zivotnost vodniho chlazeni

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod divotvorca 23. 11. 2006 06:17

to Jurago: aspon tp povedal docent na elektre...ale ok potom teda niecim inym neviem aka to je ale tekutina ale uz som to videl
today will be a good day
divotvorca
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 23. 11. 2006 07:35

Jugaro píše:proč myslíš že je destilka nevodivá?
to je blbost je normalně vodivá ,akorát je to čístá voda ,zbavená všech minerálů. :-Bm/quote]

Určitě jsme se všichni ve škole učili, že se H2O rozpadá na ionty OH- a H3O+ (disociace vody). Tudíž z tohoto důvodu je také vodivá.
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod prasse 23. 11. 2006 08:47

Destilovana voda je naozaj nevodiva, obycajna voda je vodiva preto, lebo su v nej mineraly (spytajte sa lubovolneho dobreho chemika/fyzika) - inaq myslim ze sa to uci na gympli v 2. rocniku :)

To ze sa H2O rozpada na iony OH- a H30+ je mozne, ale urcite nie pri beznom tlaku vzduchu a elektromagnetickych podmienkach v nom. Jedine ze pustite do vody jednosmerny prud, na jednom drote sa bude uvolnovat O2, na druhej H2 (obe veci pekne horia :))
prasse
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wojta 23. 11. 2006 09:46

To ze sa H2O rozpada na iony OH- a H30+ je mozne, ale urcite nie pri beznom tlaku vzduchu a elektromagnetickych podmienkach v nom. Jedine ze pustite do vody jednosmerny prud, na jednom drote sa bude uvolnovat O2, na druhej H2 (obe veci pekne horia Smile)

Sám si touhle větou odporuješ. Když tam pustíš proud, tak aby mohl téct, musí být ve vodě nosiče náboje - ionty. Vodivost destilované vody je sice velmi minimální, ale vodivá je, protože čistá destilovaná voda neexistuje.
Nápad ponořit počítač do destilované vody je absurdní, povede k jeho rychlé, ne-li okamžité likvidaci. Protože spousta látek, ze kterých je počítač vyroben je ve vodě rozpustná, takže disociace proběhne a sláva vodivosti. :lol:
Počítače se ponořovaly do jiné látky, která sice jako voda vypadá, ale voda to rozhodně není.
Viz. http://aldebaran.cz/bulletin/2004_19_saf.html
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod koenzim 23. 11. 2006 10:06

Myslim, ze to co divotvorca mohol vidiet je ponorenie celeho pc do akvaria s olejom. To uz nevodive je, tiez som to videl.
koenzim
Junior

Odeslat příspěvekod MYSO 23. 11. 2006 11:09

tak si skus dat destilku do obycajneho uhlikoveho varica a skus ju zvarit aby si si mohol zaliat kavu.
MYSO
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod blackdragon 23. 11. 2006 11:33

Jugaro píše:
divotvorca píše:A co keby ste rovno vlozili cele PC do akvaria s destilovanou vodou?-je nevodiva odpadnu vam vetraciky...asi jedine zdroj by som vylozil pre istotu nad hladinu...a ak by ste dali pc do 30L akvarka myslim ze vodu neohrejete v priebehu celeho dna... :wink:

proč myslíš že je destilka nevodivá?
to je blbost je normalně vodivá ,akorát je to čístá voda ,zbavená všech minerálů. :-Bm/quote]

to je co za blbost? Voda je vodiva koli volnym elektronom, ktore sa v nej vyskituju. A prave demieralizaciou jej vodovost radikalne znizis. Netvrdim ze sa stane nevodiva, ale prave mineralizovanou vodou mozes zamedzit poskodeniu HW (vlastna skusenost). Pokial by si mal uplnu fobiu aj z toho, da sa kupit i deionizovana voda...a ta by mala byt nevodiva uplne!
blackdragon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod blackdragon 23. 11. 2006 11:42

IcemanCZ píše:Jsem si myslel ze dostanu odpoved v tomto smyslu :)

a aku odpoved si cakal? :)
Ja uvediem svoju skusenost. Standardne sa pri vodnom chladeni pouzivaju cerpadla s vykonom 5-10W (veeeeeeeeeelmi nizka hlucnost). Ja mam vo svojom PC cerpadlo s vykonom 25W (koli vytlaku vody az do vysky 2m) a ked nemam v cerpadle a v celom obehu ziadne vzduchove bubliny, tak po zapnuti PC pocujem iba zapipanie PC-speakera a nic viac..a to mam este zhodenu i bocnicu z case (pokial case zavrem, nepocujem vobec nic). Uz ani nehovorim, o tom ze mam velmi tichy HDD a po case pouzivania vodneho chladenia, mi vadi uz aj to ked zacujem HDD, alebo DVD-RW.... :-B

Watercooling rulezzzzzzzzzz....
blackdragon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jordan1sk 23. 11. 2006 12:29

Vodne chladenie je fakt dobre. Len sa musia pouzit kvalitne silikonove hadice. Origo hadice z Thermaltake BigWater mi vydrzali asi 3/4 roka, stvrdli a zacalo to na spojoch tiect - neboli silikonove. Napln je u mna obycajna destilovana voda - jej vodivost ma netrapi s trochou origo naplne (mierne zelene zafarbenie) aby som videl vodu v rurkach. Po starte je len ticho ...
jordan1sk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lostrail 23. 11. 2006 15:29

Destilovana voda je nevodiva. Ak neveris, pls, kup si na pumpe 3L bandasku (ak sa da mozes aj mensiu), najdi doma nejaku malu, nekovovu nadobu (moze byt aj kovova, ale lepsie sa naraba s nekovovou). Cim mensia, tym na mensej vzdialenosti vies zmerat odpor. Nalej do nej destilovanej vody, zober multimeter, zvol odporovy rozsah napr. na 10Mohm, alebo 20Mohm, kable strc do dierok s oznacenim (V,Ohm,mA), (obratene T) a druhy, vodivy koniec ponor do tekutiny. Daj pozor, aby sa tieto konce nedotykali, ale aby merali "odpor vody". Ak sa na displeji nieco pohne, odcitaj hodnotu, ak stale bude ukazovat 1_.__ alebo budu blikat nuly, odpor je nekonecny.
Nedrz sa pritom kovovych casti pristroja, lebo zmeria odpor Tvojho tela.
Ak Ti naskocia nuly, prepni na nizsi rozsah a takto chod nizsie a nizsie, az kym nedostanes relevantny vysledok

Predpokladam, ze dostanes bud velmi velku hodnotu, radovo v desiatkach Mohmov, alebo neuvidis nic.

Ak potrebujes silou-mocou dokazat, ze je vodiva, zozen si zdroj napatia, do lubovolneho napatia, ake Ti napadne a vyrabaju sa nan zdroje, + pol alebo fazu (to je uz jedno, ci striedavy alebo jednosmerny), multimeter nastav na rozsah asi 200uA (mikroamper), jeden kabel zapoj do dierky s oznacenim (V,ohm,mA), druhy do obrateneho T. Prvy zapoj na + zdroja, druhy ponor do vody. minus pol zdroja rovnako do vody. Pridavaj napatie. Ak sa ti na displeji objavi par uA, nic to neznamena. Ak by vyhodil 1_.__, vtedy je nacase prepnut na vyssi rozsah.

Je dokazane, ze kazdy izolant ma svoju "mieru". Preto, ak si zozenies zdroj s napatim 5kV a budes to skusat v malom hrnceku, urcite "nieco" nameras, ale rob to niekde, kde neprekaza, ze sa voda uvari, vybubla, preskoci iskra a tak podobne....za tieto pokusy uz nerucim.

Voda je vodiva iba vdaka mineralom (zelezo, horcik...)
Destilovana voda prud NEVEDIE.
Tolko k vode.

