Zdroje SilentiumPC - testy, kvalita, zkušenosti atd.

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod vanhouten 9. 12. 2021 15:25

Ahoj,

čistě ze zvědavosti, měl někdo zdroje téhle značky rozkuchané a nějak více testované? Kterýkoliv model, ale ideálně mě nejvíce zajímají v pořadí Vero, Elementum, Supremo v novějších verzích, tzn. "2". O co jde. Teď po nějaké době koukám míru reklamací a nestačím se divit. Z několika desítek prodaných kusů z každého modelu v různých výkonech, pouze jediný kus na reklamaci, což ho ve statistikách posouvá nad zdrojového krále Corsair RMx :lol: Dneska je do sestav cpe hodně firem (jak ty levnější Elementum, tak Vero, ale i dražší Supremo), domácí PCBuildeři je kupujou po krabicích. Proto by mě zajímalo, jestli jsou opravdu zařaditelné někde mezi mainstreamy, nebo jestli to bylo prostě "štěstí" na dobré kusy :-) SPC se docela vyšvihlo v posledních letech, proto by mohly i ty novější modely zdrojů mít relativně ošéfované, protože to procento poruchovosti je fakt téměř nulové. Statisticky jsem koukal na prodeje uskutečněné ve dvouletém období za roky 2019 a 2020 (tudíž ne čerstvé letošní prodeje, ale už ty zajetější kusy).

Zajímají mě opravdu jen osobní zkušenosti. Názory typu, že je to polsko-čínská *****, která zaručeně vypálí komp po prvním spuštění, od lidí, kteří ten zdroj viděli maximálně jako obrázek na eshopu, mě fakt nezajímají. Zajímalo by mě opravdu reálné testování a rozbor střev.

Na netu jsem našel článek akorát na PCT, přeložený z HWinsides, ale to se týkalo starého Elementum E1 navíc v nejnižší 350 W.
Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2
vanhouten
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 9. 12. 2021 16:40

Hele, nechápu smysl dotazu. Pokud jim věříte, klidně je kupujte. Tady se jedou jiné značky a pochybuji, že někdo je kuchne, případně bude doporučovat něco, co nezná. V podstatě si odpovídáte sám - když je kupujou po krabicích, vůbec bych se toho nebál a ani to Elementum E1 nemusí být do nejlevnějších špatné. 30. prosince bude v časopise Computer test 650W zdrojů, možná tam bude i nějaký Silentium. Mrkněte tady:

https://tech-legend.com/reviews/silenti ... ld-650w/2/

V Computeru 6/2020 testovali zdroje o výkonu 350, 400W a 450W. A Silentium Elementum E2 450W skončilo na krásným třetím místě, kdy do 200W zátěže chválili nízkou hlučnost, délku kabelů, účinnost blížící se 85 % a tříletou záruku.
Naposledy upravil dockalacek dne 9. 12. 2021 17:45, celkově upraveno 1
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KineCZek 9. 12. 2021 16:59

Poruchovost RMx je brana za desetilete obdobi. Tedy pokud koupim 10ks a z nich mi jeden odejde patym rokem, jeden sedmym rokem a jeden po deviti a pul letech, bude mi statistika ukazovat osklivych 30% reklamovanosti. :hm

ALE

U zdroje se dvouletou zarukou, i pokud mi 8ks z 10 zdechne ve tretim roce, tak v te stejne statistice mi porad bude svitit nadherna 0. Nula ... O% ... zero. Nadhera! :tleskani

A pak uz je jen a pouze na mne, ktery bych si koupil. A kdyz ten statisticky spolehlivejsi je i levnejsi ... no to je prece bomba! N(eb)o ne?

-

Naprosto kazdou statistiku lze kdyz ne hned priohnout, tak aspon "hezky interpretovat" ... a je na to i krasny priklad. Na lednicce lezi kure. Prijde bracha a sezere ho. Komplet. Ty trpis, Ty mas hlad, ze bys sezral i mrtvole z ucha. Ale ve statistice jste oba naprosto v pohode - kazdemu z Vas tam prece mamka (pritelkyne, manzelka, sousedka, kuryrka z DameJidlo) statisticky nechala pulku kurete. A pul kurete Ti, sakra chlape nespokojena, muselo stacit?! Tak na co si stezujes.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Cyperpunk2077 9. 12. 2021 17:26

Tady si dovolím tvrdit, že 10 let záruky je opravdu premiové a nadstandartní. Kéž by taková záruka byla i na grafické karty.

Zdroje od Corsairu jsou známé tím, že některé vybrané produkty mají skutečně záruku 10 let.
10 let je opravdu dlouhá doba a pokud zdoj odejde tak je tam stále záruka na vrácení a získání nového produktu v rámci reklamace.

Měl jsem spolehlivou pračku se zárukou na 24 měsíců a přesně ve 27 měsíci odešla a já musel kupovat novou. To je přes 3 měsíce po skončení záruky a tady právě Corsair zdroje jsou vyjimečné tím, že výrobce poskytuje opravud vysokou záruku na své produkty a 10 let opravdu hodně.

Takže nějaký přípatek se určitě vrátí za zdroj. Kéž by taková záruka byla i na CPU, GPU, nebo některé základní desky.

Já si myslím, že tady ani nejde o nějaké testy jaký zdroj prošel testem v časopise Computer, ale vyloženě o záruku 10 let a pokud jeden výrobce udává záruku 2 roky a druhý výrobce 10 let tak bych ani na nějaké testy nekoukal a vzal bych prácě zdroj, co má záruku 10 let a pokud něco má záruku 10 let tak očividně výrobce tomu opravdu hodně věří když poskytuje takovouto nadstandartní záruku.

Měl jsem několik zdrojů od Corsairu a žádný vadný...za to zdroje od značky Cooler Master, nebo Xilence jich bylo spusta nefunkčních...
Good Morning America
Cyperpunk2077
BAN Živě.cz

Odeslat příspěvekod milsimr 9. 12. 2021 17:52

Na zdroji a na základní desce se při stavbě PC zásadně co .... ? Ano, správně - NEŠETŘÍ! Od toho se odvíjí zbytek a každý si tuto zásadu přelouskejte jak chcete.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod dockalacek 9. 12. 2021 17:56

Budu trochu rozporovat, co píše Cyber. Jako co nejdelší záruka je fajn, ale že bych furt musel cpát jen Corsair nebo Seasonic, to ne. Před pár týdny se dal pořídit XPG Reactor 750W s 10letou zárukou, Gold, modulární za cca 1 500 korun.

Takže dlouhá záruka je super, ale je to trošku limitující finančně, takže do sestavy za 15k asi nedáme RMx s desetiletou zárukou. Na stranu druhou, i 5 let je fajn.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Python.p 11. 12. 2021 08:51

Otázkou je, jak se k tomu postaví, když ti vlivem vadného zdroje odejde třeba deska, CPU, RAM, nebo GPU.

Na Corsair a Seasonic s ohledem na skutečnosti posledních dní nedám dopustit, ne jednou to vzali na sebe a umřeli jen oni ošklivou smrtí se spoustou kouře a kapalin všude, ale ! ostatní HW netknutý a plně funkční.

Takže pokud si někdo myslí, že zdroj s 10 lety záruky (jaké) a 750W Gold certifikací za polovinu ceny renomovaného výrobce bude stejně kvalitní tak prosím...

PS: samozřejmě, že dražší ne nutně musí znamenat lepší, to určitě ne.

Do sestavy za 15k dáme za dvojku FOCUS GX-550 s 10 lety.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod dockalacek 11. 12. 2021 10:24

Já myslím, že bude, on totiž jinde stál o litr víc, ale nebudu se přít. I podle recenzí jsou plně srovnatelný se Seasonicama a Corsairama, a to i střevama.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Python.p 11. 12. 2021 11:14

Neříkám, že ne. Jen v tomhle jsem konzerva, a čím déle se v tom rejpu tím víc jsem pragmatik a vsázím na ověřený věci.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 12. 2021 12:15

A vyplaci se to. ;) Mne (jste) se taky sveho casu divili.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Cyperpunk2077 11. 12. 2021 16:03

Furt? AX mi slouží mnoho let...ta záruka tam je fajn.
Good Morning America
Cyperpunk2077
BAN Živě.cz

Odeslat příspěvekod vanhouten 13. 12. 2021 16:38

KineCZek píše:Poruchovost RMx je brana za desetilete obdobi. Tedy pokud koupim 10ks a z nich mi jeden odejde patym rokem, jeden sedmym rokem a jeden po deviti a pul letech, bude mi statistika ukazovat osklivych 30% reklamovanosti. :hm

ALE

U zdroje se dvouletou zarukou, i pokud mi 8ks z 10 zdechne ve tretim roce, tak v te stejne statistice mi porad bude svitit nadherna 0. Nula ... O% ... zero. Nadhera! :tleskani

Jasně. 10 let záruky je opravdu v tomhle bez debaty. Nicméně ty RMx, které umřely u nás, tak byly mrtvé během tříletého období od koupě (bral jsem statisticky 2.-3. rok, nepočítal jsem mrtvé zdroje v prvním roce, aby se vyloučily vady od výroby). Co se týče těch RMx, tak může být cokoliv. Všechny mrtvé byly zhruba ze stejného období, takže mohla být špatná várka nebo prostě někdo mohl jebnout s krabicí o zem. To bylo spíše takové rýpnutí na jinak dokonalé RMx ;) BTW ty nejlevnější SPC Elementum a cenově střední Vero mají 3 roky záruky, nejdrazší Supremo má sice poloviční záruku oproti RMx, ale pořád je to 5 let.

dockalacek píše:Hele, nechápu smysl dotazu. Pokud jim věříte, klidně je kupujte.

Dotaz je čistě jen informační/vzdělávací. Sám jedu taky ověřené zdroje, takže tohle mě zajímalo opravdu čiště informačně, jestli to někdo měl kuchnuté, aby řekl:

a) stojí za pííí vyhnout se obloukem, je to srovnatelné s Evolveo a Akyga
b) relativně slušný midend zdroj, ani zázrak ani průser, je to srovnatelné s Be Quite a středníma Seasonicama.
c) je to naprosté dělo za ty love :lol:

Nic víc, nic míň.
Naposledy upravil vanhouten dne 14. 12. 2021 15:18, celkově upraveno 1
Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2
vanhouten
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 13. 12. 2021 17:17

Záleží, do jaký sestavy. Ale pokud jste četl tu rozborku, tak Supremo nemá ochranu proti nadměrnýmu proudu (přepětí?).

Třeba Elementum E2 350W za 850 korun mi přijde ok:

https://www.czc.cz/mene-nez-400w-zdroje/produkty

Takže do nějaký sestavy za 7-8 tisíc, proč ne..Rozhodně lepší než 1stCool, nJoy atd. Navíc se nechal ještě v listopadu 2019 pořídit za 629 korun.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KineCZek 9. 3. 2022 13:14

KineCZek píše:A vyplaci se to. ;) Mne (jste) se taky sveho casu divili.

Na to konto si zde odlozim jeden komentar: viewtopic.php?p=13154179#p13154179

Zajimave muze byt precist si cele odkazovane vlakno.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN