NAS/Homeserver na WHS 2011

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod skype 30. 8. 2011 18:18

Tady budu postupně sepisovat mé zkušenosti s NAS/Homeserverem postaveným na WHS 2011.

Sestava je následující:
Asus M5A78L-M/USB3
AMD Sempron 145 + Phenom X6 BOX chladič
Kingston 2GB RAM
2x Samsung F2 EcoGreen 1,5TB RAID1
Seasonic 350W OEM
Eurocase NA-530B (to byla chyba - i když bude server někde zavřený a dva roky ho nikdo neuvidí, tak nic levnějšího než CM Elite nebrat! )
D-Link DGS-1008D Gigabit switch

Instalace:
1. s méně než 2000MB RAM nejde nainstalovat! tzn. při 2GB ram a IGP je nutno nastavit IGP jen 32MB VRAM. Následný běh systému je už možný s libovolným mn. RAM.
2. PC musí být připojeno k síti.
3. Drivery pro AMD RAID nejsou potřeba.
4. Disk se rozdělí na 60GB part. pro OS a zbytek pro data.

Užívání:
hlavní středisko nastavování WHS pro většinu uživatelů je jednoznačně Řídící panel(Dashboard).
Zálohování serveru je možno nastavit na jiný interní/USB disk.
Vzdálený webový přístup umožňuje pohodlné prohlížení médií a obsahu serveru přes Internet z jiné sítě.
Záloha klientských PC je opět velmi užitečná vlastnost - zálohuje vybrané složky ve vybraný čas na server. Při selhání klientského PC je možno data obnovit pomocí dodaného bootovacího DVD(Obnovení klientského počítače).

Rychlost:
Tady je to jednoduché - v domácím užívání jsem nenarazil na případ, kdy by to brzdila LAN. Vždy to byl HDD(přes LAN) nebo WiFi(při připojení přes WiFi).

Zapojení sítě:
UPC modem Motorola
Linksys WRT320N - DHCP server
D-Link DGS-1008D -> PC, Xbox360, Homeserver, Homeplug, NTB

Cena WHS2011 CZ OEM byla méně než poloviční oproti WIn7 HP OEM ;-)
obrázky dodám později
Odeslat příspěvekod Milanr1 30. 8. 2011 18:24

Opravdu víc než slušná cena za vymakaný serverový OS!
Že by MS markeťáci konečně dostali rozum? :-D
Díky za tyto (i další) cenné postřehy: supermoderní WHS 2011 je ve střední Evropě zatím vzácností!
Btw:
Min. 4 GB RAM by si takový parádní server určitě zasloužil, zvláště při dnešních cenách RAM ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod skype 30. 8. 2011 18:29

I mě samotného to překvapilo ;) původně jsem přemýšlel nad FreeNAS, ale cena WHS rozhodla.

Celé to vyšlo na 7 346Kč http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 0R0218BC01 + 920Kč za WHS http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 000000195O

-- 30. 8. 2011 19:31 --

Ano, upgrade na 4GB je v plánu ;) Zvláště při využití plné rychlosti LAN je na konci možností :))

-- 30. 8. 2011 19:32 --

Jen IIS web server si vezme bez mála 250MB RAM.
Odeslat příspěvekod Bari007 31. 8. 2011 16:16

Ty 2GiB RAM jsou opravdu málo. Hned jak jsem je na začátku postu viděl, tak jsem čekal, kdy přijde doporučení na alespoň 4GiB :) Sám to vím, tátovi jsem stavěl domácí server pro WS2k8 R2 a 4GiB byla jasná volba. Hlavně při dnešních cenách jsem se opravdu nerozmýšlel a vzal jeden modul a nechávám si tím prostor pro jednoduché rozšíření na 8GiB do DualChannel.

Ten RAID se mi osobně moc nelíbí. Pokud jsem se nepřehlédl, tak se jedná o fake-raid na desce z dvou obyčejných disků a ještě na tom běží systém. Možná jsem na tyhle typy polí moc přísný, ale do toho bych nešel a raději si dělal jakýkoliv typ zálohy plánovaně na druhý samostatný disk.

Jinak to vypadá moc fajn :) S WHS2011 jsem si nějakou dobu hrál ve virtuálu a pro domácí uživatele to vypadá moc fajn. Spoustu věcí jsou klikačky i přes web. Já už jsem ale asi rozmlsaný z WS2k8 a přijde mi to jako komplexnější řešení, kde si udělám vše podle svých představ.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod skype 31. 8. 2011 16:33

Upgrade je v plánu v co nejbližší době :)

Jo, je to fake-raid na desce. Disky jsem měl oba po ruce a bez Drive extenderu, mi to připadalo jako nejjednodušší řešení :) Navíc když se něco stane s jedním diskem, pole nepůjde rebuildnout, tak vezmu druhej disk, píchnu do jiného PC a mám data :)