Ja som sa ohladom tohto druhu chladenia chcel opytat na olej. Ci je to mozne.
Vyhody:
- Zda sa mi to trvanlivejsie
- Nehrozi korozia bedne a inych veselych casti
- V pripade "havarie" je to relativne v pohode, staci prislusne komponenty "odmastit" napr. slabym alkoholom (ten nelepta zlate prepoje na vyvodoch puzdier IO, ani letovacie plosky na doskach DPS)
- Nehrozi, ze by sa na trubkach uchytili riasy a ine parazity, narusajuce jemnu mikroklimu domacnosti plnej alergikov
- Nehrozi efekt zanesenej klimy
- Staci niekde slohnut zubove hydrostaticke cerpadielko, pripadne olejove cerpadlo zo starej skodovky, verim, ze by to zvladlo aj cerpadlo do ostrekovaca.

Nevyhody:
- Olej ma vyssiu viskozitu, cim sa spomaluje prenos media
- Moze sposobit to, ze pri zasahu do PC je clovek spinavy ako po generalnej oprave Skody Favorit
- Z PC sa moze stat stroj podobny sustruhu, ku ktoremu treba pristupit v monterkach a na prvy pohlad je vsetko mastne...
- Olejova vana nie je nic prijemne na pohlad, radsej by som to uzavrel
- Hrozi vacsia katastrofa, ak bude nadoba mimo PC, ked o nu niekto zakopne alebo zavadi, ako keby tam bola iba voda, najma na koberci

Ci ste to niekto skusal a ake su vysledky....

Nie som velmi zastancom originalnych komponentov, lebo su podla mna zbytocne predrazene a kruto z toho nejaky nenazranec taha lowe, pritom, ked clovek pozna par nejakeho sustruznika, majstra, tak toto nie je taky problem vyrobit.

Su tu nejaki takito fachmani?
lostrail
Junior

Odeslat příspěvekod qaws 23. 11. 2006 15:33

blackdragon píše:
Jugaro píše:
divotvorca píše:A co keby ste rovno vlozili cele PC do akvaria s destilovanou vodou?-je nevodiva odpadnu vam vetraciky...asi jedine zdroj by som vylozil pre istotu nad hladinu...a ak by ste dali pc do 30L akvarka myslim ze vodu neohrejete v priebehu celeho dna... :wink:

to je co za blbost? Voda je vodiva koli volnym elektronom, ktore sa v nej vyskituju. A prave demieralizaciou jej vodovost radikalne znizis. Netvrdim ze sa stane nevodiva, ale prave mineralizovanou vodou mozes zamedzit poskodeniu HW (vlastna skusenost). Pokial by si mal uplnu fobiu aj z toho, da sa kupit i deionizovana voda...a ta by mala byt nevodiva uplne!

Destilovana voda je velmi slabo vodiva, vodivost tvoria volne iony, ktore vznikaju autoprotolyzou vody ( H2O <--> H+ + OH-) - tu by este mali byt dve sipky pod sebou (namiesto dvojitej), nech je jasne, ze sa rovnovaha ustali po dosiahnuti rovnovazneho stavu. Tento dej sa vsak deje len vo velmi malom percente celkoveho poctu molekul (10 na -12%), preto sa da uvazovat o tom, ze destilovana voda (alebo prilis makka voda - aj z vodovodu) je nevodiva.
qaws
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod danfoss 23. 11. 2006 15:50

da sa to chladit tak, ze sa to cele ponori do akvaria s olejom - okrem zdroja samozrejme.
http://www.youtube.com/watch?v=ZDJ_f7qOBLs
danfoss
Junior

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 23. 11. 2006 15:58

mereni odporu elektrolytu! LOL OMG WTF!?

MP
Miroslav Pragl
Expert

Odeslat příspěvekod blackdragon 23. 11. 2006 16:01

blackdragon píše:
Jugaro píše:

sorry...myslel som demineralizadiu a nie mineralizaciu.. :-/
blackdragon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KillmanCZE 23. 11. 2006 16:24

Jugaro píše:

destilovana voda je nevodiva. prave ze je zbavena mineralu a proto nevodi. byl by to dobry pokus. dejte nekdo pc do destilovane vody, zapnete ho a potom tam nasypejte sul :D a nezapomente to natocit :P
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
KillmanCZE
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka