Komprese videa s tématikou programování

Záznam a úpravy zvuku a videa na počítači

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod B!B0 20. 4. 2011 10:30

Potřeboval bych poradit, jak nejlépe nastavit VirtualDub, abych z videí, které mám, dostal co nejlepší kvalitu a při tom měli co nejmenší velikost. Aktuálně mám video, které trvá 41min a zabírá 1,3GB a to bych chtěl zmenšit. Nejedná se o filmy, ale jde o videa, kde se probírá programování a podobné věci. Tedy občas jsou tam části, kdy se toho moc nemění a je probírána "teorie". Zase na druhou stranu jsou tam ukázky kódu, kdy je potřeba vidět co se píše za text. Proto bych potřeboval poradit od zkušenějších jaké filtry a triky na to použít. Díky

Tady přidávám screen z Gspot s informacemi o videu:
http://img813.imageshack.us/i/gspot.png/
B!B0
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 20. 4. 2011 10:38

na to sis měl video zhotovit například pomocí adobe captivate...

ale to už je teď jedno, máš video ve ztrátovým formátu, takže už jen volíš mezi špatnou a horší možností...

pro text je bezpodmínečně nutný aspoň 720p s datovým tokem nad 4Mbps, čili z 1.3 GB nemáš kam uhnout...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod human200 20. 4. 2011 11:37

kernel_panic [passed] píše:na to sis měl video zhotovit například pomocí adobe captivate...
/quote]

Do tohoto nevidím, takže zřejmě rozumná rada. ale

kernel_panic [passed] píše:pro text je bezpodmínečně nutný aspoň 720p s datovým tokem nad 4Mbps, čili z 1.3 GB nemáš kam uhnout...

.... lol ... Když něčemu nerozumím raději neradím snad né? Ale jsme v Česku je to poznat.

B!B0 píše:Potřeboval bych poradit, jak nejlépe nastavit VirtualDub

virtualdub, tak to je ideální volba na jednoduchou práci.
Snad nemusím připomínat, že dnes nic než X.264 nemá smysl používat pro enkodovaní videí. Doporučuji encodovat plně pod 64b. Na webu jsou rady jak na to... snadné.. (x264vfw64b+64b kodeky+64b veedub+OS 64b)

Získáš 10% rychlosti navíc. Těch 10% sedí přesně. Sám jsem to vyzkoušel.

Je potřeba, aby jsi parametry pro enkodovani nastavil na co nejvyssi kvalitu. Takže ve tvém případě proč nenastavit nejvyšší možnou pro požadovaný datový tok. Ve Virtualdubu(Veedub (64b)) snadno zvolíš nejvyšší komplexnost pro převod tedy: "placebo" profil. Nezapomeň na 2průchodový mod. Ale to snad taky je samozřejmost.

Chápu, že lidi s I7 procesory tento nejnáročnější mód nepoužívají, ale ty potřebuješ srazit velikost co to jde bez ohledu na to jak dlouho to bude počítat.

Snad nemusím připomínat, že nesmíš sáhnout na rozlišení. Nech všechno jak tam máš. Dělej si samply a snižuj si datový tok dokud bude test stále perfektně čitelný.

Sám jsem dělal kompripamce videí kde byl pouze text a potřeboval jsem, aby byl perfektně čitelný, tak jsem šel až na 200Kbps (žádný překlep) s tím, že text neměl žádné ani drobné rozmázliny na přechodu textu a pozadí (prostě k nerozeznání od originálu) !!! (ale bylo to na menším rozlišení. okolo 520p nebo tak nějak) Odhaduji, že na 400Kbps to budeš mít určitě čisté, ale vsadil bych se, že by to šlo ještě níže.

Nevím co máš za procesor. 40minut video s tímto nastavením. I s pomalým dvojjádrem to do 24 hodin převede určitě. Navíc je to jen text, takže ten převod bude výrazně rychlejší než nějaký běžný film.

Ještě mě napadlo, že když je to výklad programování. Tedy jen nějaké capturky z obrazovky, tak nepotřebuješ filmových 25FPS. Nastav si třeba jen 10. Tohle obrovsky ušetří nároky na datový tok. A o to více budeš moct snížit při velmi dobře čitelném textu.

B!B0 píše:jaké filtry a triky na to použít

Vůbec žádný filtr nepotřebuješ. Mysli na to, že použití filtru bude jen zvyšovat výpočetní složitost pro převod. Tedy výsledný potřebný čas.

Pro příklad toho jak vypadá nastavení nejvyšší kvality pro X.264 pro požadovaný datový tok. Jinak co co znamená lze snadno vygooglit.

Writing library : x264
Encoding settings : cabac=1 / ref=16 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x133 / me=tesa / subme=10 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=24 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=0 / chroma_qp_offset=-2 / threads=3 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / constrained_intra=0 / bframes=16 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=60 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=1000 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00
Naposledy upravil human200 dne 20. 4. 2011 12:33, celkově upraveno 2
human200
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 20. 4. 2011 12:13

to je všechno báječná teorie, ale video bezesporu nebude obsahovat jednolitou barvu pozadí a bezpochyby největší text bude o velikosti 12px...

tudíž ten nastavenej bitrate bude stačit na "ale jo, vidím tam nějakej text"...

ale tak nakonec jsme v česku...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod karlos00x 20. 4. 2011 12:19

pokud bys potreboval fakt vyrazne srazit velikost tak jednodussi nez hledat nastaveni muze byt prave kernelova rada: použít na to specializovaný soft který to umí ukládat "datově" abych tak řekl (hodně zjednodušeno řečeno něco jako lepší slideshow) i za cenu znovuvytvoření.

-- 20. 4. 2011 13:21 --

a to podstatné: s naprosto bezztrátovou kompresí to můžou být jednotky - desítky MB na těch 40minut.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod human200 20. 4. 2011 12:38

kernel_panic [passed] píše:to je všechno báječná teorie, ale video bezesporu nebude obsahovat jednolitou barvu pozadí a bezpochyby největší text bude o velikosti 12px...

tudíž ten nastavenej bitrate bude stačit na "ale jo, vidím tam nějakej text"...

ale tak nakonec jsme v česku...

Poslední moje rada.. Nehodál se tady s někým hádat. Je mi jedno co si kdo myslí. Citovaný příspěvek opět nesmysl a jen vypovídá o nezkušenosti. Já už jsem nějakých videí podobného ražení převedl, takže vím jak to tak povětšinou vychází.

Nebudeme tady dělat nějaké predikce na dálku nakolik barevný nebarený záznam to má a podle toho jaký by měl mít asi tak datový tok.

Zkus si těch 10FPS zda ti to vyhovuje delej samply snižuj a sám uvidíš kam se dostaneš.

...............................
To máme obraz.

Máš tam zvukovou stopu na 128Kbps. Tak toto rozhodně sraž na polovinu. (možná by jsi se mohl toho nebát a zkusit si to dát ještě níže)
Použij jednoduchý Lame Drop. Nastav si tam nejvyšší kvalitu pro převod.. a Hlavně VBR.. (variabilní datový tok) Je to prezentace, takže 64Kbps bude zvuk kvalitní až zbytečně dost.
human200
Junior

Odeslat příspěvekod B!B0 20. 4. 2011 12:58

Díky za rady, to vyzkouším a uvidíme co bude nejlepší.

Jenom pro upřesnění, tak jsou to videa, které jsou na netu, ale nemohu je stáhnout, takže jsem použil Replay Video Capture pro zachycení obrazovky a teď bych to jen chtěl zmenšit. Text v tom opravdu není moc velký, ale jak říkal human, tak vyzkouším několik samplů a uvidí se.
B!B0
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 20. 4. 2011 13:16

takže jsi digitální data se ztrátovou kompresí zachytil analogově do ztrátové komprese a chceš to převést do další ztrátové komprese...

nebylo by přece jen lepší, popadnout problém za koule a zeptat se, jak stáhnout to a to video z toho a toho serveru?

human200: kdo se nechce hádat, ten bezesporu nereaguje konfrontačním způsobem na odovídajícího...

věřím, že sis už nějaký to ideální video, za idealních podmínek, s ideálními parametry a s ideálním množstvím času převedl, ale přes dotazy jsi holej panic, tudíž za otázkou "mám video s textem a chci snížit jeho datovej objem" nevidíš to skutečný "mám hodinu tragické patlaniny, kde záleží na každým pixelu a chci ji uložit na tři diskety"...
Naposledy upravil kernel_panic [passed] dne 20. 4. 2011 13:22, celkově upraveno 1
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod karlos00x 20. 4. 2011 13:20

a ty videa hodlas dale sirit? pokud ano tak mi tady cosi ***** porusenim autorskych prav.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod B!B0 20. 4. 2011 13:38

kernel_panice: No právě ty videa schválně nejdou stáhnout.

karlos00x: Šířit dále je nechci. Nahrál jsem si je proto, že prostě se na ně chci podívat vícekrát a taky se na ně mohu dívat na místech kde není internet apod. Prostě vyhovuje mi to a proto také aby mi nezabírala ta videa několik desítek GB na disku, tak chci je nějakým způsobem zmenšit.
B!B0
Junior

Odeslat příspěvekod Krakatoa 12. 5. 2011 04:41

B!B0 píše:No právě ty videa schválně nejdou stáhnout.

Většinou videa i když stáhnout "nejdou" tak stáhnout jdou (získat link ze zdrojového kódu nebo z nějaké pomůcky prohlížeče nebo zachytit nějakým způsobem stream). Bylo by asi nějlepší se nejdříve pokusit o stáhnutí videí. Nebyl by link?

human200 píše:Snad nemusím připomínat, že dnes nic než X.264 nemá smysl používat pro enkodovaní videí.

