Muj první Vodní chladič - Jaký?

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod j.x.e 29. 6. 2016 12:42

Zdravím, mám ted na CPU NOCTUA NH-U12S, s ventilátorem NOCTUA NF-S12B redux 700 s manuální regulací, mam to na stalejch absolutně neslyšnejch cca 50% otáček a uchladí to jak nic ale s poměrně velkým odpadním teplem a zabírá to hlavně dost místa (přešel jsem na mATX bednu).

Proto sem si říkal zda nezkusit Vodníka, ale bojím se hluku čerpadla, Dal bych si na něj znovu tu 700 noctu, je to jedinej vetrak co opravdu neslyším a rozjede se i na malé otáčky (když sem připojil něco silnějšího nechtělo se mu na moje manuální nastavení moc rozject)

Ale pokud bude hlučný čerpadlo strácí to pro mě smyl, je pravda že vrčej nebo už dnes existuje vodní chlazení co je absolutně neslyšné a srovnatelné s uplným passivem?

Díky
MacBook Pro 13" 2017
j.x.e
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 29. 6. 2016 14:25

Non sense, blbost, ptákovina, chujovina.

1. místa moc neušetříš
2. ta noctua sotva něco protlačí přes žebra radiátoru
3. AiO jsou o ničem
4. CustomLoop je fajn, ale drahý
5. Co máš za HW?
6. MI ti tedy vzroste, ale to je tak vše
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod j.x.e 29. 6. 2016 14:48

mam to ted na i5 4590, GK 960 s Artic accelero S3 + 2 ty slabe noctuy.

CPU mam takto 40 mimo zátez, 50-55 v zateži a GK 30 mimo zatez a 70 v zatezi. S teplotama sem docela spokojen hlavne když vemu v potaz že počítač je prostě absolutně neslyšný (mam jen SSD a passivní zdroj) ale stve mě jak to je celé nahnácané mam to v bedne Bitfenix Prodigy M...

Prostě me zajímalo zda by tomu vodní chlazení (do 2k cca) nepomohlo od odpadního tepla a neušetřilo v té mikro bedne místo.
MacBook Pro 13" 2017
j.x.e
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 29. 6. 2016 14:52

Ne. Nebo možná jo, ale počítej z hlukem.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod j.x.e 29. 6. 2016 15:03

TO mě zajímalo, pro mě je ticho přednější než teploty. A zajímalo mě jak to je s tou pumpou hlavně. Někde píšou lidi že vrčí atd...
MacBook Pro 13" 2017
j.x.e
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 29. 6. 2016 15:36

pumpa by bylo to poslední vo by tě trápilo. Mohlo by to být i bez pumpy, ale bez hluku to neprotlačíš skrze žebra.

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod j.x.e 29. 6. 2016 15:38

Aha, nedošlo mi že vodníci budou mít asi mnohem členitější strukturu těch žeber, ten chladic co ted mam je sice obří ale pruchod vzduchu nedělá žadnej zvuk...Myslel sme že ty zakladní chladiče za 1500 atd co maj celkem malé chladiče na 1 120mm vetrák budou ok...jsou mnohem menší než to co mam na CPU ted :-D
MacBook Pro 13" 2017
j.x.e
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 29. 6. 2016 15:41

Fyziku neohneš.

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod j.x.e 29. 6. 2016 16:01

Ještě mě zajímala jedna věc at kvuli tomu nedělám novej topic. redukce na 5V na větrák ho omezí okolik % cca? Na pulku? Nebo jinak co je lepší vyřešení co se poměru hluku/prutoku týče

700 PRM manuálním regulátorem stáhnutý na polovinu
Nebo 1200 PRM v 5V konektoru, možná i něco silnějšího/většího.

Reším ted že mam na bedně možnost dát i 140mm, ale potřeboval bych ho našolíchat tak aby hluk zustal nízkej jako u těch stahnutejch 700. nebo alespon nešel nak estremně nahoru. Tak zda třeba místo dvou 120mm 700 zregulovaných na polovic nebude efektivnější npř 140mm 1200 Noctua v 5v...

Je to docela "zamotané" s těma větrákama...
MacBook Pro 13" 2017
j.x.e
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 29. 6. 2016 16:36

Nechapu to odpadni teplo, to bude prece, i s jinym chladicem, stejne... /pomineme ted ruznou ucinnost pri ruznych scenarich/
Podle me vodnik ma, krom MI, smysl tam, kde je narocne z prostorovych duvodu resit efektivne chlazeni primo v miste, tzn.multigpu, atd.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Python.p 29. 6. 2016 17:03

:oboze: furt dokolečka dokola....

ULN rozcestník tam se dozvíš vše potřebné ;)

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod j.x.e 29. 6. 2016 17:59

díky :-)
MacBook Pro 13" 2017
j.x.e
Junior

Odeslat příspěvekod SCobra 10. 9. 2016 14:35

Si tu s dovolením ukradnu téma...

Chtěl bych trochu uvolnit prostor na desce, kde kvůli dvěma grafikám a obrovskému chladiči na procesoru není k hnutí, proto bych rád přešel na vodní chlazení alespoň pro procesor (mám dvoukomorovou skříň, takže na pumpu a expanzku bude místa dost na druhé straně).

Bohužel nemám s vodním chlazením zkušenosti, proto bych potřeboval vědět, jestli je lepší koupit pro začátek nějaké slušné AiO a pak ho v případě potřeby upgradovat, a nebo si to celé sestavit sám.

Na ceně nezáleží. Záleží spíš na kvalitě a přístupnosti - že bych byl nějak technicky zručný se zrovna říct nedá.

Sestava v profilu.
Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.
SCobra
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 10. 9. 2016 14:40

EKWB -> CustomLoop -> WIN!

-- 10. 9. 2016 15:41 --

Často lezeš do svého PC že ti vadí že tam nemáš místo ?

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod R4YNE8 10. 9. 2016 14:59

Pokud ti na ceně nezáleží a víš alespoň trochu, co všechno to obnáší, vydal bych se cestou vlastního vodního okruhu. Vodní chlazení ti v dnešní době (méně vyzářeného tepla od komponent) tolik moc výhod oproti klasickému vzduchovému chladiči nepřinese a chladicí kapalina se časem vytrácí a je dobré ji alespoň jednou ročně měnit.

Vzduchový chladič jen jednou za čas profoukneš stl. vzduchem, jednou za dva roky vyměníš teplovodivou pastu, případně vyměníš hlučný ventilátor za jiný a to je prakticky všechno, údržba prakticky nulová a chladí to pořád stejně. Jako před 10 rokama to smysl mělo, když byla extrémně hřejivá Pentia 4 s jádrem Prescott. Dneska se to imho vyplatí jenom u extrémního taktování a nejvýkonnějších CPU. Ale když máš finance, je to více cool :-)) .

Co jsem mohl vidět a slyšet, tak např. all-in-one sety (okolo 2000,-) ti nižší teploty oproti kvalitnímu vzduchovému chladiči nepřinesou a vyplatí se zbastlit si něco sám. Pokud ti jde jen o ušetřené místo (jaký je konkrétní CPU?), tak se vydat cestou downgrade a koupit nějaký menší vzduchový chladič a osadit ho vhodným fanem.
R4YNE8
Junior

Další stránka