Nejlepší program pro správu hudební sbírky

Záznam a úpravy zvuku a videa na počítači

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Josef Kraus 22. 6. 2011 07:16

Jaký je podle vás nejlepší program pro správu hudební sbírky na počítači i mimo něj? Používáte vůbec nějaký katalogizační program, nebo jej nepotřebujete? Využíváte obecný nástroj, který zvládá i přehrávání, úpravu ID3 tagů, získávání informací z in-line databází, nebo máte raději jednodušší a specializovanější software?
Josef Kraus
Redaktor Živě.cz

Odeslat příspěvekod jxjl 22. 6. 2011 07:22

Ke správě sbírky používám Amarok. I když úpravy ID3 tagů v něm nejsou nejlepší a občas vyžadují zásah jiným programem, dokáže podle nich velice jednoduše a dobře celou sbírku roztřídit do logické adresářové struktury.
jxjl
Junior

Odeslat příspěvekod TM 22. 6. 2011 07:24

staci adresarova struktura a pak uz jen prehravac (Winamp ve verzi 2.9 - novejsi uz mi prijdou divne nebo nevyhovuji)
TM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Necroman 22. 6. 2011 07:34

Take souhlas - adresarova struktura je nej - 99% programu typu Zune, Windows Media Center a pod umi indexovat hudbu jen podle ID3 Tagu a tudiz je to naprosto nepouzitelne na ruzne mix alba, bestovky a slozky s ruznou sesbiranou hudbou. Vzdy me dokonale odradi, kdyz necham zaindexovat v nejakem programu svoji hudbu a ono to vytvori zaznam pro kazdou kapelu, ktera tam ma aspon jeden song nekde, takze nakonec mam v databazi polovinu alb a polovinu interpretu o jedne skladbe. Adresare FTW ^^
So sayeth the Wise Alaundo
Necroman
Junior

Odeslat příspěvekod Ondy.Boom 22. 6. 2011 07:43

Tez pouzivam adresarovou strukturu. Nic lepsiho neznam, a vzdy prehravaci vyberu dany adresar.
Ondy.Boom
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 22. 6. 2011 08:07

budu parafrázovat sám sebe z vlákna "Nejlepší program pro správu filmové sbírky"...

kernel_panic [passed] píše:hudba se nespravuje, hudba se poslouchá...

a poslouchá se z multimediálního domácího centra, kde se o její správu automaticky postará kvalitní a adekvátně nastavený media center, například XBMC...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod mau.n23 22. 6. 2011 08:14

Adresarova struktura pro poradek na disku a knihovna medii ve WinAMPu, samozrejme je nutne mit adekvatne vyplnene tagy..
mau.n23
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elipsoid 22. 6. 2011 08:28

Mediamonkey. Tagování z internetu i z názvů souborů, přesun, stahování obalů, umí toho dost.
elipsoid
Junior

Odeslat příspěvekod Sattero 22. 6. 2011 08:59

Rozhodně iTunes, a to v kombinaci s adekvátní a setříděnou adresářovou strukturou. A proč právě iTunes? Má asi nejpřehlednější a nejucelenější pohled na velkou knihovnu hudby, dokáže pracovat s více interprety v jednom albu, umí hromadně spravovat hudbu a má i spoustu přídavných skriptů, které se dají používat pro lepší správu. Používal jsem toho hodně a jediný, kdo mi učaroval podobně, byl starý AmaroK a AIMP, ovšem ti měli hodně neduhů v podobě správy knihovny - nedalo se je využívat pro velké knihovny. Mediamonkey je podobné iTunes, ale osobně preferuji iTunes.

Adresářovou strukturu mám pak kvůli přehlednosti a multiplaytformnosti i přenositelnosti.
Sattero
Junior

Odeslat příspěvekod n.marek 22. 6. 2011 09:02

Rozhodně iTunes, a to v kombinaci s adekvátní a setříděnou adresářovou strukturou. A proč právě iTunes? Má asi nejpřehlednější a nejucelenější pohled na velkou knihovnu hudby, dokáže pracovat s více interprety v jednom albu, umí hromadně spravovat hudbu a má i spoustu přídavných skriptů, které se dají používat pro lepší správu. Používal jsem toho hodně a jediný, kdo mi učaroval podobně, byl starý AmaroK a AIMP, ovšem ti měli hodně neduhů v podobě správy knihovny - nedalo se je využívat pro velké knihovny. Mediamonkey je podobné iTunes, ale osobně preferuji iTunes.

Adresářovou strukturu mám pak kvůli přehlednosti a multiplaytformnosti i přenositelnosti.

+1
n.marek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod OndraFF 22. 6. 2011 09:07

Necroman: To neni tak docela pravda. V iTunes existuje volba "Part of compilation", která dá např soundtracky, výběrovky, atd. do jednoho alba a nedělá to, co popisuješ.

Za mě jednoznačně iTunes a ID3.
OndraFF
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod svoboda77 22. 6. 2011 09:21

Samozřejmě iTunes.
svoboda77
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mimonaut 22. 6. 2011 09:30

Na windows jednoznačně Media Monkey. Skvěle fungující malý "light weight", ale plně vybavený přehrávač a třídič. Je rychlý a nevím o funkci, kterou bych do něj ještě přidal.. Po zkušenostech s těžkopádným iTunes je tohle malý ráj na zemi. Zatím jsem neobjevil nic, co by zvládalo obrovskou sbírku mp3 tak snadno -i několik set GB mp3 zvládá naprosto s přehledem.
MM je konfigurovatelný, podporuje externí přehrávače a je modulární (pluginy). Většinu fíčur má program už v základní neplacené verzi a je i v češtině.
Umí sám podle tagů roztřídit soubory do složek, samozřejmostí je autotagování, možné jsou ale i pokročilé změny tagů ručně.
Vyhledávání funguje podle různých kritérií a vyhledávač bere v potaz zadané znaky i třeba z prostředka názvů..
Je možná synchronizace téměř s čímkoliv, program obsahuje i malý browser a umožňuje přehrávat rádia. Samozřejmostí jsou podcasty a vypalování audio/mp3 CD.
Placená verze nabízí navíc automatické sledování složek a rychlejší vypalování CD.
Na Macu mi tenhle softík citelně chybí, zatím používám Clementine, ale je to slabá náhražka (oproti iTunes ale stále skvělá)
Pro hračičky je zde možné skiování, pro nás ostatní lze skiny vypnout.
Umí toho mnohem víc než iTunes, umí to mnohem rychleji a příjemněji a celá instalace má pár MB
Naposledy upravil mimonaut dne 22. 6. 2011 09:39, celkově upraveno 1
mimonaut

Odeslat příspěvekod globalist 22. 6. 2011 09:34

iTunes + id3 struktura
globalist
Junior

Odeslat příspěvekod Vykook 22. 6. 2011 09:41

Zcela určitě iTunes. S pouze adresářovou strukturou člověk stěží udělá samoupravující se playlist s 2GB nejhranějších písniček a zároveň neobsahující ty písničky, které jsem nenechal dohrát do konce. A jako bonus mi srovnává adrsářovou strukturu podle ID3.
P.S.: Pomocí ID3 se dají v pohodě držet pohromadě kompilace i od různých interpretů.
"Stará, kup husu, dostal jsem nápad!" Jakub Arbes
Vykook
Junior

Další stránka