Dočasné vypnutí disků v RAID 1

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jirimi 17. 7. 2009 15:21

Dobrý den,
potřeboval bych překopírovat obsah disk. pole RAID 1 (2 partišny:1. OS MS Windows XP, 2. DATA) na samostatný disk. Můžete mi prosím říct jak postupovat? Potřeboval bych hlavně vědět co se stane, když při vypnutém PC vypnu napájení disků v RAIDU, zkusím nainstalovat systém (nebo spíše z image naklonovat) na samostatný disk, a pak napájení zase zapnu, zda disky co jsou v RAIDU najdu v takovém stavu jako před tím, nebo bude všechno totálně v ... Díky, Jirka

P.s. ptáte se, přoč dělám takovéhle blbosti: je to z toho důvodu že poslední dobou mi PC často zamrzne a po opětovném restartu musím čekat cca. 1,5 hod než se zkontrolují disky v poli zda neobsahují nějakou chybu- a zatím nikdy neobsahovaly... proto chci systém na samostatná disk... díky
jirimi
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 18. 7. 2009 11:55

jirimi píše:... proto chci systém na samostatná disk...

Nanejvýš rozumné rozhodnutí.
RAID-1 nebo vyšší je ideální pro datové disky.
Systémové HDD v RAID-1 lze použít v profi OS, např. WNT4, W2000, WXP/64 apod.
Dětský OS WXPP s tím může mít určité problémy.
jirimi píše:... nainstalovat systém (nebo spíše z image naklonovat) na samostatný disk

Uvedený postup je zcela korektní, s jedinou výjimkou: před vypnutím OS je nutno:
1) nastavit ACL pro boot.ini
2) zálohovat boot.ini
3) smazat boot.ini
a za základního předpokladu:
systémový single HDD bude fyzicky připojen k jinému řadiči, než ke kterému je zapojen RAID-1. To z Tvého popisu úplně jednoznačně nevyplývá.
Samozřejmě nemusím připomínat: nový OS musí mít nainstalovaný ovladač řadiče RAID.
jirimi píše:... poslední dobou mi PC často zamrzne ...

To ovšem signalizuje hardwarový problém:
HDD/řadič RAID/chipset MB nefunguje korektně.
Osobně bych především řešil daný hw-problém výměnou vadného hw.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jirimi 20. 7. 2009 11:50

systémový single HDD bude fyzicky připojen k jinému řadiči, než ke kterému je zapojen RAID-1

Mám řadič integrovaný na základní desce: musím si kvůli tomu koupit přídavný řadič ?
Nebo stačí připojit ten samostatný disk do jiného portu stejného RAID řadiče?
To ovšem signalizuje hardwarový problém:
HDD/řadič RAID/chipset MB nefunguje korektně.
Osobně bych především řešil daný hw-problém výměnou vadného hw.

Problém způsobal SW, SW odinstalován a je klid, ALE, přesto bych to rád přelifroval na samostatný HDD.

Když při vypnutém PC vytáhnu napájení HDD v RAIDu, zkusím nabootovat z toho samostatného HDD a pak opět vypnu PC, připojím napájecí kabely HDD v RAIDu, stane se něco? Nebo si RAID řadič pamatuje co kde měl připojeno... díky
jirimi
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 7. 2009 12:19

jirimi píše:Mám řadič integrovaný na základní desce ...

Nějak mi uniklo, o jaký řadič (potažmo MB) se jedná :-/
jirimi píše:Problém způsobal SW ...

Především se pochlub, jaký sw to způsoboval: pro poučení ostatním. Chybami se (nejen) člověk učí ;-)
jirimi píše:... stačí připojit ten samostatný disk do jiného portu stejného RAID řadiče?

Většina řadičů integrovaných na MB jsou jen parodie na skutečný řadič RAID.
Obvykle nedokáží pracovat v obou režimech současně (mrkni se do BIOSu):
RAID + SATA
Z toho plyne, že nelze funkčně zapojit do řadiče v režimu SATA HDD v RAIDu a naopak.
Ze samostatného HDD pravděpodobně (podle typu řadiče) nenabootuješ v režimu řadiče RAID.
Druhý řadič je tedy nezbytný (už jsem to psal). Kvalitní řadič RAID Promise do PCI lze koupit zcela nový za cca 1000 Kč (pro 2 HHD) nebo za 1500 Kč (pro 4 HDD), přičemž je zajištěna kompatibilita s 64-bit OS; pokud tento řadič nehodláš v budoucnu používat v 64-bit OS, stačí i low-end Kouwell za pár stovek.
EDIT:
Opravuji: dokonce už i Kouwell se polepšil:
nový typ PCI řadiče ST-117eN za cca 400 Kč pro 2 interní a 2 externí HDD je dodáván s ovladači pro 64-bit OS :shock:
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jirimi 20. 7. 2009 12:49

ějak mi uniklo, o jaký řadič (potažmo MB) se jedná

MB: Gigabyte GA-G33M-DS2R
RAID:ICH9R
Především se pochlub, jaký sw to způsoboval: pro poučení ostatním. Chybami se (nejen) člověk učí

Kombinace SJPhone(zkousel jsem ruzne kombinace toho SW a kodeku) a pak jeste jednoho SW telefonu, jeho nazev si uz nepamatuju... zatim je klid, ale jen cas ukaze ...
ětšina řadičů integrovaných na MB jsou jen parodie na skutečný řadič RAID.
Obvykle nedokáží pracovat v obou režimech současně (mrkni se do BIOSu):
RAID + SATA
Z toho plyne, že nelze funkčně zapojit do řadiče v režimu SATA HDD v RAIDu a naopak.
Ze samostatného HDD pravděpodobně (podle typu řadiče) nenabootuješ v režimu řadiče RAID.
Druhý řadič je tedy nezbytný (už jsem to psal). Kvalitní řadič RAID Promise do PCI lze koupit zcela nový za cca 1000 Kč (pro 2 HHD) nebo za 1500 Kč (pro 4 HDD), přičemž je zajištěna kompatibilita s 64-bit OS; pokud tento řadič nehodláš v budoucnu používat v 64-bit OS, stačí i low-end Kouwell za pár stovek.

Radic mam jeste jeden (Silicon Image 3124 soft raid 5), kde jsou DVD vypalovacky (4 ks) problem je ale ten, ze kdyz jednu vypojim, dam misto ni HDD, tak mi v multibootu (F12) neumozni z daneho disku nabootovat-divny...
jirimi
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 7. 2009 13:03

Díky za velmi důležité info!
„Divné“ to opravdu není :-): oba řadiče jsou softwarové.
Z toho plyne: v Tvém PC není nainstalován žádný reálný hardwarový RAID řadič.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jirimi 20. 7. 2009 14:21

To ze nemam HW RAID radic mi nevadi, jen potrebuju presypat system z raidu na novy samostatny disk. Jak to teda udelat?
Pritom kdyz pripojim samostatny disk do ICH9R, tak jej v pohode najde, pres F12 nabidne bootovani z toho samostatneho disku, ale XP skonci na tom, ze hal.dll nenalezen. Zkousel jsem iruzne figle s boot.ini, ale nerozchodil jsem to.. :-(
jirimi
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 7. 2009 16:17

Příčina:
v OS chybí ovladač pro daný typ řadiče v daném režimu.
Boot.ini s tím nemá nic společného (před pokusy zálohuj).
Milan
Milanr1
Pokročilý