Nejlepší formát pro bezztrátovou hudbu

Záznam a úpravy zvuku a videa na počítači

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 27. 8. 2007 13:15

Chystám se udělat konverzi z několika desítek CD do PC. Chtěl bych, aby se zachovala dobrá kvalita s tím, že když bude někdo chtít přenést hudbu do přenosného zařízení, zkonvertuje si to na požadovanou velikost. Jaký formát je pro běžné použití nejlepší? :)
near field | Úplně všechno o NFC.
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lupino99 27. 8. 2007 13:21

Nejvhodnejsi je asi formac FLAC, je bezztratovy, je (a snad i v budoucnosti bude) podporovan nekterymi prehravaci, takze bych vsadil na nej. Rozsireny je take format APE, ale o jeho podpore v prenosnych prehravacich jsem zatim neslysel...
lupino99
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod al.ish 27. 8. 2007 13:58

IMHO je jedno, který z bezztrátových formátů použiješ. Na PC jdou přehrát všechny, cpát do mp3 přehrávače je nebudeš, protože to je nesmysl a zkonvertovat na ztrátový formát jdou také všechny.
al.ish
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 27. 8. 2007 14:13

a kdybych si chtěl v PC přehrávat Flacy, tak to nebude moc pohodlné, ne? Co mám zkušenost, nemají ID3 tagy a pokud bych chtěl v síti používat i Windows Media Player, tak ten mi je nepřehraje. Učitě tedy jít do nich? :)
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod al.ish 27. 8. 2007 14:26

Proč by to mělo být nepohodlné? ID3 tagy samozřejmě FLAC podporuje, takže nevidím problém.
Pakliže ale trváš na WMP jako na přehrávači, tak v tom případě moc možností volby nemáš a pro bezztrátovou komprimaci musíš použít WMA Lossless. Ostatní bezztrátové formáty WMP nepodporuje, aspoň tedy co já vím. FLAC už z principu ne, protože se jedná o free alternativu (Free Lossless Audio Codec) a APE je zase placená konkurence.
Je možné, že už někdo vytvořil nějaké pluginy do WMP, které přehrání ostatních formátů podporují, ale o těch zatím nevím...
al.ish
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Marcus_Fenix 27. 8. 2007 14:29

FLAC je asi nejlepsi volba. Pokud chces takto nagrabovanou muziku poslouchat v Media Playeru tak to se na to rovnou muzes vyprdnout :-) Skutecne kvalitni prehravac, napr. Foobar2000, umi vsechny zname formaty a nabizi asi nejlepsi kvalitu prehravani muziky na PC. Takze ja bych osobne nagraboval vsechno do FLAC a prehraval na Foobar2000 s tim ze to muzes kdykoliv preformatovat napr. do MP3, apod. Taky by si nemel podcenit grabovaci proces a pouzit opravdu kvalitni software, kde je volba jednoznacna a to prave Exact Audio Copy. Pomoci navodu uverejnenem na Svethardware.cz si ho muzes nastavit opravdu velmi kvalitne. Pak uz staci stahnout jenom kodek na FLAC ze stranky vyrobce a do EAC zadat pozadovany parametry. Nebo je tu moznost, pokud mas velky disk, se na FLAC ci dalsi bezztratove formaty vykaslat a nagrabovat to primo do PCM wav v EAC, coz je implicitne podporovano timto programem. Sam se na to chystam, uz jsem si koupil i 160GB prenosny disk, prave specialne jenom na zalohu hudby.
Marcus_Fenix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod finrandil 27. 8. 2007 15:02

FLAC alebo APE. Možno je ape platený formát, ale napr. do foobar2000 zoženieš ape encoder bez problémov. A potom zohnať nejaký ape plugin na prehrávanie do winampu a pod. tiež nie je problém. Obdobne u FLACu.
finrandil
Junior

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 27. 8. 2007 15:07

ok, předsvědčili jste mě, jdu do Flaců. :)

Marcus_Fenix: díky za tip na článek, najdu ho a přečtu.

Jinak, jaký myslíte, že je nejlepší software pro práci s Flacy? Jde mi tedy především o to grabování (přiřazení ID3 tagů), přehrávání a převod. ;)
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod finrandil 27. 8. 2007 15:14

Inak Al.ish, prečo si myslíš, že APE formát je platený? Je používaný v platených tak ako neplatených programoch. A je samozrejme zadarmo na stiahnutie.
finrandil
Junior

Odeslat příspěvekod Marcus_Fenix 27. 8. 2007 15:24

Co se tyce prace s FLAC to vsechno dokaze EAC. Je to jenom o to spravne nastavit parametry do prikazoveho radku kodeku. Spravne nastavene, ti to nagrabuje FLAC vc. iD3 tagu, coz ale u FLAC se nazyva myslim jinak. Ale funkce stejna.
Marcus_Fenix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod al.ish 27. 8. 2007 17:08

finrandil píše:Inak Al.ish, prečo si myslíš, že APE formát je platený? Je používaný v platených tak ako neplatených programoch. A je samozrejme zadarmo na stiahnutie.s/quote]

Asi jsem se špatně vyjádřil. Máš pravdu v tom, že je zadarmo, ale narozdíl od FLACu je zatěžkán licenčními podmínkami, což trochu zhoršuje možnosti jeho rozšíření.
al.ish
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jech 28. 8. 2007 09:38

Kromě flacu ještě stojí za zmínku ještě Wavpack. Je to poměrně propracovaný formát s HW podporou (Rockbox). Jinak flac i Wavpack přehraje snad skoro každý SW přehrávač (včetně WMP). Akorát je nutné doinstalovat dekodery.
jech
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jech 10. 9. 2007 22:55

Ještě doplním, že brzy by se měl začít prodávat přehrávač Cowon A3, který podporuje flac a také Wavpack. A prý všechny 3 jeho verianty - bezztrátový, ztrátový i hybridní a dokonce i v Matroška kontejneru (.MKA). Pokud to je pravda, tak to je opravdu bomba a tahle Linuxová mašinka bude brzo u mě doma. 8)

Akorát ještě váham nad Cowon Q5. Ale pokud bude stát $1000 (jak to podle některých zpráv vypadá), tak to je trošku moc. Za půlku bych neváhal ani chvilku, ale když přepočítam 20.000 Kč na piva, tak se to nezdá býti "Good deal". :twisted:
jech
Pokročilý

Odeslat příspěvekod al.ish 11. 9. 2007 07:01

No já nevím, ale má vůbec smysl pouštět si v přenosném přehrávači bezztrátové formáty? Akorát to zabere místo, při daných podmínkách (okolní hluk) IMHO nemáš šanci poznat rozdíl oproti ztrátové komprimaci....
al.ish
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jech 11. 9. 2007 10:50

Jasný, ale tenhle přehrávač si můžeš třeba připíchnout k Hi-Fi sestavě a používat jako zdroj hudby. Potom by to mohlo mít pro některé lidi smysl.

Já osobně nerozeznam ani MP3 -V 5 (130 kbps) or originálu. Takže pro mě to je bezpředmětný. Mě spíš zajímá podpora Matrošky, protože třeba mam soundtracky k DVD v MKA/AC3.
jech
Pokročilý

Další stránka