Oprava elektroniky disku

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Gruppe 9. 8. 2011 23:34

Stala se mi nepříjemnost, mám klasický 3,5" 2TB disk WD Green, připojuji ho přes redukci a adaptér na USB, dnes se ale z disku zakouřilo a HDD je v híji, roztočí se, ale pak začal šíleně hřát a zakouřilo se z něj, obratem jsem jej odpojil.

Otázka - jak zachránit data? Cena za záchranu ze služeb co jsem našel je na x tisíc, viděl bych to jen na nějaý napájecí obvod, což snad není tak těžké opravit.

nemáte s tím někdo zkušenost na koho se obrátit? Nestačilo by jen vyměnit např elektroniku z jiného disku?

Děkuji za odpověď.
Naposledy upravil kejki3 dne 10. 8. 2011 10:57, celkově upraveno 1
Důvod: Upraven název tématu
kecáním se ještě nikdy nic neudělalo :)
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 10. 8. 2011 00:06

a proto jsi vlákno nazval "DVD"?

totožných témat je tu už požehnaně, včetně nápadů na výměnu elektroniky, zkus si klíčová slova zadat do hledání...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod soban 10. 8. 2011 13:16

Jednoduché obnovit data ze zálohy....a disk vyhodit.

PS. Důležitá data mají být na více místech.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pytlík 10. 8. 2011 13:23

Určitá šance tu je v tom, že se mohlo zakouřit z něčeho, co má pouze ochrannou funkci. Zažil jsem několikrát, že se zakouřilo z transilu (měl by chránit proti přepětí), nebo z blokovacího kondenzátoru. Po odstranění zjevně spálené součástky se disk rozjel. Samozřejmě, tomu disku se už nedalo moc věřit, ale na stažení důležitých dat to stačilo.
No, a když to nepomůže, tak budeš tam, kde teď: budeš mít nechodící disk.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Gruppe 10. 8. 2011 16:55

kernel_panic : protože už mi vypíná i mozek, děkuji za opravu :)

soban: děkuji za radu, TOHLE byl záložní disk pro všechna PC a nechce se mi to z nich opět tahat

Pytlík: a zkoušel to už někdo nějak rozdělat? :)
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 10. 8. 2011 17:08

Co to pořád blábolíš? :-/
Prostě pořiď jiný zálohovací HDD (nejlépe NAS) a připoj do UPS, jinak skončí jako původní.
S havarovaným navštiv sběrný dvůr a poděkuj mu za věrné služby.
Zachraňovat data z tohoto HDD nemá smysl: mohou být poškozená.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Gruppe 10. 8. 2011 17:14

Ne a ne a ne :D data jsou dulezita, nechci tahat zas z 5ti PC a notesu fotky a buh vi co :D

Nebudou poskozena, rek byh ze se jen spalilo neco (nejakej kondik, motor), plotny budou ok, jen lezel na stole a po pripojeni se malicko pripek.... opravuji to v servise bezne, kdyz dovedu rozebrat pracku, notes i auto, zvladnu snad rozebrat i tohle.... no uvidim....jdu na sroubky a pujdu "podle smradu" :D :D :D :D

Mam ten samy disk jeste jeden, tak prinejhorsim budu kanibalizovat soucastky na nem.
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 10. 8. 2011 17:23

Tomu se říká zabejčilost! :-D
Pochlub se výsledkem.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Gruppe 10. 8. 2011 17:46

Tak vis jak, pokazit tim stejne uz nic vic nemuzu :D
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 10. 8. 2011 17:50

Nova verze smajlikovaciho vypatlatoru?

- Kdyz vis, ze to opravuji uplne stejne bezne, jako pracku, nechapu proc se ptas
- Kdyz zalohujes, tak stejne data aktualizujes (je vlastne jedno, jestli rozdilovou, prirustkovou, nebo kompletni cestou), nechapu oc Ti jde
- Kdyz chces dostat neporusena, coz Ti nikdo nikdy a v zadnem pripade nedokaze zarucit, proc se do toho poustis sam. Nejdestruktivnejsi soucastkou v IT neni *****, ale kormidelnik = clovek.
- Kdyz uz to budes rozebirat, disk potrebuje hodne prachu, hodne silny magnet, co nejde silou, pujde vetsi silou a hodne skrabancu. To plotnam jen prospeje
- Kdyz se ti to povede, predpokladam, ze budes pouzivat vesele dal, jako rock-stable medium
- Kdyz si koupis novy, tyden budeme resit spotrebu, cenu a funkcnost. Ve finale koupis ten nejlevnejsi a nejmene spolehlivy balast, co lze sehnat a budes se strasne divit (asi jako kdyz jsi chtel po nejlevnejsi sitovce spolecnosti Crapola Inc. Taiwan = RTL, funkce dostupne v serverovych sitovkach), az Ti to zase chcipne.
- Kdyz chces data, tak se v tom nevrtej = ano muzes toho pokazit jeste vic

Vazne mi unika smysl celeho vlakna. Chces-li data ven, odnes to do servisu a nech si to opravit, nebo obnovit. V opacnem pripade zakup nove zalohovaci medium (standardni externi HDD jsou urcene k prenosu dat), pole, ... a data uchovavej v bezpeci.

Nice day
GfC
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Gruppe 10. 8. 2011 18:03

Matysek: tady se nekdo blbe vyspal ,) i kdyz, uz je podvecer...

1) opravuji to ale za 5000+, proto to resim
2) uz jsem psal, nez 5x rolezat PC a notasy, radeji chci kouknout jestli pojede tohle
3) ? NO snad PRAVE PROTO ne? :D stejne mi to nikdo nezaruci, tak je to sumak :D
4) nepotrebuji rozebirat az plotny, zkusim jen to co pujde :)
5) to asi nepatri me nebo si me s nekym pletes. Apropo, 2. ten samy disk se mi vali na stole :)
6) Smyslem celeho vlakna je (jakjsem uvedl hned na zacatku), zda-li to uz nekdo zkousel a nei schudnejsi metoda nez cekat tyden, ctrnact dni a vyplaznout v konecnem dusledku i 10K za neco co by nebylo nutne :) Sam ABAX pise na strankach, ze lze vymenit klidne jen nektere soucasti - asi jako kdyz odejde na zakl. desce kondik a kdo umi, opravi si novym za 20,- Kc :)

7) jako zalohovaci medium mi projde HDD nejvhodnejsi (DVD starnou a koroduji, flashdisk s 2TB nesezenu....cili nejlepsi pomer/cena/vykon/spolehlivost :) Paskove mechaniky stejne asi doma nikdo nema na vyzalohovani rodinych fotek :)

Ale dekuji za nazor.
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 10. 8. 2011 18:17

Doruzova, je poledne a kousek pizzy k obedu se smeje, ale to s tim nema nic spolecneho, ani to neni nijak osobni. To je jen averze pouzivatel - opravuje a nasledky jsou katastrofalni. To uz je vazne rychlejsi to jit zalohovat znova.
Zkousel jsem to nekolikrat, docela me to i bavi, ale jen v pripade, kdy je mi to uplne jedno a data se smeji v teple bezpecenho uloziste. Z hlediska zalohovani jsou Cartige DvD-RAM zatim z hlediska dostupnosti tou nejlepsi moznou variantou, ale to nema cenu rozebirat. Data si znovu nahraj a zkousej to dle libosti, jako zabavu, ale ne proto, ze z toho neco dostanes.

Muzu Ti dat doporuceni, pripadne tip, kde Ti reknou cca za dvacet minut, co tomu je, jak dlouho to potrva a kolik to bude stat (Praha, Brno a Plzen). Takovych firem je vice. Nejvice jsme pouzivali jednu Videnskou firmu, protoze umela zazraky - sice si nechala platit tucne sumy, ale umeli i to, co se v CR zvladnout nedalo (vcetne pozadavku pro http://www.htcia.org/).
Vazne umi.

Nice day
GfC
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Bari007 10. 8. 2011 19:29

Taky mi uniká smysl celého tohoto pokusu...

Data důležitá nejsou, protože to je jen záložní kopie. Takže bych nelenil a nefunkční zálohu hned šel nahradit funkční zálohou, protože v tuto chvíli není záloha žádná a Murphyho zákony platí spolehlivě...

I kdyby se ti to nějakým zázračným způsobem podařilo doma opravit, tak k takovému disku už bych stejně neměl žádnou důvěru, takže by se musela udělat opět nová záloha na nové médium. Tím pádem si s tímto mrtvým diskem můžeš jen tak nezávazně hrát kdykoliv jindy, teď by mělo být primární udělat opět novou zálohu na novém médiu.

Na počítačích určitě probíhá nějaké plánované zálohování. Tak ho prostě necháš proběhnout (nebo ho spustíš ručně, 5 počítačů není žádné závratné číslo), jen teď poběží o něco déle. I kdyby těch záloh byl plný ten původní 2TB disk, tak ti to poběží maximálně pár hodin, což opět není žádná hrůza.

Z výše napsaného mi vyplývá, že řešíš něco, co vlastně vůbec řešit nepotřebuje. Od toho to je záložní médium, aby se v případě problému se zdrojovými nebo záložními daty nemusely řešit takové nesmysly s rozebíráním a záchranou dat, ale prostě se jen data obnoví.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DeepThought 10. 8. 2011 19:31

Matysek: mohl by si prosím dát konkrétní tip na tu vídeňskou firmu? Klidně přes PM. Díky.
Salming Cypher KickZone
Fedora 15, Windows 7 Professional, Mac OS X 10.7
DeepThought
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 10. 8. 2011 19:50

Niektore veci idu opravit. Opravil som uz nejakych 6ks HDD s vadou prepatovej poistky. Tusim bol niektory tiez chyteny tak, ze z neho dymilo. A vpohode pracovali dalej ako keby sa nechumelilo dalsie 3 roky az do vyradenia a likvidacie.
hunter21
Pokročilý

Další stránka