Jaký nejméně náročný přehrávač videa spolu s kodeky

Záznam a úpravy zvuku a videa na počítači

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Della Rocca 6. 2. 2008 09:22

Chtěl bych se zeptat, jaká kombinace přehrávače a potažmo kodeků je nejméně výpočtně náročná, někde jsem četl,že jakýsi MPlayer...nebo jestli je vlastně vůbec možné přehrát video (hlavně díly seriálů v XviDu) na Celeronu 400MHz,256 Ram...Diky za podnětné připomínky
Della Rocca
Junior

Odeslat příspěvekod Mareen 6. 2. 2008 09:42

MPlayer je dobra volba, ten by to mel prehrat rovnou.
Zkusil bych asi spis Media Player Classic, ten je podle mne skromnejsi, ale bude mozna potreba doinstalovat nakej ten kodek.
Mareen
Junior

Odeslat příspěvekod Della Rocca 6. 2. 2008 10:02

Media Player Classic právě taky mám a k tomu balík Combined Community Codec Pack...nebo mám zkusit jiné kodeky? Popřípadě jaké,aby to bylo co nejméně náročné?
Della Rocca
Junior

Odeslat příspěvekod jech 6. 2. 2008 21:20

CCCP je název codecpacku. Podle toho se nemůžeš orientovat.

Podstatné jsou dekodéry. Pro MPEG-4 ASP (tedy videa vytvořená XviDem) máš možnost použít několik různých dekodérů: XviD, DivX, Nero Digital ASP, 3ivX a libavcodec.

Nejrychlejší z nich je podle mých zkušeností libavcodec a zároveň má i nejlepší kvalitu a odolnost proti chybám. Libavcodec najdeš například jako základní stavební kámen ffdshow a ffdshow najdeš jako základní stavební kámen CCCP codecpacku. Libavcodec také mají integrovaný některý přehrávače - VLC, MPlayer (doporučuji GUI SMPlayer) nebo KMPlayer. De fakto ať použiješ jakýkoliv přehrávač, narazíš tam pořád na stejný dekodér.

Výhodou VLC a SMPlayeru je to, že nejsou nijak vázané na systém a všechny filtry napojují interně. To může dekódování o trošku zrychlit.
jech
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Gadelat 7. 2. 2008 12:43

VLC je na starych PC velmi pomaly. ffdshow tiez nie je nejaky prilis rychly, ale co sa tyka externeho dekoderu tak je asi najlepsou volbou. Co sa tyka MPlayeru, je najrychlejsi, ale vsetky jeho GUI-e tu rychlost znizuju, odporucam preto ziadny GUI nestahovat. Takto vsak pravdepodobne nerozchodis titulky. Tvoj PC by vsak mal na XviD-y v klasickej kvalite (rozlisenie 640 a menej, bitrate okolo 1Mbs) zvladat takmer kazdym dekoderom, ci uz sa jedna o ffdshow, libavcodec alebo originalny XviD, DivX atd... Horsie to je s vyssou kvalitou. Vsetko co som pisal mam z vlastnej skusenosti, doma mam 450Mhz PIII co je pravda o nieco vykonnejsie, ale malo by to platit podobne, minimalne to ze VLC nie je vhodny. Donedavna to bol dokonca moj primarny PC. Osvedcil sa mi na nom GOM Player (neviem uz co pouziva ten za dekodery, myslim ze Gabest alebo nieco podobne) tak skus ten a mohol by sa ti zapacit ako mne, aj ked na novom pc ho uz nepouzivam. DVD sa prehravat nepokusaj, seka to s akymkolvek dekoderom.
E6850, GF8800GT, 3GB RAM (1x OCZ 1GB, 2x Kingston 1GB), Asus Maximus Formula, WD 250GB, Seasonic 400W, 19" Asus VW198
Gadelat
Junior

Odeslat příspěvekod jech 7. 2. 2008 13:11

Gadelat
Tak Tvé zkušenosti jsou v příkrém rozporu s mojema. U mě byl VLC vždy nejrychlejší a úplně stejně na tom byl MPlayer. Jestli s GUI nebo bez je bezpředmětné, GUI nijak procesor nezatěžuje. Ono hodně záleží, jaký zvolíš renderer a jakou máš grafickou kartu. Ffdshow je samozřejmě o malinko pomalejší kvůli tomu, že to je externí filtr načítaný přes DirectShow. Ale žádný velký rozdíl tu není. Jak už jsem psal, používají všechny 3 úplně stejný dekodér - libavcodec. Takže tu rozdíl ani být nemůže.

DVD mi bez problémů hrálo na PII 400 MHz. MPEG-4 se na tom ani nehnul. PIII 450 MHz a Celeron 400 MHz je rozdíl jako nebe a dudy. Na tom celeru se obávám, že MPEG-4 v rozumnym rozlišení nepoběží.
jech
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Gadelat 7. 2. 2008 16:02

Ja mam jednoducho skusenosti ine a tak s tebou nemozem suhlasit. Jasne, ze to nema zmysel ze sa rychlost s kazdym prehravacom meni pricom pouzivaju vsetci libavcodec, ale je to tak. S jechom sme sa vsak aspon zhodli na tom, ze najrychlejsi je MPlayer, tak skus ten. Co sa tyka tych GUI-ov je jasne ze tiez nechapem ako to ze sa rychlost zmenila, ale jednoducho to bolo o nejaku tu stipku menej plynule ako bez. Ak ale potrebujes tie titulky alebo kvoli niecomu inemu GUI, tak ber SMPlayer, z tych co som skusal tak bol najrychlejsi a najlepsi.
E6850, GF8800GT, 3GB RAM (1x OCZ 1GB, 2x Kingston 1GB), Asus Maximus Formula, WD 250GB, Seasonic 400W, 19" Asus VW198
Gadelat
Junior

Odeslat příspěvekod jech 7. 2. 2008 20:49

Ty titulky se dají zajistit i pomocí konfiguračního souboru, ale GUI je GUI. Ta změna mohla třeba velmi snadno nastat tím, že GUI donutí použít MPlayer jiný renderer než by použil MPlayer z CLI. A změna rychlosti je na světě. Není to ale nic, co by nešlo lehce změnit.
jech
Pokročilý

Odeslat příspěvekod uberpr0 8. 2. 2008 12:20

http://www.dsource.org/projects/rulesplayer (akurat dvd to neprehrava bohvieako a vo .flv ma opozdenie zvuku.. no je to neskutocne nenarocy prehravac)
Fotim: Oly E-PL1, telefonujem: Xiaomi Mi2 32GB / Nokia Lumia 620, Surfujem: Apple iPad Mini, Hram sa: i5-4570, 8GB RAM, GTX770, 23" DELL U2312HM, pozeram filmy na Samsung LE37C650.
uberpr0
Junior

Odeslat příspěvekod jech 8. 2. 2008 12:28

uberpr0
To je pouze další GUI pro MPlayer.
jech
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Della Rocca 10. 2. 2008 17:42

Tak jsem zkusil ten SMPlayer a zdá se mi, že je více náročný než Media Player Classic v kombinaci s FFDShow...tak ja nevím, asi se smířím s tím, že to prostě asi nerozchodím
Della Rocca
Junior

Odeslat příspěvekod jech 10. 2. 2008 22:18

Na tomhle procesoru podle mě nemáš šanci. Kdyby to bylo plnohodnotný PIII nebo AMD, tak možná, ale takhle ne. Měl jsem doma PII 400MHz a kromě DVD na tom taky nic nejelo.
jech
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Della Rocca 11. 2. 2008 23:00

Tak jsem vyzkoušel rulesPlayer a nakonec jsme to rozchodil, klíčem bylo zapnutí Frame Drop na hard a hlavně (což mě předtím vůbec nenapadlo) přepnutí rozlišení z 1024x768 na 640x480 a změníl jsme barevnou hloubku na 16bit... a běhá to, není to samozřejmě zázrak, ale audio se navzájem nepředbíhá s videem a zkrátka to je koukatelné...paradoxně i obraz je mnohem hezčí,protože to přepočítávání zkrátka nestíhalo

Pro shrnutí: rulesPlayer, zapnout frame drops na hard, změnit rozlišení plochy a barevnou hloubku (možná není tak nutné)
Della Rocca
Junior

Odeslat příspěvekod jech 12. 2. 2008 00:32

To rozlišení a barevná hloubka závisí na grafickej kartě, ta by to měla řešit. Samozřejmě pokud máš nějaký extrémně starý model, tak to jede všechno přes procesor.
jech
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomasek1234 12. 2. 2008 08:41

Taky si myslim ze nic slozitejsi nez mpeg2 to hrat nebude :)
Phenom™ X4 Quad-Core Black Edition 9950 2.6GHz 125W socket AM2+ ,BOX, 4GB RAM, ATi HD4850, Samsung SpinPoint F1 1TB, Samsung 2053BW, 20'', Seasonic :)
Tomasek1234
Pokročilý