Spravne nastaveni chlazeni. Jak vyladit vetraky?

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod broom 27. 12. 2021 16:44

Ahoj kluci, je tu nekdo kdo se vyzna jak spravne nastavit / vyladit chlazeni?

Mam skrin: Pure Base 500
Desku: Tomahawk B550
CPU: AMD 5700G
PSU: Corsair RM750x
CPU chladic: NH-U12S redux

Ve skrini mam 2x P12 redux-1300 PWM a 2x Pure Wings 2
Zadni vetrak je P12 redux-1300 PWM (out take) a na celni strane uplne nahore P12 + pod nim Pure Wings 2 (oba intake). Druhy Pure Wings 2 nemam namontovany. Prumerna teplota v mistnosti je mezi 21 az 23 °C

Chtel bych docilit co nejtizsiho provozu, aktualne pri zatezi CPU nas 50 % jiz zacinam mirne slyset vetraky. PSU je default vypnuty vetrak, protoze neni takova zatez aby se roztocil. v PC nemam zadne HDD, same SSDcka.

V AIDA64 Stress testu CPU nepresahne 70 °C

V IDLE CPU mam mezi 31 az 38 °C

Toto jsou moje IDLE teploty a SYS5 vetrak je ten zadni. Predni se v teto zatezi netoci.
Obrázek

Doporucite prosim jak spravne optimalizovat chlazeni abych co nejmene slysel vetraky a zachoval nejak rozumne teploty? Pasta na CPU chladici je z vyroby.

Budu vdecny za jakoukoliv radu, navod apod. Prosim neberte to jako lamacky dotaz. Treba to pomuze i nekomu jinemu. Prechazel jsem z i 10400f (ten jsem poslal dale a tam jsem ten hluk vetraku neresil extra.

GPU ted zadnou nemam, takze jeji provoz neresim.

Mnohokrat dekuji
Víc lidí víc ví
broom
Junior

Odeslat příspěvekod atti.hombre 27. 12. 2021 19:32

V BIOSe najdi riadenie vetrákov a tam si prepni z AUTO na ( custom,manual ? ) nepamätám presne názov. Vieš nastaviť krivky napríklad: teplota od 0 - 40°C 300 ot/min ... od 41 - 60°C 500 ot/min a nad 61°C postupne kolko dá vetrák. To treba nastaviť ako na CPU fan tak i na Ssh fan a uložiť nastavenie... vyskúšaš či ti to vyhovuje a aké sú teploty pri používaní PC. V prípade potreba upravíš krivky.
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 12. 2021 19:55

Vyhod vsechny winxy a podobne nesmysly. Kam jde, dej NF-P14s redux-1200PWM ... a az pokud nekam nelze dat 140mm, osad Noctua NF-P12 redux-1300 PWM. Kam to ale lze, dej 140.

INtake patri na predek nebo dno skrine. OUTtake patri do stropnich a zadnich pozic.

VZDYCKY osazuj stejny pocet in i out ventilatoru. Tzn 2+2, nebo 3+3. Rozdilne pocty pri nizkych otackach nedelaji dobrotu.

Pokud mas kombinaci 140 a 120 ventilatoru, snaz se osadit spise 140 jako intake a 120out. Je to tak lepsi, nez kdybys to udelal opacne.

Vsechny ventilatory skrine osad na jedno spolecne rizeni - pomuze NA-SYC1, v pripade potreby kombinuj s NA-SEC1.

POTOM ma teprve smysl resit krivky. Bez spravneho osazeni ventilatoru kyzeneho vysledku nedocilis, ani kdyby ses "ukrivil" k smrti.

-

Ackoliv by se mohly laikovi jevit byt skvelym resenim, NEPOUZIVEJ adaptery NA-SRC7. Sice na prvni pohled pomohou s hlukem, ale uskodi teplotam i airflow - spravna cesta je NASTAVIT si otacky tak, aby byl pocitac jak tichy, tak i dobre chlazeny. A ano, lze docilit obojiho zaroven. Ostatne na svem fb profilu mam dukazu vic, nez dost.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod broom 28. 12. 2021 16:59

@KineCZek

Diky.

Tak koupim asi 2x 140mm NF-P14s redux-1200PWM, ktere umistim na front panel uplne nahoru nebo radsi dolu? Tole tozit je vyklenek kde je shovany zdroj.

A ty svoje 2x 120mm NF-P12 redux-1300 PWM dam jeden dozadu a druhy na horni panel oba jako outtake.

Nejak takto:
Obrázek

Je to dobre provedeni nebo ne? Predpokladas, ze bych mohl dosahnout v 100 % loadu CPU max 60-65 °C a v 40-50° v podstate pasivniho chlazeni, tj ventilatory na 40-50 % vykonu?

Jeste dotaz mas zkusenosti s protivibracnimi sponky abych je pouzil misto sroubku na vetraky? Kdyz jsem u Case s otevrenou bocnici tak slysim velmi tiche vibrace od vetracku, pouze v celnim panelu (bezi mezi 500 a 650ot/min.). Treba Noctua NA-SAV2 nebo levnejsi o 40,- AKASA AK-MX003

Ten Puse Base 500 je v podstate kopie Fractal define C tedy je vetsi nez C a levnejsi nez S model a tam mi to delalo taky, jenze extra tichost jsem neresil. Ted uz ano. :)
Víc lidí víc ví
broom
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 12. 2021 17:36

Dej 2+2. Jak píšeš,. 140 in, 120 out.

Noctua nevibruje. To spíš HDD jestli máš? Jestli jo, dělá to na 99 on.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod broom 28. 12. 2021 18:09

Nemam HDD, mam jen m.2 a klasicke SATA SSDcka.

Jj vibruje od 550 ot./min. Respektive nevibruje, ale vydava takovy vrnivy zkuk, jako kdyz slysis u sousedu pracku, ktera zdime :D Nevim jak to popsat, prenasi se to do upevneni krine. Jako zade nejsem uplne audiofil, ale chtel bych temer pasivni PCcko.

Jeste pozdeji budu resit jak undervoltovat CPU, protoze zbytecne TB skace. Jsem zvykly na na Intel kde to slo jednoduse nastavit a u u plne u prvnich Inteltu, treba dvou jader betelo treba mezi 700Mhz az 1,5GHz nikdy pri bezne prace neboostoval. To ale neni predmet diskuse.

Takze si myslis, ze teploty udrzim na uzde jak jsem psal vyse? A Ty antivibracni podlozky jsou OK?

Diky
Víc lidí víc ví
broom
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 12. 2021 18:34

Zkus nechat běžet jen ty Reduxy. Podle mě ty vibrace dělají ty "winxy".

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Python.p 29. 12. 2021 08:26

I dvě vibrující Noctui jsem měl v ruce. Nic není dokonale bezchybné...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 12. 2021 10:26

No prave. Dva kusy ... ale z kolika stovek? A prave k tomu se +/- chci s tazatelem dostat. Pokud by to byla Noctua, bylo by to na okamzitou (a 1oo% uspesnou) reklamaci, pokud to nastane v prubehu prvnich 6 let od koupe.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Python.p 29. 12. 2021 11:01

Však jo, jen je to prostě možný. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod vanhouten 29. 12. 2021 11:32

Hoši mám dotaz ohledně zadního outtaku. Mám tam NF-P14s redux-1200PWM, ale dělá kravál jak se vzduch rozbíjí o tu zadní mřížku skříně. Standatně to mám na nějakých 600 ot, ale kolem 800 už to jde slyšet. Zbylé tři Noctuy mám na intaku a ty nejdou při stejných otáčkách téměř vůbec slyšet, jen ten intake je hlučný. Chtěl jsem si přidat 2x na vrch skříně, ale mám zase trochu obavy ať to nedělá to stejné. Nějaké řešení jak to minimalizovat? Pomůže třeba mírné odsazení od té mřížky?
Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2
vanhouten
Junior

Odeslat příspěvekod soban 29. 12. 2021 11:47

Pokud je to plochá mřížka tak zničit tu překážku :-)

Takže vem nůžky na plech a vystříhej to ven a pilníkem začisti hrany.

A pokud ti bude vadit že tam nic není tak se dá koupit mřížka z drátu která tím že je drátová neklade vzduchu takový odpor.....

https://www.suntech.cz/kategorie/140726 ... tilatorum/
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 29. 12. 2021 12:13

V té XL R2 ?

Tohle jsem nějak nepozoroval / neslyšel.

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod vanhouten 29. 12. 2021 12:19

Jj v tom Fractalu. Další možnost je vadný ventilátor, což se mi moc nechce věřit. Ale připadně mi to spíše fakt jako zvuk když se rozbíjí proud vzduchu o ty mřížky.

Edit: ještě dneska zkusím ten ventilátor odmontovat a nechat ho jen viset na kabelu a zvýšit otáčky.

edit2:
soban píše:Pokud je to plochá mřížka tak zničit tu překážku :-) Takže vem nůžky na plech a vystříhej to ven a pilníkem začisti hrany.

Tomuhle bych se právě chtěl vyhnout :-)
Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2
vanhouten
Junior

Odeslat příspěvekod broom 29. 12. 2021 15:51

Kluci, diky.

Jsem ve shonu, tak az se dostanu k PC tak zkusim to nejak nahrat jaky to dela zvuk. Popsat se to moc dobre neda. Nechcete mi verit, ze by to mohl byt vadny vetrak, mam ho cca 2 tydny a prubezne ladim ten silent rezim.

Asi jsem mel jit hned do nejakeho velkeho pasivu pro CPU a jednoho 140 mm zadniho vetraku, misto vymysleni zbytecnosti se 4x fany a chladice s nafem pro CPU.

Pokud vibruje vetrak, tak s tim asi nic delat nebudu, zkusim prikoupit ty antivibracni "sroubky". Kupoval jsem vectracky na Alfa a nemam naladu ani cas behat na postu a odesilat to na reklamacku.
Víc lidí víc ví
broom
Junior

Další stránka