Volba ventilátoru pro chladič procesoru a grafickou kartu

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Linhya 5. 7. 2023 19:02

Zdravím, vlastním chladič Endorfy Fortis 5 s procesorem Ryzen 7 7700 a chladič je to dobrý ale 140mm ventilátor který je součástí chladiče už moc dobrý není. Možná je to chybou ale při větších otáčkách divně cvaká (ale tenhle chladič jsem sehnal za asi 700Kč což mě nepřišlo špatné). Proto bych chtěl ho vyměnit za nějaký jiný který nebude mít tento neduh. Přemýšlím že bych koupil i dva aby se efektivita ještě zvýšila. Bohužel neznám moc dnešní odvětví ventilátorů do počítače takže bych potřeboval poradit jaký ventilátory zvolit. Rád bych aby byli tiché když teda nebude žádná velká zátěž procesoru kdy se dá chápat že se už musí nějakou rychlostí točit. Cenu si nedokážu představit ale nejlépe kdyby to bylo kolem tisícovky za oba.

A dále mám taky problém s grafickou kartou (vlastním MSI GeForce RTX 4070 Ti VENTUS 3X 12G OC) kdy taktéž při zátěži jsou ventilátory nepříjemně slyšet. U původní karty (RTX 2080) co jsem vlastnil jsem měl ventilátory taktéž nahrazeny jinými "běžnými" které i při zátěži byli sotva slyšet. Tudíž bych chtěl udělat něco podobného i u této karty. Co jsem koukal na velikost chladiče karty tak největší ventilátor co se vejde je asi 92mm. Běžný 120mm už přesahuje o 15mm. Takže bych potřeboval poradit i tady jaké ventilátory zvolit. Cenu taktéž nevím ale představuji si asi do 2000kč.

Díky moc za pomoc
Linhya
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 7. 2023 21:07

Na ten Fortis mas dve moznosti. A12x25. PWM od Noctuy, nebo P12 PST od Arcticu. Oba jsou dobre, Noctua samozrejme o dost lepsi, s dlouhou zarukou, nejtissi na trhu ... a bohuzel tez nejdrazsi.

Ventus neni moc dobra volba celkove, navic vymena ventilatoru neni az tak jednoducha, jako u CPU chladice. Budes potrebovat teplovodivou pastu (NT-H2, nebo MX5 ... staci i nejmensi prodavana baleni) a redukci (Gelid CA-PWM-02), protoze ventilatory GPU chladice pouzivaji jiny format konektoru, nez klasicke ventilatory. Samotne ventilatory pak vybirej mezi A9 PWM od Noctuy a F9 PST od Arcticu. Noctua je opet lepsi, ale drazsi.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Linhya 6. 7. 2023 21:18

Ok, díky za pomoc. Koukám že volba ventilátoru na chladič procesoru jsou 120mm ventilátory ale chápu že jsou asi lepší než nabídka 140mm ventilátorů. Samotnou grafiku mám ještě v ochranné lhůtě pro vrácení takže ji asi vrátím jestli říkáte že je nic moc. Ale nevím jakou jinou zvolit, nechtěl bych se dostat s cenou kolem 24k (Ta Ventus mě stála 20,5k) protože tam už se skorem prodává 7900 XTX která je výkonnější a já to mám pouze na hraní s monitorem QHD 165Hz. Původně jsem přemýšlel i o nižší RTX 4070 ale tam jsem nevěděl jestli bude dostatek výkonu na toto rozlišení.
Linhya
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 7. 2023 22:15

Vezmi 4070Ti Aorus Elite. Pokud jsi náročný, lze na ni osadit 3ks A12x25 PWM

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod zivan 12. 1. 2025 10:34

Týká se to výměny ventilátorů na GPU, tak hodím dotaz sem. Hledal jsem redukci Gelid CA-PWM-02, je skoro všude vyprodaná a i na webu výrobce je "sold out". Co kupujete jako náhradu? Našel jsem nějaké redukce na Aliexpressu, ale u nás nic.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 13. 1. 2025 09:15

Neřeším, kuchnu to na desku a v příslušném software pak regulace otáček dle teploty GPU.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 1. 2025 11:10

Ali jak ktery vyrobce, nektere bly tragicke, jine pouzitelne a ackoliv produktovy obrazek muze totozne vypadat, neznamena to, ze konecny produkt bude totozny. Obkoupis po 2ks od 15 vendoru a od toho nejlepsiho pak poptas bulk order 500ks, cimz se dostanes na lepsi cenu, nez kolik ma kusovku ten nejlevnejsi crap.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod zivan 13. 1. 2025 12:12

To je dobra strategie, kdyz jich chces tech 500ks, ale uz trochu horsi, kdyz chces jeden kus :)

Chapu tedy, ze u nas nic jineho neni. Treba na Alze jsem nic podobneho nenasel.

milsimr: Napojeni primo do grafiky mi prijde vic blbuvzdorne. Nestane se ti, ze tu grafiku treba po 2 letech posles dal a novy majitel zapomene ventilatory zapojit...nebo to dokonce zapomenu zapojit sam, pri nejakem cisteni, prehazovani komponent do jine skrine...
Naposledy upravil zivan dne 13. 1. 2025 13:28, celkově upraveno 1
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 1. 2025 12:58

Muzes si koupit konektory, oba jsou bezne k dostani. Kousek dratku mit budes ... a pak staci umet pajet. Nebo poprosit nekoho kdo umi?

Trh jsem nezkoumal. Pokud mas cestu do HK, prijed si. ;)

BTW k desce B650i ULTRA tusim 3ks dostanes.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod FILIPFJ 14. 1. 2025 07:11

Dokonce nemusíš ani umět pájet.
Když u starého větráku ustřihneš malý konektor i s kusem kabelů a napojíš to na kabely (po odstřižení velkého konektoru) od nového větráku prostým zatočením drátků do sebe a stáhnutím termosmršťující bužírkou :D
FILIPFJ
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 14. 1. 2025 07:46

A souhlasi alespon barva kabelu?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FILIPFJ 14. 1. 2025 08:42

Může i nemusí, ale hlavní je musíš dodržet pořadí od černé >>> ground, +12v, otáčky a pwm.
FILIPFJ
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 1. 2025 09:11

FILIPFJ píše:Dokonce nemusíš ani umět pájet.
Když u starého větráku ustřihneš malý konektor i s kusem kabelů a napojíš to na kabely (po odstřižení velkého konektoru) od nového větráku prostým zatočením drátků do sebe a stáhnutím termosmršťující bužírkou :D

To už je trochu na prasátko, ale funkční "redukce" samozřejmě může vzniknout i tak.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod r34ktor 14. 1. 2025 18:50

JSComputers uvedené redukce deklaruje jako skladem u výrobce:
Gelid - https://www.jscomputers.cz/produkt/Geli ... =001045018
Phobya - https://www.jscomputers.cz/produkt/Phob ... =001045018

Další možnost je pak Amazon, nebo Allegro.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý