Návrh chlazení v Nanoxia Deep Silence 1

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod alfah4ns 15. 1. 2021 16:46

Ahoj,

potřeboval bych si trochu srovnat v hlavě myšlenky a poradit se s výměnou chlazení celého PC, trochu to ztišit atd.
Po 8 letech začínají mít větráky už dost, navíc jsem loni měnil původní absolutně netopící pasiv hd7750 za semipasiv GTX1060 a toho tepla je tam teď trochu více...v loadu má CPU i 70° a GPU 75°. Idle teploty obou 40°, než naběhla druhá covid vlna jsem moc nehrál, tak jsem to moc neřešil, při běžném použití se mi PC poměrně fláká a vytěžuje jen krátkodobě, teď i trochu hraju a začíná mi to vadit :)

Aktuální konfigurace:
i5-3470 + Scythe Mine 2, na něm 1x Nanoxia 140mm/1100rpm
Gigabyte 1060 3GB WindForce semipasiv
case Nanoxia Deep Silence 1, aktuálně osazená pouze 1 120mm intake a 1 120mm out.
deska G1 sniper M3, umí CPU + 3 další okruhy PWM i napětím.
Zdroj semipasiv Seasonic G360

Case
Bedna má možnost použití 140mm, ale jen vzadu (1), nahoře (2), dole (1), spodek bočnice (1).
Vepředu je možnost osadit pouze 2x120.
Nechci, aby výkon výdechu byl vyšší než nasávání, ať to netahá zbytečně prach mimo filtry.

Mám tedy tyto možnosti:
a) 2x in + 2x out, P12 PWM
b) 3x in P12 PWM + 2x out P14 PWM, s tím, že jeden z intake bude dole...
Celý "problém" je v tom, že přední filtry jsou krásně píštupné, ale abych vytáhl a vyčistil spodní, musím vysunout PC z pod stolu (a pohnout i stůl), filtr se vysouvá směrem dozadu...
Tzn. dokud neosadím spodní fan, nemusím tam lézt pěkně dlouho, jelikož zdroj nasává jen při hraní her, při běžném používání je v pasiv módu, takže zatím se filtr zanáší minimáně...PC jede běžně 8-12h denně (homeoffice + RDP), takže při osazení case fanem se bude zanášet rychle...
c) jiný návrh?
že bych tam strčil nasávání do té bočnice, tzn. přímo pod GPU? Nejsem moc zastánce větráků zboku, ale možná za těchto okolností?... Případně jiný, lepší návrh?

CPU
přepastoval bych MX4 + fan vyměnil za P14 PWM, aktuálně je fan uprostřed, je možné osadit 2, bude-li nutné.

Co vy na to?
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod polda 15. 1. 2021 17:16

Společně nastavení 2 zepředu + 2 nahoře . Nastaveni vzadu dle CPU. 2+3 Bedna neni hermeticka aby tam vznikal podtlak .
Asi dost topi zdroj. 360W GPU urcite utahne ale jede naplno. Bych si vzal silnějsi.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 16. 1. 2021 12:26

Netvrdim, ze by tomu 450W neslusel vice, ale G360 to da s prstem v nose, pri hrach dosahuje cca mozna 60-65% zateze? Takze je to vlastne i vyhoda, tam uz jede i vetrak :D (spina neco mezi 150-200W na nejnizsi rychlost, zalezi od okolni teploty). Ten zdroj ma svuj okruh chlazeni a jeho povrch je jen vlazny, takze ten do case netopi, ono stejne tam neni ani 20W ztratoveho tepla (nad 90% ucinnost). Kondiky ma OK, budu pripadne menit, az bude smerovat k odchodu, dost mozna i s celym PC, az prestane stacit (co ja vim, 2-3roky?).

Nejvice topi GPU, jeste tim, ze je velice blizko CPU chladici, ten jeden 120mm vzadu to nestiha odvadet...

Takze bys osadil zadek 140 spolecne s cpu chladicem, vrch + predek 2+2 120 na jednu vetev nebo vrch 140ky a predek 2x 120?

Jinak jsem nemyslel tak, ze by tam vzinkl primo podtlak, jen ze kdyz je nasavani o dost mene vykonne nez vydech, plno vzduchu se dostava jinudy... zadnima dirama atd, kdyz je to naopak, tak toho prachu taha PC daleko mene... v podstate jsem vnitrk za celou dobu cistil jen jednou a nevypada, ze by bylo treba, i kdyz to spolecne s upravou chlazeni stejne asi udelam.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 1. 2021 12:59

Zahodit N DS, koupit FD S a osadit 3x 140 front in a 3x out horni a zadni. Mas vyreseno. 8-P

Vim, to's nechtel slyset. :potichu
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod alfah4ns 16. 1. 2021 13:11

Mas pravdu, nechtel :D
Ta nanoxia ma jednu obrovskou vyhodu - horni fany maji tunel smerem dozaduc takze zvrchu nejsou diry... obcas na tom mam polozeny bordel typu nabijecka od ntb atd, pokud delam ma vice pc zaraz :)

No a ted vazne, pokud bys mel fakt tu bedni zacjovat, jak bys to tam vyresil co nejlepe ty? Ten hw uvnitr neni az tak topivy, aby to neslo dostat alespon do LN v klidu. V zatezi je to fuk, ta GPU pak stejne rve jak tur, tam stavi, kdyz se to uchladi.

Edit:
Az ti napisu, ze potrebuju porad jeste dvd mechaniku, tak se teprve budes smat :D
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod polda 16. 1. 2021 16:53

Pokud to jde do tunelu tak spíš 140 rozhodně ten tunel je brzdič volného průchodu. Zadni jsem nemyslel spojit s CPU ale rychlost podle teplot z CPU nezavisle na predni větvi FANů
polda
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 16. 1. 2021 17:24

Osadil bych jeden ventilátor dozadu, dva nahoru a dva dopředu. Velikosti zvolit dle možností.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 1. 2021 18:18

Já bych osadil Accelero na grafiku. Písni SZ, nechám za rozumnou cenu.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod alfah4ns 24. 1. 2021 13:25

Tak hotovo...
Nekonec klekla po 8 letech deska.
Prepnul jsem v BIOS jeden ze SATA portu na hotplug, abych si nachystal data na externi disk v prednim esata supliku (chtel jsem krom vymeny vetraku osadit i vetsi ssd + cisty instal), pak uz PC nenabootovalo, nevidelo systemove SSD... po odpojeni vseho nepotrebneho z desky sporadicky PC najizdelo (SSD pak v jinem portu), nicmene klekly komplet PCIe sbernice.

Takze po par konzultacich (par let jsem nevenoval PC velkou pozornost) novy zaklad...
i5-10400f, B460 pro4, 32GB RAM, 1TB A2000.
Case, zdroj, scythe mine 2, GTX1060 zustaly puvodni, na GPU slo accelero od Kina, vetraky jsou vsechny o AC.
case 2xP14 silent (vzadu a nakonec jsem teda osadil i ten dolni, i kdyz tochu nerad, budu muset cistit tedka filtry... :) ) + 4xP12 silent, vetev tech P14 reguluje podle teploty CPU, kdyz od nej primo odtahuje.
CPU 2xP12 PWM
GPU 3xF12 silent

PC je v zatezi daleko, daleko tissi. V klidu pri cca 500-600rpm je o neco hlucnejsi, nez s puvodne osazenymi Nanoxia DS120-1300rpm na cca 650 rpm, tedy nez zacal puvdni stary CPU vetrak cvakat v lozisku... S otackami si ale jeste budu hrat, s tolika fany predpokladam, ze se dostanu daleko nize.
GPU mela po hodine Zaklinace 52° při 450 rpm.

Celkove velka spokojenost, diky :)
Přílohy
Photo 22.01.2021 21 24 39.jpg
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 1. 2021 22:44

To Accelero je na te pidikarticce BRUTALNI. :))

Otacky klidne sraz okolo 200 idle ve skrini a 300 na CPU, deska umi minimalne tri okruhy, mozna i ctyri, z hlavy nevim, ale vic jak tri ted nepotrebujes a ty umi afaik urcite. ;)

Grafika jsem Ti rikal uz v SZ, ze bude mit malem kaslicek. :D Ale to pro ni je jedine dobre. Puvodni chladic totiz stal za ...

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod alfah4ns 24. 1. 2021 23:10

Umi 2cpu a ted nevim jestli 4 nebo 5 case okruhu (s tim, ze se da u nekterych volit jestli fan nebo vodnik).
Aktualne pouzivam cpu, case 14ky, case 12ky, gpu.
Mno a pro zacatek jsem tam hodil tu jejich diagnostiku v biosu, kera vyhodi min hodnoty, pak jen upravil trosku pouzitelne krivky. Na vetsi ladeni si to chce s tim pak pohrat, kuk, na kterych % se vetracky jeste v poho rozbehnou atd, takze az bude trochu vic cas.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod alfah4ns 21. 11. 2024 22:01

Ahoj, vracim se zpet do CZ a vyhrabavam svoje stare PC, viz vyse, zatim odlozene na chalupe :)
A jelikoz jsem se pred odjezdem zbavil puvodniho FHD monitoru a budu rovnou kupovat QHD, bude to chtit rozumny upgrade GPU, prip. i zdroje. Rad bych ponechal co nejvice ze stavajiciho PC, pokud to bude mozne.
Co byste poradili?

Stavajici PC viz vyse:
i5-10400f, B460 pro4, 32GB RAM, 1TB A2000, Seasonic G360, GTX1060, Nanoxia Deep Silence.

Vyuziti
Lightroom, obcasne hry na odreagovani, spise uz par let stare (zaklinac 3, tomb raider, kingdom come deliverance a tak).

GPU - hledam neco ne moc hlucneho co dokazu jeste smysluplne uchladit ve stavajici bedne, s min 2x narustem vykonu (vykon ve hrach ve FHD byl pro mne OK, tzn. uvazuji min 2x pro QHD), v Lightroomu cekam jen u AI denoise funkce, tam dela grafika obrovsky rozdil a 10 let stara GTX1060 prakticky nijak zvlast nepomuze. Zajimave je, ze rozdil mezi mainstream a highend grafikou neni pak uz velky, spise se jedna o to, zda vubec dokaze HW akcelerovat AI. Tzn. koukame na RTX30xx a novejsi. tzn. idealne RTX3060/4060. Dokazal na to nekdo nabastlit accelero? Nebo jit cestou vyberem vhodneho typu s pouzitelnym pasivem + vymenit vetracky (muzu kdyztak pouzit stavajici 3x F12 silent)?

zdroj - dle GPU, semipasiv

Rozpocet nemam pevny, cim mene, tim lepe, aneb kazda tisicovka navic nad novy monitor (ten totiz muze pouzivat se sluzebnim ntb pri homeoffice, mojim hram ale neholduje) bude muset byt nalezite doma obhajena :D

Diky!

P.S. casove to nijak zvlast nespecha, monitor budu kupovat uz nekdy ted, se zbytkem ale klidne pockam do noveho roku, pokud to bude mit smysl (napr. ocekavany propad cen v unoru atd).
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 11. 2024 09:25

Budou RTX50xx ... ten unor je rozumnejsi.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Python.p 22. 11. 2024 21:43

To chce aspoň 5070Ti nebo něco takového, přeci musíš podpořit naši ekonomiku těma dovezejma dolarama ne? :D

Se pak ozvy až to bude aktuální, zajdeme na pivko a poladíme to. ;)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod alfah4ns_2 25. 11. 2024 12:03

Kin:
to zni dobre, klidne pockam, jako 3 roky jsem "prezival" na HP 840 G5, par mesicu navic mne nezabije :)

Python:
o podpore ekonomiky dovezenyma dolarama nemam pochyb, jen to asi prioritne nebude pres IT hracky :) i kdyz... no.. uvidime jeste :D

EDIT:
alfah4ns vs alfah4ns_2...
ja se nemohl puvodne dostat do uctu a zalozil si novej...reset hesla nesel, pac moji starou emailovou adresu pouzivanou jen na fora evidentne maji nejaci indove, nebo nekdo takovy...
Pak jsem si sice vzpomnel, ale zustal prihlaseny z noveho nicku na prac. pc...
Budu pak muset pozadat o zmenu emailu prirazenem na foru...
alfah4ns_2
Kolemjdoucí