Prohnutí M2 disku

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod W4R4N 16. 5. 2025 10:10

Ahoj, chtěl bych vás poprosit o radu – pořídil jsem si dle doporučených sestav následující:

Desku GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX V2
Disk Lexar NM790 1TB

Disk jsem nainstaloval do M2A_CPU slotu, ale disk je po instalaci chladiče disku dost výrazně prohnutý. Když chladič našroubuji tak tlačí na disk a ten se prohýbá. Sám disk je poměrně vysoký a místa pod tím chladičem moc není. Prohnutí je takové, že už se mi to nelíbí a mám obavy, aby to disk nezničilo.

Několikrát jsem zkontroloval, že disk je zacvaknutý správně, nálepku z teplovodivého proužku jsem stáhnul. Nenapadá mě už nic, co bych dělal špatně.

Neřešil někdo podobný problém? Internet jsem prohledal, tento problém řeší více lidí na různých deskách/discích, ale nějaké konkrétní řešení jsem nenašel.

- Můžu to tak nechat a věřit, že to disk vydrží, ale nezdá se mi to.
- Můžu si koupit tenčí teplovodivý proužek, ale podle mě tam i tak nebude dost místa, aby to disk neprohýbalo.
- Můžu si koupit separátní chladič, ale to jsou peníze a komplikace navíc. Plus tam chci dát další disk do vedlejšího slotu a to bude to samé.

Vzhledem k tomu, že to je v doporučených sestavách, neřešil to prosím někdo?

Díky předem za radu.
W4R4N
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 16. 5. 2025 10:18

Fotka by nebyla?
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod W4R4N 16. 5. 2025 10:40

Bohužel se mi nedaří tam nacpat mobil, abych to vyfotil zblízka, prohnuté to je více než z fotek vypadá.

-- 16. 5. 2025 10:40 --

Přílohy
2.JPG
1.JPG
W4R4N
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 5. 2025 10:40

NEmas to spravne nasazene. Ten jazycek nepatri navrch.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod W4R4N 16. 5. 2025 11:00

Ten jazýček je zacvaknutý v tom železe, neleží tam volně nahoře.
Přílohy
3.JPG
W4R4N
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 5. 2025 11:18

Zkus jeste fotku bez toho chladice.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod W4R4N 16. 5. 2025 12:09

Bohužel už u toho nejsem, nafotím a pošlu příští týden.

Zatím děkuji za rychlé odpovědi!
W4R4N
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 16. 5. 2025 18:16

Tady je video montáže:

Podle teplovodivé gumy vylézající po krajích tipuji, že si buď původní nahradil novou, přílíš vysokou, nebo přidal další vrstvu. Tloušťka musí být akorát, jinak chladič nedoléhá, respektive se prohýbá SSD.

2b.jpg
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 16. 5. 2025 22:25

Podle me by se mel chladic nalepit primo na chipy a ne na nalepku, jako to je ve videu. Jestli to je standardni papirova ci plastova samolepka, tak to urcite snizuje ucinnost chladice, to tam mas pak ten chladic uplne zbytecne.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 5. 2025 02:43

Podobné prohnutí bývá docela časté - ne každý disk má čipy (paměť a řadič) stejně vysoké. Ale časem po zahřátí ta teplovodivá hmota slehne a prohnutí se srovná.
Ujistěte se, že disk i chladič je zasunut do slotu na maximum. Disk by pak měl krásně dosednout na žlábek šroubu či upevňujícího prvku.

Pokud je přesto vše správně, pak částečně pomůže odlepení samolepky na disku. Byť to nedoporučuji, protože je pak problém s reklamací a hlavně to přenos tepla spíše zhorší.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 17. 5. 2025 09:17

Samolepku si muzes nalepit klidne na druhou stranu disku, kdyz mas strach o reklamaci. Zkus si takovou samolepku nalepit mezi procesor a chladic, a uvidis na vlatni oci, jak to "vylepsuje" prenos tepla.
:D
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 17. 5. 2025 11:46

Samolepky s označením nedoporučuji odstraňovat. Dnes jsou běžně vylepšeny grafenem, takže fungují jako rozvaděč tepla. Tloušťku mají prakticky zanedbatelnou. Také je třeba mít na paměti, že jejich poškození může vést ke ztrátě záruky.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 5. 2025 13:30

aaaa píše:... jak to "vylepsuje" prenos tepla.

Netřeba experimentovat, testy provedli jiní. Na YT najdete srovnání stavu s a bez samolepky. Na první pohled může sundání "samolepky" dávat smysl, ale vzhledem k tomu, že se jedná o tenký hliníkový plech, funguje celá "samolepka" jako efektivní rozvod tepla a využívá větší plochu chladiče.
Je třeba také brát v potaz funkci teplovodivé podložky - její hlavní funkce je spíše ohraného a vyrovnávacího charakteru. Jako tepelný vodič je docela mizerná.
Pro představu uvedu srovnání koeficientu tepelné vodivosti W/mK (watt na metr a kelvin):
hliník 200-235
běžná podložka 1-6
nejlepší podložka 8-10
běžná pasta 4-10
nejlepší pasta 10-20 (laboratorně 30)

I kdybych vydělil hliník deseti (a zohlednil vzduchové bubliny i lepidlo), stále bude díky větší ploše lepším rozvaděčem tepla, než přímý kontakt obyčejné podložky na menší ploše.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod W4R4N 19. 5. 2025 20:18

Ahoj, jsem již doma, takže:

- Přikládám fotku bez chladiče. Disk je zasunutý na maximum a konec disku je zacvaklý v tom jejich udělátku - sedí to podle mě přesně.
- Přikládám fotku chladiče. Teplovodivá páska na něm je původní co tam byla, neměnil jsem ji za jinou, nijak jsem s ní nemanipuloval, nic jsem tam nepřidával. Páska je tlustá cca 1-1,5 mm.
- Lepší foto jak moc je to prohnuté. Podle mě to je jak psal Emil Pastelka - ten disk je prostě moc vysoký a chladič tlačí na ty vysoké části.

Mám tam tedy dát nižší pásku, třeba 0,5mm? Nemyslím si ale, že to bude stačit abych prohnutí eliminoval.
Nebo se na to mám vykašlat a věřit, že to disk vydrží? Nebo koupit jiný chladič, než co je stock na desce?
Nemyslím si, že bych z toho měl cokoliv špatně naistalované.
Předem moc díky za váš čas a za pomoc.

-- 19. 5. 2025 20:19 --

-- 19. 5. 2025 20:19 --

Přílohy
4.JPG
2.JPG
1.JPG
W4R4N
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 5. 2025 20:52

Kasli na to. 1TB verze ma radic, pak dlouho nic ... a az pak pametovy chip. BTW se moc nehreje ani bez chladice.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka