Jak pojmenovávat soubory a složky?

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod r4in 8. 2. 2010 12:57

OK, na první pohled název tohoto topicu může působit úsměvně, při hlubším zamyšlení jde ale o celkem vážnou věc. V dnešní době, kdy data na disku obvykle jen tak nesedí, ale jsou přenášena na CD/DVD, mailem, do mobilu či cloudu, tak značně roste heterogenost prostředí, ve kterém se nachází, nemluvě o tom, že neštěstí nechodí po horách, ale po souborových systémech, a i když programy od MS už řadu let tvrdí, že je v pořádku na disk ukládat soubory pojmenované "Krásný a voňavouččččký dokument Pepy Horáka plný skvělých oblázků a básniček jako stvořený pro blogísek.docx", osobně mám o tom značné pochyby. Nažhavil jsem proto Google a vypadly mi zhruba následující pravidla:

1) Nepoužívat v názvech žádné speciální znaky/diakritiku.

Tj. žádné "$", "&", "/", "!" nebo "š", "č", "ě" apod.

2) Mezery nahrazovat podtržítkem ("_").

Tj. "muj_soubor.doc" místo "muj soubor.doc".

3) Dodržovat délku názvu kratší než 15/25/35 znaků (různé zdroje uvádí různé délky).

4) Pracovat citlivě s velkými písmeny nebo se na ně úplně vykašlat.

V tomto případě se argumentuje, že různé OS (Windows, Mac OS, *nix) jsou různě "case sensitive".

Edit:

5) V případě číslování se doporučuje používat dvou a více místný systém a umisťovat jej na začátek souborů/složek.

Např. "01_soubor.mp3", "15_soubor.mp3" pro počet < 100; "001_soubor.mp3", "015_soubor.mp3" pro počet menší < 1000 atp. Argumentace je opět logická - různé systémy a různí správci souborů používají různé metody řazení souborů a složek, takže se vám pod sebou např. můžou zobrazit soubory "1_soubor.mp3", "10_soubor.mp3", "100_soubor.mp3".

6) V případě umístění data do názvu se doporučuje tvar "YYYYMMDD", ideálně na začátek souboru/složky (kvůli řazení - viz výše).

Např. "20100208_nazev.txt". Osobně mi tenhle anglofonní systém taky není dvakrát po chuti, ale měli byste mít takhle spolehlivě zajištěno správné řazení napříč platformami. Taky myslím, že formátem "YYYY-MM-DD" (např. "2010-02-08_soubor.txt") nic nezkazíte.

Zajímalo by mě, jestli jsem nějaké pravidlo přehlédnul, případně jestli je nějaké z výše zmíněných irelevantní. Můj primární OS je Windows 7 32bit (NTFS), občas ale zavítám do Linuxu a využívám různé možnosti synchronizace. Díky. :-)
Naposledy upravil r4in dne 8. 2. 2010 23:12, celkově upraveno 1
r4in
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 8. 2. 2010 13:02

Nádherná pravidla: jen kdyby to někdo taky dodržoval ;-)
Admin:
je možno tento důležitý příspěvek umístit do FAQ?
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jehovista 8. 2. 2010 19:55

Nevim, jak ty ostatni specialni znaky, ale treba '$' se pouziva pro oznaceni docasneho souboru. Asi to ale neni nic, co by mel zadavat uzivatel
jehovista
Junior

Odeslat příspěvekod Mathey 8. 2. 2010 20:02

A proč 15/25/35 .. proč ne třeba 8 znaků?.. nebo rovnou jen tři.. to by stačilo, ne?
Proč psát do novin s diakritikou?
Diakritika je nepostradatelná část češtiny!
Jsou i slova, která bez diakritiky dávaj úplně jiný význam => česká wikipedie má v adrese diakritiku také.
Nebudu psát jako mamlas bez diakritiky. Komenskému a jeho bandě by se to nelíbilo. Ikdyž neříkám že je to tak není snadnější. Moc závidím američanům, že jim stačí na klávesnici jen 3 řady, a nemusejí tolik natahovat prsty.

Neříkám, že já píšu vždy dokonale, bez chyb, s háčkama a velkýma písmeama na začátku věty (jména) a tak, ale když už jsem se narodil jako moravák, tak háčky a čárky k mému jazyku patří, tak nevidím důvod, proč bych se měl o ně ochuzovat.
Mathey
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vykook 8. 2. 2010 20:03

Ja pouzivam pismena bez diakritiky a s velbloudiSyntaxi. Vzhledem k automaticky generovanym nazvum, se mi na disku sirej soubory s diakritikou, mezerama a dalsima paznakama a problem to nikde nedela, takze se brzo asi na velbloudiSyntax vybodnu ;-)
"Stará, kup husu, dostal jsem nápad!" Jakub Arbes
Vykook
Junior

Odeslat příspěvekod ziki 8. 2. 2010 20:05

Ať si každý pojmenovává soubory a složky, tak jak mu to vyhovuje a tak, jak mu to jeho OS dovoluje. Trvat třeba na zákazu diakritiky v názvech nebo používání podtržítka místo mezerníku apod, působí na dnešní dobu, kdy už je možné mít i speciální znaky v názvu domény, dost zpátečnicky. Kdo chce, ať si klidně ještě dosovské názvy 8.3
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ares952 8. 2. 2010 20:13

- zásadně nepoužívám podtržítko, ale pomlčku, protože podtržítko se dá lépe přehlédnout.
- zásadně malá písmena (používám linux, ten je case sensitive)

párkrát jsem na NTFS svazku použil otazník a vytvořil dva různé adresáře video a Video (v linuxu) a windowsy si s tím jaksi neporadili, takže určitá pravidla co se týká speciálních znaků je dobré dodržovat.
Naděje je motorem duše
Ares952
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Abox 8. 2. 2010 20:17

Je videt, ze jsi jeste nezachranoval soubory s diakritikou pomoci nejakeho live, nebo winPE CD/DVD.
A co takove sitove prostredi, kde jsou ruzne jazykove mutace win... To je nekdy zazitek....!
Co funguje sdileni s diakritikou/mezerou pod CZ serverem/stanici, uz nemusi fungovat na pripojenem notasu s jinym jazykem.

Kdyz tiskarna s mezerou v nazvu jeden system vidi, ale jiny je vidi jako 2 (prvni cast nazvu jako jednu, a druhou cast nazvu jako druhou). To se pak chodi a hleda, proc to sakra nefunguje.

A co takovy SP3 na Office 2003. Kdyz az minuly tyden jsme zjistili, ze pokud chci otevrit soubor TIF, ktery ma v nazvu vice jak 55 znaku, tak to pekne padne a uz to nerozjedes, dokud to neupravis v registrech a nebo si nevyzadas neverejnou opravu od MS... 8-D
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mickeecz 8. 2. 2010 20:19

Hlavne je dulezity pojmenovat soubor logicky tak, aby jsi ho priste bez problemu nasel.

Co se tyce pravidel, ktere jsi uvedl, imo neni nutne je nejak striktne dodrzovat. Musis si uvedomit, kam soubor behem sve zivotnosti poputuje. Ovsem treba "&" je prasarna, at to napises kamkoli.

Napriklad pokud vis, ze zivotni cyklus souboru bude pouzivat jenom BFU ve Win, nema cenu se zabyvat body 1a 2.