Nesmysl. Pokud někdo chce přehrávat na běžném DVD přehravači, tak proč nepoužít xvid? A navíc je xvid stále na ripování nejpoužívanějsí kodek.

human200 píše:Doporučuji encodovat plně pod 64b. Na webu jsou rady jak na to... snadné.. (x264vfw64b+64b kodeky+64b veedub+OS 64b) Získáš 10% rychlosti navíc. Těch 10% sedí přesně. Sám jsem to vyzkoušel. ...
Nevím co máš za procesor. 40minut video s tímto nastavením. I s pomalým dvojjádrem to do 24 hodin převede určitě. Navíc je to jen text, takže ten převod bude výrazně rychlejší než nějaký běžný film.

Totální nesmysl. Chceš používat 64 bit jen kvůli rychlosti? Hahaha, úspora 10%, jo? 40 minut video s tímto nastavením převedeš do 24. hodin (h264, 1040x784)? Mám tuto grafickou kartu (geforce gt 430 koupil jsem ji na aukru v lednu za 1000 kč): http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0BX50G117O
a převádí mi full hd video i na 60 fps tudíž nějaký 40. minutový klip (1040x784, 25 fps) převede do 7 minut do formátu h264.
A co se týče velikost kbps u videa s textem, tak to záleží i na tom co je ve videu, když budeš nahrávat s x264vfw obrazovku a budeš tam jen něco psát a občas s něčím pohneš, tak ty kbps budou hodně malé (a to s velmi dobrou kvalitou), takže udávat kbps je docela nesmysl.
Jen pro porovnání jsem teď udělal test v MediaCoderu (tento program používám jen na testování):
- vstupní video: x264_Benchmark_HD (mpeg2, 1280x720, 23.976 fps, 15 mbps)
- výstupní video h264 (3000 kbps)
- PC: AMD 4x3GHz, gt 430
Výsledky:
- x264: cpu 100%, gpu 0%, rychlost převodu 1.4x, 34 fps
- h264 CUDA: cpu 50%, gpu 55%, rychlost převodu 3.2x, 77 fps
Je to jen test v tomto programu a porovnal jsem jen rychlost, ne kvalitu a ani neřeším to, že u jiných programů budou rychlosti u obou způsobu enkodování vyšší.
A ještě jeden test, když enkoduju to samé video (x264_Benchmark_HD, mpeg2, 1280x720, 23.976 fps, 30 vteřin) ale uložené nekomprimovaně jako yuv, enkoduju ho tím exe souborem na enkodování přes GPU z MediaCoderu (cudaH264Enc.exe) a načtu si ho nejdřív do RAM, tak to enkodování přes GPU u tohoto yuv videa trvá kolem 5,6 vteřiny přesně, což je rychlost 5,33x a 127,7 fps (video 1280x720, 23.976 fps, výsledný formát h264). Můžete vyzkoušet :-) ... kdo bude mít nějakou herní nvidia grafiku, tak to enkodování už bude spíš rychlostí blesku (gt 430 má 96 cuda jader, např. gtx 560 má 384 cuda jader).

human200 píše:Nezapomeň na 2průchodový mod

Absoulutní nesmysl. K čemu to? Stačí jeden průchod a nastavení enkodování na konstantní kvalitu. Kodek si vhodné bitrate podle náročnosti scén upravuje sám a není potřeba dělat nějaký ošahávací průchod. Dva pruchody = ZBYTEČNOST!

human200 píše:Máš tam zvukovou stopu na 128Kbps. Tak toto rozhodně sraž na polovinu. (možná by jsi se mohl toho nebát a zkusit si to dát ještě níže)
Použij jednoduchý Lame Drop. Nastav si tam nejvyšší kvalitu pro převod.. a Hlavně VBR.. (variabilní datový tok) Je to prezentace, takže 64Kbps bude zvuk kvalitní až zbytečně dost.

Ty k h264 cpeš lame (mp3)? Zvláštní. Lame (mp3) je u nízkých bitrate nepoužitelné. Já doporučuju AAC (Nero AAC kodek) http://www.nero.com/eng/downloads-nerod ... -codec.php (využívá ho např. megui, mediacoder atd.). I písničky v datovém toku pod 30 kbps stereo jsou v AAC (enkodované s Nero AAC kodekem, např. q nastaveno na 0.12) hodně kvalitní a poslouchatelné, tipnul bych, že když pustíš méně náročnému posluchači 30kbps stereo (Nero AAC) a třeba tutéž písničku ve flacu, nepozná rozdíl. Zato 30 kbps Lame (mp3) mu urve uši.

human200 píše:.... lol ... Když něčemu nerozumím raději neradím snad né? Ale jsme v Česku je to poznat.

.... lol ... Když něčemu nerozumím raději neradím snad né? Ale jsme v Česku je to poznat
Tím neříkám, že tomu rozumím já, tím chci jen říct, že ty tu hážeš machry a jseš úplně mimo!
Krakatoa
Junior