1) Nepoužívat v názvech žádné speciální znaky/diakritiku.
Tj. žádné "$", "&", "/", "!" nebo "š", "č", "ě" apod.
2) Mezery nahrazovat podtržítkem ("_").
Tj. "muj_soubor.doc" místo "muj soubor.doc".
3) Dodržovat délku názvu kratší než 15/25/35 znaků (různé zdroje uvádí různé délky).
4) Pracovat citlivě s velkými písmeny nebo se na ně úplně vykašlat.
V tomto případě se argumentuje, že různé OS (Windows, Mac OS, *nix) jsou různě "case sensitive".
Edit:
5) V případě číslování se doporučuje používat dvou a více místný systém a umisťovat jej na začátek souborů/složek.
Např. "01_soubor.mp3", "15_soubor.mp3" pro počet < 100; "001_soubor.mp3", "015_soubor.mp3" pro počet menší < 1000 atp. Argumentace je opět logická - různé systémy a různí správci souborů používají různé metody řazení souborů a složek, takže se vám pod sebou např. můžou zobrazit soubory "1_soubor.mp3", "10_soubor.mp3", "100_soubor.mp3".
6) V případě umístění data do názvu se doporučuje tvar "YYYYMMDD", ideálně na začátek souboru/složky (kvůli řazení - viz výše).
Např. "20100208_nazev.txt". Osobně mi tenhle anglofonní systém taky není dvakrát po chuti, ale měli byste mít takhle spolehlivě zajištěno správné řazení napříč platformami. Taky myslím, že formátem "YYYY-MM-DD" (např. "2010-02-08_soubor.txt") nic nezkazíte.
Zajímalo by mě, jestli jsem nějaké pravidlo přehlédnul, případně jestli je nějaké z výše zmíněných irelevantní. Můj primární OS je Windows 7 32bit (NTFS), občas ale zavítám do Linuxu a využívám různé možnosti synchronizace. Díky.