vyber NAS

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jerry.jacobi 17. 1. 2011 16:54

prosim o pomoc s vyberem NAS. Pozadavky jsou nasledujici:

2x SATA 2 HDD (podpora 2TB HDD)
samba (nebo neco podobneho, proste chci ty 2 disky pripojit normalne do win jako sitovy disk)
moznost pripojit externi USB disk s NTFS (cteni zi zapis)
wifi (neni podminkou)
cena max 5000 vc DPH bez disku

LIbi se mi Synology DS211j ale rad bych znal i jiny nazor.

Diky.
jerry.jacobi
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 1. 2011 16:59

Skrin ze sberneho dvora, 350W Seasonic, ATOMova deska s GLAN, 2GB pameti, Linux. Umi to vsechno, konfigurovatelnost NEDOSTIZNA, moznost RAID5...

Rychlost levneho NASu po GLAN je 15-25MB/s, z toho ATOMoveho miniserveru to posvisti 80MB/s.

Spotreba velmi prijemna a cena uplne, UPLNE bohate v limitu.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod skype 17. 1. 2011 17:00

Server na ATOMu ne? Do 5000Kč se dá poskládat tichej server s dual-core atomem. Hodíš na to Ubuntu, Sambu a tunu dalších věcí, který si přeješ :)

EDIT: Kin byl rychlejší :)
Odeslat příspěvekod jerry.jacobi 17. 1. 2011 22:53

maly server byl prvni varianta ale priznam se ze se mi to nechce cely skladat dohromady, pak instalovat a x hodin ladit aby vsechno fungovalo:-) Radsi bych neco out-of-the-box.

Navic pocitam ze i pres atoma by mel takovyhle serverik vyssi spotrebu nez "jednoucelova krabice". Dle stranek synology.com ma ta ds211 spotrebu 25W pri behu a 10W pri hibernaci disku.
jerry.jacobi
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 17. 1. 2011 23:19

s diskem, nebo bez?
Atom nemá problém žrát vklidu pár wattů, když tam dáš 2-3 3,5' HDD, spolehlivě sežerou více, než ten procesor.
Aneb 10-15W dávají notebooky (a tím mylsím pravdu celé ntb) s Core procesory, notebooky s atomem tak polovinu. Píšu o noteboocích, ptž. tam se to dá slušně odhadnout i bez měření - ptž. víš kolik to dá a jaká je kapacita baterky (+ nějaké ztráty na zdroji, když bys to vzal jako spotebu ze sítě).
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod skype 17. 1. 2011 23:33

NAS taky musíš minimálně hodinu ladit a nastavovat :) A stejně dosáhneš mizerné rychlosti :)) Ale pokud server opravdu nechceš tak ten Synology bude za ty peníze dobrá volba.
Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 1. 2011 12:08

Pokud to nastaveni NEUMIS, rekni "neumim to" a nikoliv "nechce se mi". Postatne je, ze bys s miniserverem dosahl radove 4x vyssi prenosove rychlosti, to uz stoji i za precteni linux fora.

Ono na tohle tema se par vlaken resilo i u nas na Zive. I jeden z moderatoru doma takovy miniserver ma (Bari007) a sve zkusenosti na foru roepisoval.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod karlos00x 18. 1. 2011 12:29

co na tom muze neumet? proste pichnu sitovej kabel do sitovky, pichnu CD Ubuntu 10.04 do mechaniky, nabootuju, proklikam instalaci(neni "slozitejsi" nez ta windowsacka). Az se to nainstaluje tak mi vyskoci nejspis aktualizace tak je provedu. Pak otevru v hlavnim menu Synaptic, v jeho menu "Vybrat baliky dle ucelu" tam zatrhnu Samba server, potvrdim, odklikam. (ted mozna restart, nejsem si zcela jist). Potom kliknu pravym na slozku a tam je ve Vlastnostech zalozka Sdileni a funguje to stejne jako ve windows. vcetne sestaveni hardwaru je to otazka na hodinku - max dve? navic wiki.ubuntu.cz je pomerne suprova. Jiny reseni bych domu nechtel.

-- 18. 1. 2011 11:31 --

jo a spotreba 40W (to jsem schvalne hooodne prestrelil) je 0,04 kW * 24 hodin * 365 dnu * 5,- cena elektriky rovna se < 2000,-
ma smysl na tom nejak vice setrit? pokud ano je potreba si odpovedet zda takovou vec fakt chci a potrebuju.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 1. 2011 12:38

Treba to nikdy nedelal a Linux nikdy nevidel. Proto jsem prave chtel, at to rekne ... : ))

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod jerry.jacobi 18. 1. 2011 12:56

vlastni server na ubuntu jsem si pred par lety udelal (jel by do dodnes kdyby nezral xkrat vic elektriky nez male APcko) ale nejsem takovy "guru" abych to mel za hodinku hotovy a prave proto uvazuju o tom Synology nebo necem podobnem. Proste se mi nechce travit cas rozbihanim serveru kdyz misto toho muzu jit treba do kina ;-)

ad rychlost - cokoli co zvladne dat 15-20MB/s mi staci, stejne se z toho bude 99% casu tahat video do prehravace. Pocitam ze vetsi datovy tok jeste chvilku potreba nebude.

ad spotreba - problem s ntb je v tom ze tyhle veci prece jen nejsou staveny na nonstop provoz, muzu jen cekat kdy odejde disk nebo neco dalsiho ...
jerry.jacobi
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 18. 1. 2011 13:25

[OT]
1) linux uz davno neni synonymem pro kompilaci a textovy rezim. instalaci + rozjeti samby zvladne i clovek naprosto neznaly pokud zvladne aspon instalaci windows a office a zaroven klikat jak cvicena opice podle detailniho a zaroven prehledne jednoducheho navodu. rozhodne to neni slozitejsi nez nastavit jakykoliv NAS. krom toho je to 100% v češtině vcetne tech navodu.
2) "homeserver" uz davno nemusi byt zadny zrout. tohle prave resi platforma jako atom, nastupujici ekvivalent od AMD (hudson/zacate), nebo ti sem treba hodi ustijuf moznost v podobe Via Nano. Vsechny tyhle platformy hrdě atakují ve spotřebě právě ty NASy při neporovnatelnych moznostech.
3) rychlost 15MB/s sice staci na streamovane prehravani, ale kopirovat tam/odtam film(nedej boze vic filmu) treba do PC nebo ntb by bylo dost za trest - kdo by chtel cekat 20minut na jeden film do ntb?
4) dalsi vec je treba RAID 5 a celkova rozsiritelnost jak SW tak HW
5) s tim linuxem je to tak, ze pracuju na windows a s linuxem si hraju ve virtualu tak par hodin za kvartal (to jen aby to nevypadalo jako cista propaganda)
[/OT]
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dreamer 23. 1. 2011 21:45

Budem tiez potrebovat NAS, poziadavky su 1x HDD (2TB), stream 2x full HD videa.

Pytal som sa na tento* a cez email mi potvrdili ze mojim poziadavkam by stacil, len by som to potreboval potvrdit, prip. mi navrhnite iny, za podobnu cenu, do 2000 KC, 80 Eur.

* ZyXEL NSA-210, Net. Storage (1xSATA HD, USB 2.0, eSATA, Gb LAN, BitTorrent, DLNA)

Dakujem.
Dreamer
Dreamer
Junior

Odeslat příspěvekod skype 23. 1. 2011 22:09

Předpokládám, že na ten NAS budeš chtít ty FULL HD filmy i nějak NAHRÁVAT. Tohle opravdu není ideální :) Chce to minimálně 800MHz/1GHz procesor. A za ty peníze už je miniserver na Atomu, kterej dosáhne násobně-krát vyšší rychlost!...
Odeslat příspěvekod Dreamer 23. 1. 2011 22:52

Nahraval by som mozno cez eSATA ak by to bolo pomale, ale...

- Ak by som predsa chcel ten NAS, bude stacit na prehravanie full HD, kolko krat naraz, aka priblizne rychlost by tam bola?

- Ten miniserver kde najdem, urcite bude stacit 1Ghz procesor na 1080p?? Su niekde uz poskladane a do 80 Eur (bez HDD)?

Dakujem.
Dreamer
Dreamer
Junior

Odeslat příspěvekod davidas 12. 2. 2011 10:13

zdarec, co mi doporucite na ten server......jakou ATOMovou základnu?
Jake HDD? (jen zadny eXtrem) klasika za rozumnou cenu-prima umera velikosti-objemu
Ramky nejake vyhrabu....

http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... 8M27H&fMan[]=70

dik
davidas
Junior

Další stránka