Nahrávání her - tmavý obraz

Záznam a úpravy zvuku a videa na počítači

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod PetrGa 31. 3. 2024 12:57

Zdravím

Chtěl bych nahrát část pc hry, ale nahraný obraz je výrazně tmavší(nikoliv černý). Obzvlášť ve tmavých scénách je to znát.
Zkoušel jsem Bandicam, VideoProc, Akce!, OBS, a ještě nějaké. Zkusil jsem nainstalovat Hra stínů, ale tento program je třeba mít připojený k netu, což na tom počítači nemám.

Hry, které jsou tmavší: Operace Flashpoint, NeedForSpeed Hot Pursuit(remaster).
Hra, která je ok: Eurotrack simulator
Více her nemám.

Kdyby byly všechny hry tmavé, tak bych řekl, že je to HWerem.

Když takové tmavé video zesvětlím v AdobePremiere(jen stíny), tak pak je výrazně vidět ztráta detailů a ten obraz je takový kostičkovaný. Což je pochopitelné. Z hovna bič neupletu...

Pokud nahraju běžnou obrazovku, video je ok.

Zkoušel jsem hledat na netu. Lidi psali na foru Bandicamu už tak před 10ti roky podobnou zkušenost. Jinde na foru zase někdo psal, že BC mu to dělá a jiný zachytávač(Fraps) zase ne. Ten už se snad nevyvíjí. Chce .NET 3,5, ale bez připojení k netu to nestáhnu. Zkusil jsem stáhnout z jiného mísa z MS stránky plnou instalačku, ale stejně to chce připojení k netu i při této instalaci.

PC mám vcelku nové. RTX3060, 32GB RAM, AMD 5700 ...

Máte tušení, co s tym?

děkuji
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 31. 3. 2024 20:55

V nastavení OBS > pokročilé > video je nastavení barevného rozsahu. Zde vyberte Omezený, nebo Částečný (dle verze OBS).
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 1. 4. 2024 14:22

Omezený barevný rozsah je tam defaultně nastaven. Zkusil jsem i jiné barevné rozsahy, ale nedošlo k žádné viditelné změně.
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 1. 4. 2024 15:10

Nemáte ve Windows nastaven nějaký kalibrovaný barevný prostor, případně HDR?
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 1. 4. 2024 15:43

HDR nemám nastavený. A barevný prostor jsem taky určitě neměnil.

Vše, krom těch dvou her, je v oukeji. Kdyby byl nastaven barevný prostor(nebo HDR), tak by to dělalo třeba u tmavších scén ve filmu. Ale to nedělá.

Přikládám videa z OF pro představu. Jsou to pokusy.

https://www.youtube.com/watch?v=eqhpueB_Tcw

a video zesvětlené ve střižně na přibližný jas ve hře. https://www.youtube.com/watch?v=V6fioJSHXvU
Naposledy upravil PetrGa dne 1. 4. 2024 19:26, celkově upraveno 1
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 1. 4. 2024 16:26

Video není k dispozici.
Toto video je soukromé.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod PetrGa 1. 4. 2024 19:28

jasně, pardon. Už jsem to změnil.
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 2. 4. 2024 14:25

Ta původní scéna mi přijde barevně i světelně OK. Podle stínů je to západ/východ slunce.
Podivné je, že při změně barevných rozsahů (v OBS) nepozorujete rozdíly.
Nemáte nastavenu nějakou další optimalizaci obrazu v GeForce Now? Respektive, zkuste GeForce Now rovnou odinstalovat.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 3. 4. 2024 11:30

To není. Hra je prostě jasnější. V AP jsem to zesvětlil tak nějak od oka podle hry. Přepínal jsem hru a střižnu a zvyšoval/snižoval jsem světlost stínů(shadows/highlights).

GeForce Now nemám nainstalováno. Pouze Ovladač Nvidie. V něm mohu nastavovat PhysX, barvy, G-Sync atp. Ale nemá to vliv na to, co se nahraje přes nahravadlo ze hry.

Ještě jednu věc jsem si všiml. Když zapnu bandicam a nahrávám úvodní titulky(Codemasters, Bohemia Interactiv, autorsky chráněné dílo, atp... ) operace flashpoint, tak ty nápisy nejsou vůbec nějak tmavší. Až když najede Menu. To je trochu tmavší. A pak když vyberu nějakou misi, ta už je nahraná tmavě.
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 4. 2024 11:37

Jak máte v ovládacím panelu nastavenu hned první položku Monitor > Změna rozlišení - dole je bod 3: Použijte následující nastavení - Výchozí nebo NVIDIA?
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 3. 4. 2024 17:09

Normálně bylo nastaveno Výchozí. Zkusil jsem všechny možnosti pod nvidii, ale změna nenastala.
Přílohy
Výběr_011.png
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 4. 2024 22:03

To byl můj poslední tip :) Respektive poslední relevantní. Zbývá mi už jen úvaha na téma, že zmíněné hry jsou zřejmě již staršího data a mají nějaké nestandardní nastavení, které koliduje s barevným zpracováním.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 3. 4. 2024 22:34

Jasně,díky za snahu.
K té úvaze. Na monitoru je zobrazení při hraní ok, ale problém je v tom nahrávání. Mám za to, že nahravadlo zaznamenává obraz tak, jak se zobrazuje. Ale přesto to nahraje tmavší.

Ještě mě napadlo, jestli jde nějak zjistit, jaké barvy hra vysílá? Když jsem na monitoru měnil barvy, tak je vidět, že obecně ta plocha má vždycky trochu jiné barevné podání. Bandicam nahrává barvy v dev 709(Nevím ten název přesně, možná to bylo rec.709- teď to nezjistím, nejsem u toho počítače). A některý barevný rozsah(při té změně na monitoru) hru v těch tmavých scénách rozjasnil. Sice jen o trochu, ale je to lepší. Nejsilněji rozsah DICOM. Nativní režim je tmavý. Monitor ASUS PA278CGV.

Hra NFS HotPursuit je z r.2015 tuším. Zase tak stará nebude. Ale OF stará je.
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 4. 4. 2024 09:23

Když nahraji bandicamem hru, a videosoubor dám do Adobe Premiere, a tam se podívám na vlastnosti videa, je tam zmínka o tom, že:
Color space: rec. 709
Color Space Override: Off
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 4. 4. 2024 13:22

Rec.709 je prakticky 1:1 s sRGB, tedy i kdybyste měl převod nastaven špatně, nemělo by docházet k viditelným posunům v barvách. Zásadní rozdíl je ale hodnota Gama u obou prostorů - Rec.709 ji má 0,45 a sRGB 2,2.
V nastavení Premiere > Barvy > zapněte správu barev. Lze až při otevřeném projektu.
Emil Pastelka
Junior

Další stránka