Tady jde jen o jednoduché sdílení dat a médií, takže WHS 2011 za necelou tisícovku je super volba :) .
Odeslat příspěvekod kosto1992 1. 9. 2011 19:22

Pristupujes na NAS aj z vonkajsej siete? chcem si postavit nieco podobne, ale potrebujem na neho pristupovat cez internet. Mam externu IP, na ftp co mam teraz spustene viem pristupit cez net, ale chcem mat pristup ako by bol priamo na NAS, teda napriklad s moznostou prehravat video priamo z neho cez internet na notebooku. Jedine co som zistil ako by to mohlo fungovat je VPN, tak ak to mas vyriesene nejako inak, bolo by fajn vediet ako este sa to da spravit.
Hyundai Santa Fe, 2.2CRDi 142kw, 4WD, 8DCT
Dacia Duster II, 1.5dCi, 4WD
kosto1992
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod skype 1. 9. 2011 19:43

Máš veřejnou IP? Potom jen přesměruj porty v routeru pro SMB(RDP, HTTP).

Jinak mám první problém - před instalací se v BIOSu musí nastavit PDT čas!! Což samozřejmě v české příručce nebylo napsané, takže je problém s připojením některých klientů! :shock: :grr:
Odeslat příspěvekod kosto1992 1. 9. 2011 19:55

RDP nieje problem. Ale chcem aj prehravat data priamo z NASu na notebook cez internet, teda tak ako funguje zdielanie disku v domacej sieti (dovod: mala kapacita SSD v notebooku).
kosto1992
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod skype 1. 9. 2011 20:15

\\ip_adresa\jmeno_serveru\sdilena_slozka by normálně mělo fungovat, ne? ;)
Odeslat příspěvekod kosto1992 1. 9. 2011 20:32

Hm, taketo jednoduche riesenie ma nenapadlo :D. skusim :)
kosto1992
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Eagle 1. 9. 2011 21:01

Podle mě 4 GB na to stačí. Sám jsem na WHS 2011 rozdíl mezi 4 GB a 8 GB skoro nepoznal. Mám samozřejmě vypnutý swap. 8GB je maximální velikost paměti, kterou WHS 2011 podporuje.

Jakou máš zkušenost s tím AMD RAIDem? Já ještě čekám na disky (WD10JPVT), nejsou teď dostupné, pak to zkusím. Sám mám dlouhodobou zkušenost s RAID 1 na VIA VT8237 a Intel ICH9R a nemůžu si to vynachválit. Profi řadič je na doma horší řešení, protože standardní disky nemají zapnutý TLER a profi řadiče nemívají rádi disky bez TLER.

PS: Na eBay je teď k dispozici Athlon 270u za nějakých 80 USD. Dovoz možný i do ČR.
Eagle
Junior

Odeslat příspěvekod skype 1. 9. 2011 21:44

2GB zatím celkem stačí, ale na 4GB určitě půjdu ;)

Zkušenost? Zatím asi takovou - konfigurace za 15sekund a funguje bez problému. Zatím. :)

Sempron je za 800Kč, většinu času jede na 800MHz 0,850V, v plné zátěži 2,8GHz 1,2V. Jako Athlon 4450e jede na 2,8GHz 1,3V. Jsem spokojenej ;) 1800Kč za Athlon 270u se podle mě nevyplatí(nepočítal jsem to). BOX od Phenomu jede celou dobu na nejnižší otáčky, ale tiché se tomu říkat zdaleka nedá. Mám puštěnou klidnou hudbu(Renato Falaschi) na takovou hlasitost abych nerušil zbytek rodinného domu a stejně ten server 2m od sebe slyším ;)

Ty jsi se nepotkal s problémem při připojování klientů(wrong time or date)?
Odeslat příspěvekod Faramir 1. 9. 2011 22:04

Zajímala by mne spotřeba, jak to u tohoto PC je? NAS přeci jen má nízkou spotřebu, dá se u tohoto PC dostat se dvěma disky pod 50W? Děkuji.
Mac mini mid 2011, 8 GB RAM, 120 GB SSD OCZ Agility 3, 500 GB HDD Toshiba, 40"+2x24"
iPhone 3GS 32 GB white
iPad 2 3G 64 GB white
Faramir
Junior

Odeslat příspěvekod skype 1. 9. 2011 22:19

Půjčoval jsem si nějakej měřák z Lidlu...
V idle 800MHz 0,850V, dva disky v běhu - 40-45W. Ale nevím nakolik je to pravda.
Btw. přenosové rychlosti při čtení - 115MB/s ;) To dosahují NASy s o dost vyšší cenou než tento homeserver ;]
Např. http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 2YH00012AE - dražší, pouze dvě šachty(já můžu mít 6SATA + přídavné řadiče!), méně funkcí, lehce nižší spotřeba ;) A rychlost? Při čtení pouhých 70MB/s!

-- 1. 9. 2011 23:22 --

A stahování souborů např. z rapidshare je velmi jednoduché. jDownloader + vzdálená plocha ;)
Další stránka