disk 2 TB má ve skutečnoszi jen 1,81 TB

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod paulaner 21. 6. 2025 18:26

Koupil jsem si disk Samsung T7 Shield 2 terabajty.
Z výroby naformátovaný disk na nepoužitelný exFat jsem okamžitě přeformátoval na NTFS, když jsem předtím odstranil ty utility Samsung z výroby pro mě úplně o ničem.

Ovšem v podrobnostech úložiště mám že systémové soubory a vyhrazené místo zabírají jen 162 MB a zbytek je volný. Ale ten zbytek činí jen 1,81 terabajt do má do dvou terabajt světelné roky - proč si všichni dělají z lidí legraci a nepíšou rovnou že prodávají disk 1,81 terabajt ? Koho zajímá mucholapka na dva terabajty když to není pravda ?

Tenhle obchodní lživý prodejní trik stojí za (sprosté slovo )
paulaner
Junior

Odeslat příspěvekod paulaner 21. 6. 2025 19:48

Prodejcům bych nekompromisně nařídil uvádět u disku skutečnou volnou kapacitu - zde tedy Samsung T7 Shield volná kapacita 1,8 TB - to by bylo seriozní - kdybych měl tu moc, tak za tyhle lživé údaje o volne kapacitě pro uživatele bych dával milionové pokuty - a teď do mě že chci nemožné- nikoho z běžných uživatelů totiž vůbec nezajímají líbivé rečičky o 2 terabajtech - je to totální lež- odectete si 10%
paulaner
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 21. 6. 2025 21:59

Doporučuji si nastudovat rozdíl mezi Terabytem (TB) a Tebibytem (TiB). Ten disk má opravdu 2 TB, což ale odpovídá cca 1,82 TiB. Že z historických důvodu Windows a také třeba výrobci RAM označují TiB jako TB je věc jiná.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bin%C3%A1 ... 5%99edpona
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod eetk 22. 6. 2025 05:37

To ještě může být rád, jestli má uvedenu kapacitu opravdu v Terabytech, také by to mohlo být pouze v Terabitech a byla by 8 x nižší. :D

https://kodim.cz/blog/clanky/bity-bajty
eetk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod paulaner 22. 6. 2025 06:48

Wikan - diky, neměl jsem ani ponětí že existuje nějaký TiB - označovat TiB jako TB by mi vůbec nevadilo kdyby na ten disk šlo opravdu nahrát 2 TB dat - pokud bych tam mohl nahrát realne opravdu jen 1,8 TB místo deklarovanych 2 TB tak je to chucpe - pokud to dobře chápu, tak reálná volná kapacita disku se měří v TiB a nikoli v TB - prodejci by mozna měli mít povinnost uvádět reálnou kapacitu i v TiB, pak by to bylo cajk - ovšem marketingové a obchodní oddělení prodejců by bylo zásadně proti - 2 terabajty se prodávají lépe
paulaner
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 22. 6. 2025 07:13

Ostuda fóra Ti ještě doporučí méně nadávat na TB a víc hledat.
https://www.zive.cz/clanky/velka-datova ... fault.aspx
K tomu ještě to, že řadice nefungují stejně u SSD, jak fungovaly u HDD. U SSD si nechají i část kapacity na "opravu" paměťových buněk. Proto nejsou ani 2TB stejné u různých modelů a výrobců.
No a navrch - různé utility zobrazující kapacity si dělají vlastní přepočet.

Pokud článek dočteš, shledáš, že tuto skutečnost už řešili právně.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Wikan 23. 6. 2025 15:50

pokud to dobře chápu, tak reálná volná kapacita disku se měří v TiB a nikoli v TB

Chápeš to špatně. Obojí jsou platné a používané jednotky. Ani jedna není lepší nebo horší. To bys spíš měl přesvědčit Microsoft, aby přestal používat TB, tam kde by měl správně používat TiB.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Krakatoa 24. 6. 2025 12:09

paulaner:
Podle mě jsi hloupý.
Kdyby sis přečetl manuál k tomu, co kupuješ, tak bys tu tak hloupě nereagoval.
https://downloadcenter.samsung.com/cont ... er_1.1.pdf
Cituji:

Kapacita disku T7 Shield zobrazená v systému
Kapacita nahlášená systémem, ke kterému je disk T7 Shield připojený, se může lišit od
jmenovité kapacity z důvodu rozdílu mezi desítkovým a binárním systémem měření a
dalších faktorů včetně rozdělení disku na oddíly a blokování.
* Příklad: Windows OS: 1 GB = 1024 MB, Mac OS: 1 GB = 1000 MB
Jmenovitá kapacita používá desítkový systém a převod je následovný:
1 GB = 1 000 000 000 bajtů, 1 TB = 1 000 000 000 000 bajtů
Počítač může udávat nižší kapacitu z důvodu používání jiného standardu měření.

Manuál počítá s lidmi, které neznají násobky kapacity a vysvětluje jim polopaticky s čím mají počítat aby neměli takový duševní šok jaký máš ty, hloupý jedinec, který nezná násobky kapacity, nečte manuály a píše hloupé reakce na netu.
Navíc i po tom, co ti to bylo vysvětleno...
Samsung prodává 2 TB disk, který má 2 TB, tobě se ukazuje 1.81 TB ve smyslu 1.81 TiB. Nevím s čím máš furt problém... je jedno v jakých násobcích se to uvádí, nehloupí jedinci ví jakou kapacitu kupují.

Jestli nechceš, aby ti naskakovali pupínky z toho 1.81 tak používej Mac OS, podle toho, co se tam píše, Mac OS používá násobky 1000, takže bys tam viděl 2 TB.
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod Caderom 26. 6. 2025 14:16

On je v těch jednotkách obecně nepořádek: U kapacity HDD, SSD či přenosové rychlosti sítě jsou uváděné násobné předpony vztažené k desítkové soustavě, ale třeba u kapacity RAM paměti jde (chybně) o binární soustavu. Ačkoli je tedy na modulech napsáno 16 GB, reálně je to 16 GiB. Na binární soustavě je také založena uváděná kapacita u CD médií (uváděných 700 MB je reálně 700 MiB [+ nějaké drobné navíc]), u DVD je to již ale desítková soustava, a tak se 4,7 GB médium zobrazuje ve Windows jako 4,38 GB (správně 4,38 GiB).
Caderom
Pokročilý