Údržba SSD

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Petr_S 4. 10. 2014 08:44

Milanr1: Když píše, že se mu zasekne počítač v BIOSu při detekci disku, tak těžko bude obnovovat OS.

vilik:
Je to tedy opravdu tak, že se pokud se odpojí všechny HDD a připojí pouze SSD do kteréhokoliv ze čtyř červených konektorů, tak se počítač zakousne v BIOSu při detekci disku a jediné řešení je tlačítko RESET?

Pokud se do stejného konektoru stejným kabelem připojí HDD, tak detekce projde? Boot samozřejmě ne, protože ten HDD není bootovací.

Měnilo se něco při přechodu Win7 -> Win8.1 -> Win7? Tedy nějaké připojení konektorů nebo cokoliv hardwarového, nebo cokoliv v BIOSu?

Je ten SSD nakonfigurován na MBR nebo GPT?
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 4. 10. 2014 10:50

FW toho disku ?
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod vilik 4. 10. 2014 13:44

Petr_S píše:Milanr1: Když píše, že se mu zasekne počítač v BIOSu při detekci disku, tak těžko bude obnovovat OS.

vilik:
Je to tedy opravdu tak, že se pokud se odpojí všechny HDD a připojí pouze SSD do kteréhokoliv ze čtyř červených konektorů, tak se počítač zakousne v BIOSu při detekci disku a jediné řešení je tlačítko RESET?

Pokud se do stejného konektoru stejným kabelem připojí HDD, tak detekce projde? Boot samozřejmě ne, protože ten HDD není bootovací.

Měnilo se něco při přechodu Win7 -> Win8.1 -> Win7? Tedy nějaké připojení konektorů nebo cokoliv hardwarového, nebo cokoliv v BIOSu?

Je ten SSD nakonfigurován na MBR nebo GPT?

Odpověď:
Ano, částečně. Reset nepomáhá, dojde znovu k zamrznutí. Jediná cesta je vypnout, fyzicky odpojit HDD, zapnout, v biosu nastavit IDE, uložit, vypnout, připojit HDD a teprve potom proběhne vše OK, ale v IDE módu.
Ano
Ne
Nevím, ale při obnově to nabídlo i obnovu MBR - odmítl jsem.

Instalace 8.1 proběhla bootováním instalačního DVD, odstranění části HDD vyhraženého systémem, odstraněním systémového oddílu a na uvolněné místo instalace. Při obnově jsem pouze nahradil data stávajících oddílů (viz výše) daty ze zálohy disku (obsahuje právě tyto dva oddíly)vytořenou Acronisem.

-- 4. 10. 2014 13:44 --

Python.p píše:FW toho disku ?

Nelze udělat, pokud není v AHCI módu.
vilik
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 4. 10. 2014 13:47

Jak se SSD chová v jiném PC?
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vilik 4. 10. 2014 13:49

To jse zkoušel před chlilkou. Naběhne normálně v AHCI. Teď půjdu zkusit ještě firmware .

Tak problém vyřešen.
1. fyzicky jsem odpojil všechny disky, kromě systémového Crucialu
2. nastavil jsem IDE
3. z DVD jsem spustil instalaci a odstranil všechny oddíly
4.v biosu jsem zapnul AHCI (bios ho bez problémů načetl)
5. naistaloval Win7
6.obnovil zálohu pomocí Acronis
End.

Snad to pomůže někomu dalšímu.
Všem děkuji za nápady.
vilik
Junior

Odeslat příspěvekod Zek205 16. 10. 2014 13:02

Chtel bych se zeptat, jestli je potreba spoustet Intel SSD Optimizer.
Intel 520, win7

Dik
Nokia Lumia 1020 WP8.1 + Nokia Lumia 620 WP8.1/W10M + Nokia Lumia 820 WP8.1 + Samsung Monte + SE Xperia E15i Android 2.3
Zek205
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 16. 10. 2014 14:46

Ne. Jen pro BFU.
Jsi pokročilý?
ANO: můžeš optimalizovat OS ručně => máš nad tím plnou kontrolu.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr_S 16. 10. 2014 16:04

Nepleteš si "Intel SSD Optimizer" se "System Tuner"? Obojí je součástí Intel SSD Toolboxu.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Zek205 17. 10. 2014 20:22

Jmeno programu: Intel SSD Toolbox
uvnitr tlacitko: Intel SSD Optimizer

Optimizes Intel SSDs using Trim functionality. The latest firmware must be installed for this tool to function. Click Firmware Update to check for the latest firmware. Intel recommends running the Intel SSD Optimizer once a week.

ptal jsem se z tohoto duvodu: Intel recommends running the Intel SSD Optimizer once a week.
Nokia Lumia 1020 WP8.1 + Nokia Lumia 620 WP8.1/W10M + Nokia Lumia 820 WP8.1 + Samsung Monte + SE Xperia E15i Android 2.3
Zek205
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 18. 10. 2014 00:19

To bylo na Milana.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sakulak 13. 12. 2014 17:15

Ahoj, chtěl bych poprosit o radu...

Chci dát mámě notebook. Koupi jsem tam SSD.
Jako prevenci aby nejela s diskem zaplněným na doraz, bychl chtěl udělat 20% disku uživatelsky neviditelnej a nepřístupnej...

Bude se těch 20% disk potom využívat k vlasnímu zápisu?

Díky
Naposledy upravil Sakulak dne 13. 12. 2014 20:28, celkově upraveno 1
Sakulak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 13. 12. 2014 18:15

jednoduše na něm vytvoříš oddíl, okupující pouze 80% kapacity disku...

jestli se v tom nebude matce vrtat nějakej pomazanej tuner, je to nejjednodušší řešení...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod Sakulak 13. 12. 2014 20:27

díky za odpověď.

Ve správci disků jsem udělal 20GB nepřiřazenou část....stačí takto?
Sakulak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 13. 12. 2014 21:24

Sakulak:
Ideální řešení.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ddnik 6. 1. 2015 07:05

Ahoj, pořídil jsem si nový SSD disk jako systémový. Chci se zeptat co kde vypnout a nejlépe udělat aby mi vydržel co nejdéle a zbytečně se na něj furt nezapisovalo. Četl jsem článek zde ->
Kód: Vybrat vše
http://www.erada.cz/?p=1184
Dá se podle toho řídit? :-)

Díky za odpověď
ddnik
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka