Přepsané atributy grafických souborů

Záznam a úpravy zvuku a videa na počítači

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod boru 13. 8. 2024 00:20

Dobrý den,
stala se mi taková věc: přenášel jsem data ze starého mobilu (Sony G8441) do nového (Samsung S23). Vše proběhlo, fotky se řadily jinak, než v původní galerii, ale vše souhlasilo a bylo je možno srovnat v časové posloupnosti. Po čase, když jsem je zálohoval v PC a chtěl s nimi pracovat, zjistil jsem, že mají všechny (víc než 5000 fotek) v atributech stejné datum - den, kdy byly přeneseny ze Sony.
Nutně bych potřeboval přepsat z metadat originální datum. Nepracuji často s grafickými programy, budu vděčen za radu jaký software umožní tuhle operaci, pokud možno hromadně. Předem děkuji.
boru
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 13. 8. 2024 01:00

A ten soubor má v sobě jako atribut originální datum? Tys je vlastně vytvořil znovu, takže to souhlasí. Windows má v sobě nástroj Robocopy.
Co bude potřeba je znovu připojit to staré zařízení a ty soubory přesunout přes příkazový řádek. Podle všeho to jde s celou složkou takže ta syntaxe v CMD by měla být:

Kód: Vybrat vše
robocopy source-path target-path /mt

tedy nějak takto
Kód: Vybrat vše
robocopy E:\Photos C:\moje_fotky /mt

kdy to /mt je práce na multivlákně.
více info v dokumentaci:
https://learn.microsoft.com/en-us/windo ... s/robocopy
anonymni

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 8. 2024 02:31

Jen pro upřesnění, opravdu hovoříme o změně Exif (meta) dat? Fotografie v sobě nesou samostatně údaj o pořízení. Kopírováním z telefonu tento údaj nezměníte, změní se jen údaje samotného souboru v rámci souborového systému OS (vytvořeno/změněno) - to je ale něco jiného.

Jako první krok tedy prověřte, zda fotografie obsahují správné údaje o pořízení:
- klikněte na soubor pravým tlačítkem myši
- zvolte Vlastnosti
- klikněte na záložku "Podrobnosti"
- prověřte hodnotu "Datum pořízení"

Pokud budou Exif data správně, stačí jen v průzkumníku Windows přidat ve zobrazení "Podrobnosti" sloupec "Datum pořízení". Případně si do menu "řadit podle" přidejte "Datum pořízení".
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod boru 13. 8. 2024 11:18

Nehovoříme o změně Exif dat, ale naopak. Potřebuji správným datem pořízení (z exif) přepsat datum, které souboru přidělil nový mobil. V mobilu je vše správně, řazení podle data pořízení. V průzkumníku win, jak píšete, taky v pohodě. Ale správně seřazenou sadu souborů potřebuji zafixovat. Proč to potřebuji? Mám fotografie ze tří zdrojů - dva mobily a foťák. Pracuji v Total commanderu, dám všechny do jedné složky, seřadí se podle datumu, a pak je přejmenuji - od jedničky podle data pořízení. Vznikne sestava jedna až dva tisíce a s tím pak pracuji.
boru
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 8. 2024 16:33

Pak tedy doporučím originální plugin pro TC s názvem Exif - přímý odkaz na plugin zde.

Originální pluginy pro TC se instalují tak, že v TC najdete umístění uloženého souboru "wdx_exif.zip" a 2× na něj poklikáte myší.

Následně se TC naučí pracovat s Exif daty. Pro třídění je třeba vytvořit vlastní pravidla/sloupce řazení:
- Shift+F1 > Nastavit vlastní sloupce
- v dialogu Vlastní sloupce klikněte na "Nové"
- Název vyplňte třeba "Exif"
- zvolte "Přidat nový sloupec"
- na konci nového řádku je ikona +, klikněte na ni
- z doplňků vyberte místo "tc" hodnotu "exif"
- v pravém sloupci najděte "DateOriginal"
- klikněte na OK, potvrďte nastavení opět OK
- Shift+F1 > vyberte nové vlastní řazení
Přílohy
tc_exif.png
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 13. 8. 2024 18:10

Na změnu času vytvoření souboru dle údajů v exifu lze použít Attribute Changer. Lze stáhnout i v portable verzi.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod boru 13. 8. 2024 22:55

Ano, sláva! Attribute Changer je poklad, jde to jako po másle.
Všem děkuji a r34ktor-ovi zvlášť.
boru
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 13. 8. 2024 23:25

tak hurá! :)
anonymni