Údržba SSD

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Milanr1 6. 1. 2015 07:20

ddnik:
To je popis optimalizace OS pro (aktuálně) ideální konfiguraci
(x) SSD + (x) HDD.
ddnik píše:
Kód: Vybrat vše
http://www.erada.cz/?p=1184

za účelem
ddnik píše: aby mi vydržel co nejdéle a zbytečně se na něj furt nezapisovalo.

V případě jediného (nebo více) SSD bez HDD je třeba zvolit poněkud odlišný postup optimalizace.
(Typicky malé NB/NTB, kam se HDD vejde jen stěží.)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ddnik 6. 1. 2015 08:44

No mám systémové SSD a pak klasický HDD pro fotky, filmy apod. :-) Netřeba tedy pak již nic nastavovat?
ddnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 6. 1. 2015 09:05

ddnik píše:Chci se zeptat co kde vypnout a nejlépe udělat aby mi vydržel co nejdéle a zbytečně se na něj furt nezapisovalo.

to mi připomíná týpky který si myslí, že paměť v kompu je na to aby byla prázdná. Taky si muzes koupit dodavku a jezdit s ni prazdnou aby se neopotrebovaly tlumice.
Vztah mezi živostností SSD a počtem zápisů v praxi v SoHo segmentu neexistuje.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ddnik 6. 1. 2015 09:16

Neříkám aby byla prázdná, ale všude čtu že časté zapisování na SSD snižuje jeho životnost, proto se raději ptám, protože i ty tlumiče vydrží déle když se k tomu nebudeš chovat jako idiot ;)
Naposledy upravil ddnik dne 6. 1. 2015 09:17, celkově upraveno 1
ddnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kolemjdouci2014 6. 1. 2015 09:16

"to mi připomíná týpky který si myslí, že paměť v kompu je na to aby byla prázdná. "

Ja mam pocit, ze ti typci tohle nerikaji. Oni naopak rikaji, ze v pameti chteji mit to, co chteji a pouzivaji oni. V pripade mobilnich systemu tim rikaji, ze nechteji, aby byla pamet zapraskana brutalne neoptimalizovanou nadstavbou a aplikacemi od vyrobce, ktere nepouzivaji. U telefonu jak je LG L9 II se pak stane, ze mate z 1 GB volnych tragickych 70 MB, coz vede k tomu, ze obcas nechodi smsky, nejde poradne telefonovat (volate, ale nic neslysite atd.). Jakmile vymenite ROMku za jinou, treba CM, ktera ten LG bordel proste neobsahuje, najednou je telefon jako novy. RAMky je volne bezne 350 MB, vsechny problemy jsou pryc atd. Ale to jsem odbocil.
kolemjdouci2014
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 6. 1. 2015 09:58

No a tady nechovat se jak idiot znamena proste to normalne pouzivat.
Zivotnost? Nekde se tady delala tabulka. Nikdo tam nemel takovy najezd aby pocet prepisu byl znat.
SSD chcipaji, to ano. Stejne tak chcipaji HDD, zdroje, telefony apod. Ale kolik je pripadu chcipnuti na opotrebeni bunek poctem prepisu? Berme normalni pouziti v tom danem segmentu trhu kam je disk urcen (tady se bavime o SoHo segmentu - notebook managora, pocitadlo ucetni, domaci multimedialni centrum apod.)
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ddnik 6. 1. 2015 10:26

Samozřejmě budu rád pokud mi disk vydrží 3roky. Kdyby 5, bylo by to lepší. Jasně že tolik zápisů, kolik je max. možné určitě při běžném provozu doma nevyužiju, ale šlo mi to abych alespoň nějakým způsobem ušetřil ty zbytečné a tím i zmenšil šanci kleknutí disku. Ale splet jsem se..díky za vysvětlení :-)
ddnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pcone 8. 2. 2015 09:04

Mam takovy dotaz stahoval jsem ted na PC veskery obsah Dropboxu, kde mam asi 50GB dat a slozku jsem pri instalaci umistil na HDD, ale kdyz jsem se po stazeni dival na zapsana data CrystalDiskInfo u SSD, tak tak pribylo presne 50GB jak je to mozne, kdyz se melo zapisovat jen na HDD?
pcone
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 8. 2. 2015 09:11

Ze by to dropbox tahal pres nejakou cache?
Od kdy do kdy pribylo tech 50GB dle crystal?
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pcone 8. 2. 2015 09:59

Nevim jak dlouho to stahovalo dival jsem se pred a po stazeni nevim proc by to melo byt dulezite;-)
pcone
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 8. 2. 2015 16:48

pcone:
Neoptimalizovaný OS.
Především chybně nastavený v SSD:
- %TEMP%
- %TMP%
- uživatelské profily.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod karlos00x 8. 2. 2015 17:13

uz je zase tady, hodte na nej sit!
:-D
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod m.kv 9. 2. 2015 22:36

Zdravím,
Předem upozorňuji, že mi jde čistě o dotaz, cílem není vyvolat flame, nebo nějak kritizovat práci uživatele mople71 - naopak mu děkuji za srozumitelné popsání problematiky.

po přečtení Jak správně čistit OS jsem se dostal i k odkazu SSD jako systémový disk – jak na to?, kde se píše o vypnutí stránkovacího souboru a o přesunutí - %TEMP% - %TMP% - . Nějak se mi to nepozdává, z mého pohledu je naopak přítomnost těchto dočasných souboru na SSD výhoda a nepředpokládám, že jich je tolik, aby se to nějak hodně projevilo na životnosti. To je ovšem jen moje dedukce, pokud se pletu, rád si nechám vysvětlit.

Pro upřesnění - nejde mi o životnost SSD, beru ho jako spotřební zboží a chci z jeho výhod dostat maximum. Kromě všech programů na něm mám i Win 10 TP ve virtuálu, dále dvě hry (BF4 a Battlefield Hardline). Na datovém disku mám v podstatě jen knihovny.
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod mople71 9. 2. 2015 22:56

Ahoj,
samozřejmě to neberu jako kritiku, koneckonců ten návod na optimalizaci SSD jsem ani nepsal. :-D

No, už jdu spát takže bych se rozepsal až ráno, ale do té doby mě někdo předběhne... ;)

Jednoduše, souvisí to taky s "optimalizační válkou" mezi Karlosem a Milanem. Milan považuje systémové SSD trochu za read-only system zařízení, čili tempy uklidí na jiný disk (HDD či SSD na bordel) a SSD nechá čistě jako systémové. To přináší některé výhody mezi kterými je také zvýšená životnost.

Oproti tomu opačný názor je stejný jako tvůj, že z SSD se musí vyšťavit co nejvíc, jestli ti vydrží 3 roky, dáš si ho do vitrínky... :-D

Já přesouvání %TEMP% nepovažuju za hloupost ani nutnost. Kdo chce vyšťavit co nejvíc svoje SSD, ať si je tam hezky nechá. Uživatelské profily bych ale nepřesouval (omlouvám se Milane). :)

Mám to chápat jako doporučení, abych to dopsal do návodu? On ale není určen na optimalizaci SSD, jenom na čištění OS. Na to je tu toto vlákno. ;)

Dobrou noc. :-D
mople71
Taťka moderátor

Odeslat příspěvekod m.kv 9. 2. 2015 23:20

Díky za reakci.
Tvůj návod jsem bral tak jak je napsaný a i jsem ho tak použil (ještě jednou díky :-D ), k té optimalizaci SSD mě to jen navedlo. ;-)
mople71 píše: Mám to chápat jako doporučení, abych to dopsal do návodu? On ale není určen na optimalizaci SSD, jenom na čištění OS. Na to je tu toto vlákno. Dobrou noc. :-D

no možná jen nějaké upozornění, ať si každý určí sám ideálně s poznámkou o kolik to asi zlepší životnost SSD, nebo naopak zpomalí OS - pokud se tedy vůbec dá nějak prokazatelně určit :hm :?:

Jinak trošku OT - při pokusu o spuštění
Kód: Vybrat vše
fleacleaner
jako správce mi to zablokoval Windows SmartScreen, pomohlo až jeho dočasné vypnutí, po vytvoření úlohy v plánovači již vše v pořádku - OS Win 8.1 64 - je to jenom poznámka, možná už ti někdo psal v SZ ;-)
m.kv
Ex-moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka