu by musel dělat změnou napájecího napětí, a to není lineární věc a ani jednoduchá věc ), takže se to dělalo jako zvláštní modul. Jen pár typů mainboardů má regulaci rychlosti větráčku na třípinovém konektoru a většinou to funguje blbě ( resp. je to funkční pouze s kompatibilním větrákem ).

Když je konektor čtyřpinový, předpokládá se připojení větráčku s vestavěnou regulací obrátek dle PWM pulsů a mainboard NESMÍ mít regulaci napájecího napětí větráčku na pinu 2, protože by to rušilo funkci elektroniky s regulací na větráčku.
specifikace čtyřpinu pro fan třeba zde
http://www.formfactors.org/developer/specs/4_Wire_PWM_Spec.pdf

Tedy ve Vašem případě jste zvolil špatný case, resp case fan nejsou kompatibilní s mainboardem. Řešením je výměna ventilátorů za čtyřpinové s regulací, anebo je připojit na třípin,ale s externím regulačním modulem ( což se ale oberete o možnost to řídit softwareově )
fan controller třeba zde ( a milion dalších )
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16811999244&nm_mc=AFC-C8Junction&cm_mmc=AFC-C8Junction-_-na-_-na-_-na&cm_sp=&AID=10446076&PID=6146836&SID=1w4dg80l5w0kh
http://www.amazon.co.uk/dp/B006LADCNA/ref=asc_df_B006LADCNA15548845?smid=A3P5ROKL5A1OLE&tag=shopdc29111-21&linkCode=asn&creative=22206&creativeASIN=B006LADCNA
Trust in God and keep your powder dry !
vanamond
Junior

Odeslat příspěvekod krtenek 27. 10. 2013 08:39

Rámcově tomu rozumim, ale raději bych potřeboval vědět, jestli cpát Artic Cooling Fan F12 PWM na desku Gigabyte H77-D3H má smysl nebo je to blbost.
krtenek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod alke 27. 10. 2013 09:18

Python.p píše:F12 PWM + SpeedFan - nastavíš si co a jak chceš - obecně mají GB desky dobrou podporu.

Tohle je prostě nejlepší řešení.Ono si můžeš Speedfan nainstalovat hned a podívat se,co to umí.Ale budeš si s tím muset pohrát,SF nemusí umět regulovat všechny konektory na desce.Při používání SF vypnout všechnu regulaci větráků v biosu.
On je rozdíl,jestli ti větrák jede na Silent mod na 850 rpm. nebo ve SF na 350.
alke
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 10. 2013 11:55

F12 PWM fungovat bude. Kouzlo SF je v tom, ze dovoli nastavit jeste nizsi otacky, nez BIOS. Vyrazne.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod krtenek 27. 10. 2013 19:05

Kdybych tedy použil SF a nastavil nízké otáčky, třeba okolo 300, nemůžu pak při zátěži (hra náročnější na grafiku) poškodit desku nebo CPU?
krtenek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 27. 10. 2013 19:30

Pokud ti při hraní do otevřené case spadne třeba kladivo tak se to stát může.....

Je to o tom jak si to nastavíš, otáčky se zamozřejmně dají řídit podle teploty CPU,VGA, MB, HDD, atd... je jen na tobě jak si to nastavíš
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 10. 2013 19:57

Pokud se ovsem ptas takhle, neni SF program pro Tebe. Neni totiz zdaleka jen o "spustim a ono to samo".
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod krtenek 28. 10. 2013 10:11

Do tohoto řešení určitě nepůjdu, rychlost větráků má podle mě řídit deska, ne já.
V BIOSu jsem si nastavil pro všechny větráky Quiet mode, hluk je nižší, takže ani nové kupovat nebudu.
krtenek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod karlos00x 28. 10. 2013 12:32

Speedfan = ridi to deska.

Nastavis speedfan treba takhle(priklad):
Default = 350rpm. Rychle = 800rpm
Sleduj mi čidla teploty 1 a 2.
Pokud teplota cidlo1 > 55stupnu => otacky nahoru
Pokud teplota cidlo2 > 68stupnu => otacky nahoru

Pak je to o tom jak dlouho budes zkouset a testovat. Me se takhle podarilo vyzkoumat, ze pri bezne praci muzu mi fan vypnuty (presto tam mam minimalni otacky ktere zvladne) a pri plne zatezi mi staci 40% na to aby se teplota ustalila na 55 stupnu.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod krtenek 4. 11. 2013 18:27

vanamond píše:Tedy: když je výstup třípinový dle normy NEMUSÍ MÍT regulaci větráku ( tu by musel dělat změnou napájecího napětí, a to není lineární věc a ani jednoduchá věc ), takže se to dělalo jako zvláštní modul. Jen pár typů mainboardů má regulaci rychlosti větráčku na třípinovém konektoru a většinou to funguje blbě ( resp. je to funkční pouze s kompatibilním větrákem ).

Když je konektor čtyřpinový, předpokládá se připojení větráčku s vestavěnou regulací obrátek dle PWM pulsů a mainboard NESMÍ mít regulaci napájecího napětí větráčku na pinu 2, protože by to rušilo funkci elektroniky s regulací na větráčku.
Ale podle tohoto vysvětlení je přece zbytečné dokupovat PWM větráčky.

Podle info v těchto odkazech deska umí nějak regulovat rychlost větráků vestavěných výrobcem skříně.
http://www.gigabyte.cz/products/page/mb ... _10/specs/
http://www.svethardware.cz/recenze-frac ... si/35492-3

Další varianta je, že tomu vůbec nerozumim. :hm
krtenek
Mírně pokročilý

Další stránka