Arctic Freezer - ventilátor

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod zivan 30. 3. 2025 10:51

Ahoj,
po necelých 2 letech mi začal vrčet ventilátor na Freezeru A35. Jak to řešíte? Jestli si dobře pamatuji, tak ten ventilátor je pevně spojený s tím plastem okolo, takže ho nejde jednoduše vyměnit třeba za ARCTIC P12 PWM, který tu mám. Můžu ho samozřejmě reklamovat, předpokládám že dostanu zpět ty 300Kč, které jsem za něj ve slevě dal. Další možností je nějaké alternativní uchycení P12 (vazací pásky? A uchytit za heatpipe? Nebo za žebrování?) nebo support Arcticu, pokud by nechtěli ten vadný poslat do Německa, ale třeba podle natočeného videa rovnou poslali nový.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 3. 2025 11:52

Freezery i30, A30, 34, Esports ...ty vrcely od novoty. Uplne kazda. Ze se to s vekem, jak se to lozisko opotrebovavalo, uz zhorsovalo, je jasne ... to je fyzika. F35 jako prvni drtiva vetsina NEvrcela ani necvakala, no stejne tam NEbyl P12 PST, ale proprietalni fan. F36 konecne uz POUZIVA klasicke P12 PST ve vsech svych verzich.

Ja osobne u vsech Freezeru resim trable s fanem montazi P12 PST. F35 ma proprietalni mount ... ale neni to nic, co by nezvladlo par stahovacek. Az na ty origo fany jde jinak o naprosto bozi chladice.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod zivan 30. 3. 2025 22:00

Dík za odpověď, ja prave myslel, ze je tam nejaka varianta P12 s kusem plastu navic a ze by to mohlo pat let vydrzet. No nic, ale jo, pujde tam P12 a nejak to uchytim.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 31. 3. 2025 09:55

Je to derivat zalozeny na P12 CO, ale neni to primo P12co. Co k tomu inzenyry vedlo, to netusim. Kazdopadne az F36 je prvni Freezer, ktery ma konecne klasicke P12 PST, jen se zkracenym kablikem.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod FILIPFJ 31. 3. 2025 10:19

No a Freezer 34 ačkoli má běžně vypadající 120 mm fan, tak se nejedná o P12, ale o něco proprietárního? To jsem nevěděl.
FILIPFJ
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 31. 3. 2025 10:49

Freezer 34 mám v PC, a ač jsem ho neměl roky vymontovaný, jsem si na 99% jist, že je na něm z výroby osazen standardní Arctic P12 PWM PST. eSports verze měly BioniX P120, ale základní ne.

Co se týče nového ventilátoru k Freezeru A35, dá se objednat jako náhradní díl přímo od Arcticu. Cena základní verze je 5€. Cena dopravy do Německa je zdarma (pokud tam máš někoho, kdo může zásilku převzít), nebo 6€ do Čech (ale to má IMHO cenu jen při více kusech).

Vlastní rámeček pro uchycení P12 bych šel navrhnout a vytisknout na 3D tiskárně. Ale to je záležitost pro fajnšmekry.

A pak je i možnost pořídit jiný chladič, který má úchyt na standardní ventilátor. Za dobrou cenu (start okolo 400 Kč) jsou např. modely od Thermalright.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý