CPU fan jede na velké otáčky

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 26. 8. 2014 19:26

Zdravím, mám doma starší PC a v něm AMD 4000+ a na něm boxovaný chladič (pravděpodobně tento). Deska je stará MSI K9N6SGM-V (rok myslím 2007).

Problém je, že se s CPU fanem nemůžu dostat pod cca 2300 otáček. V nastavení desky jsou u PC Health v BIOSu jsou tyto možnosti:

V HW monitor: http://i.imgur.com/lQ4wsiy.jpg

Po rozkliknutí PC Health Status: http://i.imgur.com/u1qEV8x.jpg

Paradox je, že CPU fan má 4 piny a když dám v nastavení BIOS 4 pin, tak jsou otáčky ještě větší (cca 2700), jak když nastavím 3pin. Smart fan target jsem dal nejvyšší co šlo.

Takhle to jede na těch cca 2300-2400 otáček, ale níž se dostat nemohu, neklesá to ani při nečinnosti. Speedfan hodnoty ukáže, ale když dám dole u procent fanů manuálně nějaké procenta třeba 0%, tak stejně to s ním ani nehne a jede pořád na cca 2300. Pod tuto hodnotu jsem ho nikdy nedostal. Teploty jsou kolem 25-30C.

Nevíte kde by mohl být problém případně kde a co nastavit v BIOSu (nějaká skrytá možnost). :-))

PS: Zkoušel jsem i Argus Monitor a na nějaké manual nastavení fanu taky vůbec nereaguje.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 26. 8. 2014 20:29

já mám za to, že tahle deska to má nějaký zmršený. Ale pro jistotu ... nemáš tam na tom 4 pinu možnost zkusit jiný ventilátor?
eLzyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 26. 8. 2014 20:32

Jediný fan co mám volný je boxovaný chladič Intel z nové i5, mám zkoušet?
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 26. 8. 2014 20:40

zkus, jenom odpoj "Amd" ventilátor a připoj "intel". Se tomu nic nestane, nějakou tu minutu to ten hliníkový pasiv uchladí i pasivně. Akorát bacha na prsty, ty lopatky umí celkem kousat.
eLzyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 27. 8. 2014 10:26

Tak ten Intelácký boxový jede na cca 1200-1300 při stejném nastavení.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 27. 8. 2014 10:52

pokud je ten Intel Box chladič nevyužitý, použil bych ventilátor z něj. Oba drží jen na pacičkách. Sice to nebude přesně pasovat, ale ... s přiděláním si snad poradíš, ne? Já na to v takových případech používám několik žil z UTP kabelu.
Není to sice profi, ale drží to a nestojí to peníze navíc.
eLzyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod gemo604 27. 8. 2014 10:57

kup si Arctic Alpine 64 GT za necele 2kila alebo Alpine 64 Pro za necele 3kila a mas vybavene
gemo604
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 8. 2014 11:02

Asi bych se vydal cestou Alpine 64 PRO.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 27. 8. 2014 11:15

Ok, asi půjde na výměnu. Ještě budu měnit zdroj, je tam tento:
http://www.czc.cz/eurocase-supersilent- ... 32/produkt

Verze taky asi 2007.

Chtěl bych kupovat nový tento (chtěl jsem koupit znova ten Eurocase, ale nakonec jsem vybral tento, není nic extra, ale bude stačit ne?)):
https://www.tsbohemia.cz/seasonic-energ ... 30511.html

Rozměry jsou stejné a kabely při umístění zdroje nahoře taky by měly být bez problémů.
Jediný problém je, že jsou trochu jiné tyto hodnoty (proudů) oproti původním:
Nový Seasonic: Výstupní napětí/proud: +3,3V/20A, +5V/20A, 12V1/17A, 12V2/17A, -12V/0,8A, +5Vsb/2,5A

Třeba u napětí +3,3V má původní starý zdroj proud 14A, u 5V má 30A atp. aby to nedělalo nějakou neplechu, nerozumím tomu.

Vstupní napětí/proud nového: 200-240V/3A, 50-60Hz
Starý: 230V AC 4A 50Hz
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 8. 2014 11:31

Novy bude lepsi.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 27. 8. 2014 11:35

Ok, tak beru ten Seasonic, snad nebude dělat neplechu :)
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 27. 8. 2014 13:17

máš dopředu rozmyšlené, že v následujících cirka 2-3letech nebudeš dělat výrazný upgrade? Třeba lepší grafiku? Pokud nebudeš, ten zdroj vem. Pokud je něco takového v plánu, poohlédl bych se po aspoň 450W
eLzyx
Mírně pokročilý