3 a 4 lze doporucit vseobecne, zejmena kvuli vetsi prehlednosti.
mickeecz
Junior

Odeslat příspěvekod Mathey 8. 2. 2010 20:21

a proč to nefunguje? to je to takovej problém, naučit počítače, tiskárny, síťě, servery atd. česky?
Mathey
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bubla 8. 2. 2010 20:26

V dnešní době je snad pro většinu uživatelů zbytečné se nějak omezovat, obzvlášť pro klasického uživatele s Windows. Pouze soubory vystavené na webu by asi měli splňovat některé parametry (bez interpunkce, spec. znaků a mezer, ale délkou bych se neomezoval)
Bubla
Junior

Odeslat příspěvekod Sattero 8. 2. 2010 20:30

Já mám rád češtinu a v názvech dokumentů ji celkově využívám jak na Macu, tak Win7. Jelikož ale mám oba systémy v angličtině a značně mi to začíná vyhovovat, tak složky přejmenovávám nebo rovnou vytvářím v angličtině. Připadá mi to logičtější a estetičtější v anglické verzi systému. Ne všude to tak mám, protože na čistě anglickou verzi sem přešel až s koupí MacBooku (myslím tím EN verzi Win7).

A k samotným složkám... Vytvářím je strukturovaně, takže kupříkladu hudbu mám takto: "Music/(žánr v angličtině)/(umělec)/(rok - album/"
V dokumentech mám teď bordel, ale taky se snažím řadit takto: "Documents/School/(předmět)/(hodina - téma)", případně místo "hodina - téma" jen ročník nebo časové rozmezí, pod které spadá...
Sattero
Junior

Odeslat příspěvekod Faramir 8. 2. 2010 20:33

Následující text je můj subjektivní názor, můžete s ním nesouhlasit, ale vyprošuji si urážky, jak je to běžné na českých fórech. Děkuji.

Já samozřejmě jakožto inteligentní a vzdělaný člověk píši vždy a všude s diakritikou a samozřejmě ji používám i pro soubory, adresáře, tagy v audio souborech etc. Jestli si nějaký minoritní a bezvýznamný OS s českou diakritikou neporadí mě nezajímá, já používám majoritní OS, který je na více než 90% počítačů a nezáleží na lokalizaci OS, anglické Windows si poradí stejně s češtinou jako s ruštinou. A doby, kdy byl problém s českým kódováním jsou naštěstí dávno pryč a tím padl poslední (a jediný) důvod nepoužívat diakritiku. Ostatně diakritiku nepoužívají převážně nevychovanci a pak lidé, kteří z jakéhokoliv důvodu nemají nainstalovanou českou klávesnici (ale těch zase tak moc není, nevychovanců je mnohem víc). Inteligentní a vzdělaní lidé píší správně česky, bez chyb a s diakritikou (kdo neumí psát bez chyb, třeba dyslektik a přesto je dostatečně inteligentní, nainstaluje si do prohlížeče kontrolu pravopisu).
Mac mini mid 2011, 8 GB RAM, 120 GB SSD OCZ Agility 3, 500 GB HDD Toshiba, 40"+2x24"
iPhone 3GS 32 GB white
iPad 2 3G 64 GB white
Faramir
Junior

Odeslat příspěvekod Radimfakt 8. 2. 2010 20:35

Nějak mi nedochází, proč používat podtržítka místo mezer.. Učitelé u nás to tak dělají a já si vždycky pomyslim jaký jsou to dementi..
Vysvětlete mi to někdo prosím
Radimfakt
Junior

Odeslat příspěvekod Pavel Černík 8. 2. 2010 20:45

2 mathey: ano je to problém. některé služby používají jiné kódování, a ke ztrátě/deformaci diakritiky dojde velmi lehce, hlavně u různých síťových služeb (FTP/HTTP/Samba...) a především při síťovém spojení různých OS.

typický příklad: jedna známá na Linuxu Mandriva mi poslala screenshot pomocí jednoduchého uploadovacího skritpu na webu. výsledkem byl:
SnĂ­mek obrazovky-1.png
kde je chyba samozřejmě víš. jako člověk nemáš problém to pochopit ale strojům to způsobí velký problém.

A proč to tak je? jednoduché - některé funkce běží na standartech starých několik desetiletí. (FTP definováno v roce 1985, částečně zrenovováno v roce 1997 - tedy stále před rozšířením unicode). A protože si každý systém s daným kódováním poradí jinak, tak prostě zákonitě dojde k problému.
Pavel Černík
Junior

Další stránka