Výběr SSD řešte jen zde!

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 3. 2023 16:25

jjj

Ten WD bude ok.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod vanhouten 7. 3. 2023 15:38

Chlapci, nějaké info o WD Black SN810? V SSD se fakt prd vyznám, tak se raději ptám :-D Co jsem teda zjistil, tak to jsou nějaké SSD co se montovaly do notebooků. Objevil se mi tu na stole 1ks 512 GB, za cca 450 kč (fungl nové, jen kuchnuté z NB, které šly na upgrade). Můj plán, že bych to hodil do kompu jako třetí SSD a buď hodil systém na to (pokud bude lepší než ta SN550), popř. bych to nechal jako disk na hry. Má to smysl, nebo to tu mám nechat ležet? Podle nějakých testů na notebookcheck vychází v testech o dost lépe než můj stávající - https://www.notebookcheck.net/SN550-WDS ... 594.0.html Ale rád si nechám poradit :-)
Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2
vanhouten
Junior

Odeslat příspěvekod xtonda 7. 3. 2023 15:55

Tak sem nakonec vzal WB Blue SA510, WD Red SA500 má sice trochu rychlejší zápis, ale taky o dost větší spotřebu.
xtonda
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 7. 3. 2023 15:59

A to je sakra rozdíl těch pár wattů při 100% zátěži :D :D :D

vanhouten: vem co je a hotovo. :) Nedělal bych z toho dneska už vědu.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod dockalacek 11. 3. 2023 09:41

Kluci, mám dotaz, existuje nějaký prográmek, který ukáže typ použitých pamětí v SSD? Brácha bude mít v dubnu narozky a svátek (Jirka), tak jsem mu včera z Bohemky objednal Kingston NV2 1TB za 1 167 korun. Chci říct, že to nebude systémový disk (tam má KC2500 500GB), ale datový a hlavně na hry.

na Techpowerupu dostala NV2 5 z 5, protože používala TLC paměti od Toshiby. Ale Kingston prý změřil řadič i čipy a pod stejným označením začal vyrábět NV2 QLC s čipy od Intelu a prý můžete koupit jak to, tak to.

Možná řeknete, proč jsem nepřiplatil na SN570. No, protože jsem nevěděl, že změnili technologii a bráchovi už x let dávám prachy, 400 k svátku, 400 k narozeninám, nedávno si koupil FC6 a trošku bojoval s místem. Vracet ho asi nebudu, ale kdyby to byla TLC verze, byl bych radši.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mnbv 11. 3. 2023 18:34

To se asi stačí na ty čipy podívat, jestli tam bude napsáno Toshiba nebo Intel.
mnbv
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 13. 3. 2023 08:46

U kingstonu je tohle normální jev, už jsem to několikát tady psal. :)

Na data je to asi víceméně jedno, kor za tu cenu. Nicméně nejlepší bude se podívat přímo na disk. Nálepku co tam mají se dá snadno odlepit a pak opatrně nalepit zase zpět. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod dockalacek 13. 3. 2023 10:18

Jo, balíček už dorazil na Balíkovnu, já pořád váhám. Jako šance, že tam bude TLC existuje, ale je dost malá. Na fóru Techpowerupu (TPW) mi psali, že na hry by ta NV2 měla být fajn. Ale stejně váhám, jestli nevzít SN570, pětiletá záruka, 600TBW.

Nezapomínej, že jsem postiženec, takže tím budu muset obtěžovat okolí. Volal jsem si do TS Bohemky, když to nevyzvednu, vrátí se balíček a mně prachy.

Na TPW zase píšou, že některý kusy s QLC mají po druhým naformátování a stress testu v Aidě lepší rychlosti než spousta SSD s TLC. Tak jsem, kurwa, rozpolcen a cítím se i podveden:

https://www.techpowerup.com/forums/thre ... 942/page-4

https://www.techpowerup.com/forums/thre ... 942/page-5

Pokud tam budou u 1TB verze QLC čipy, údajně to zapisuje 110GB plnou rychlostí, pak to padá na 130MB za vteřinu. Pokud TLC, pak prvních 88GB rychlostí, následně 800GB 600MB za vteřinu.

WD SN570 1TB bude mít plnou rychlostí 22GB, pak 500MB/s. Co je důležitější pro instalaci her? Já už hry nehraju, tak se omlouvám za neznalost, ale myslel jsem si, že hry se stahují ze Steamu jako ISO, a následně se rozbalují na disku (instalují), proto je důležité mít dobré rychlosti zápisu. Ale asi je pravda, že je to hloupost, to platí u velkých jednotlivých souborů, instalace her ale znamená zápis malých souborů, ne?
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Python.p 13. 3. 2023 10:20

Tak nějak to je, někerý hry si stáhnou 20GB ale pak mají 40GB, některé stáhnou rovbnou 40GB.

Ale fakt bych to neřešil, na hry to bude furt lepší jak HDD. ;)

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod dockalacek 13. 3. 2023 10:53

Takže bys nevracel? Já jsem řekl, že to nechám na bráchovi:-)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 3. 2023 11:08

Na hry i QLC ok.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Pixen 13. 3. 2023 23:17

čauko, vybírám externí ssd s boxem pro menší zálohu. Chci jej používat pro menší přenosy souborů mezi pc a telefonem (nějaký ten film/seriál...) myslím, že 2TB Kingston NV2 by mohl být dostačující, jde mi spíše o výběr toho boxu - hlavně ta kompatibilita s telefonem (oneplus 7 PRO) a aby v tom disk pokud možno nehořel. Snažil jsem se hledat na netu, ale moc chytrý z toho nejsem. U lidí je to dost loterie s tím, že někomu to přes usbc funguje, někomu ne, takže pokud tu má někdo dobré zkušenosti, budu za tipy rád, díkas.
Pixen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 14. 3. 2023 07:11

SSD je na zálohu nešťasné... Ale zase na filmy chuj s tím.

Ohledně USB-C boxu, tam bych hledal na netu něco vyzkoušeného. A co na filmy vzít nějakou USB-C flešku?

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod dockalacek 14. 3. 2023 10:04

Tak nakonec beru KC3000 1TB. Údajně se u 2TB verze změnil řadič a přišla o DRAM.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pixen 14. 3. 2023 11:04

Python.p píše:SSD je na zálohu nešťasné... Ale zase na filmy chuj s tím.

Ohledně USB-C boxu, tam bych hledal na netu něco vyzkoušeného. A co na filmy vzít nějakou USB-C flešku?

Hmm hmm, chtěl jsem něco, do čeho budu schopen ten film/seriál dostat poměrně rychle. Občas spěchám a čekat i 15-20 min., než se mi překopíruje složka cca 20-30GB do telefonu je prostě pruda no :D. Jak jsou na tom flashky s přenosovou rychlostí? Sice výrobce nějaké parametry udává, ale realita je často jiná, to víme. Kdybych to tam dostal třeba za 5-6 minut, tak čert to vem, že to nebude ssd, ale jen nechci aby to bylo obdobně "pomalé" jako je ten telefon.

A na tu zálohu bych tedy vzal nějaké to HDD a box, nějaký doporučení tu už snad najdu.
Pixen
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka