Výběr SSD řešte jen zde!

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod octr 12. 7. 2023 07:45

BIOS je tam už cca 10 let ten nejnovější (verze 4801).
https://www.asus.com/cz/supportonly/p8h61m/helpdesk_bios/

Jestli je CSM něco jako Security, tak tam žádná možnost Disabled není. A na kartě BOOT také žádnou volbu CSM nevidím.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

-- 12. 7. 2023 08:50 --

Jinak jsem zkusil odpojit SATA SSD a šoupnout tam instalační USB s Win10, instalátor nový disk vidí, zrušil jsem oddíly, naformátoval, nainstaloval na něj čistou instalaci Win10, pak provede instalátor automaticky restart a pak se Win 10 nespustí, BIOS ten disk prostě vůbec nevidí a nedokáže z něj bootovat.
octr
osobne

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 7. 2023 09:02

CSM máš vypnuté (zde PCI ROM PRIORITY). H61 jsem ještě neřešil, no H67 (stejná platforma) ano a fungovalo.

Pořád máš možnost modnout BIOS, nebo nechat zavaděč na SATA a systém samotný na NVME.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod octr 12. 7. 2023 11:18

A nebo to používat jako datový disk no.

Ve služebním PC Lenovo Thinkcentre M93p mám základní desku IS8XM s čipsetem Intel B85, myslíš, že tam by to mohlo bootovat přes ten adaptér?
https://www.empowerlaptop.com/p/lenovo-is8xm-motherboard-w1711-2/
octr
osobne

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 7. 2023 11:31

Tak tam upřímně nevím, značkové stroje to mají jinak, whitelisty a tak. Zkus a uvidíš.

On i ten systém tam může být a startovat to také bude, jen zavaděč by byl na SATA.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod octr 12. 7. 2023 11:54

To už je pro mě moc komplikované, to mohu nechat systém také na SATA SSD.
octr
osobne

Odeslat příspěvekod eetj 12. 7. 2023 20:31

Měl bych dotaz k instalaci toho adaptéru. Jsou tam krom adaptéru dvě samolepící termální podložky a samolepící hliníkový chladič. Mám SSD, kde jsou čipy jen na jedné straně a jsou přelepeny papírovou samolepkou. Mám před lepením termálních podložek odlepit samolepku z čipů? Termální podložky mám nalepit na obě strany SSD, i když jsou čipy jen na jedné straně? Není lepší nalepit hliníkový chladič přímo na čipy bez termální podložky? Anebo bude nejlepší nikam nic nelepit, hliníkový chladič nepoužít a nechat na čipech papírovou samolepku? Ten hliníkový chladič by tam byl přichycen jen lepidlem a visel by na čipech dolů, k tomu moc důvěru nemám, to se může časem odlepit.

Obrázek

Obrázek
eetj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 7. 2023 20:46

Tuhle redukci na výrazné které zvládnutou výrobce Axagon.

Samolepku nech, kvůli záruce. Ty dvě podložky jsou tenká a tlustší. Tenká je pod oboustranný disk, tlustší pod jednostranný disk. V manuálu to určitě bude napsané.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod eetj 12. 7. 2023 21:15

Tam je jen papír s popisem obsahu balení, žádný návod. Se mi zdá zbytečné lepit chladič na papírovou samolepku, papír je spíš tepelný izolant. Ale mohl bych ji odlepit z čipů a nalepit na druhou stranu SSD, ta se chladit nemusí, když tam nic není.
eetj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 7. 2023 08:02

Tvůj disk, Tvá záruka. :))

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 13. 7. 2023 09:44

Papír sice je tepelný isolant ale vzduch také, takže "styčná plocha" se vzduchem se zvětší pomocí chladiče.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NicMeNenapada2 17. 7. 2023 20:15

Zdravím hledám SSD do notebooku. Mám DELL Precision 7540, který má pozice na NVMe M.2 disky.
Chci disk o velikosti 1 TB jako systémový disk, který bude co nejvíce výkonný, ale současně bude co nejvíce chladný. Prostě hledám výborný poměr výkon/teplo v oblasti vysokého výkonu. Klidně může mít horší poměr výkon/cena. Dlouhá životnost je taktéž vítaná.
Nepočítám, že se tam vejde chladič, případně nevím, jak moc je nějaký supertenký chladič v notebooku efektivní.

Pracuji v programu, který je postaven na obrovském množství databázových transakcí a každý minulý upgrade SSD za lepší jsem vždy poznal na výkonu stroje. Akorát to bylo v době, kdy SSD netopily jako elektrárna :(
NicMeNenapada2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 7. 2023 22:07

P44 Pro

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod janosik.kopac 28. 7. 2023 21:10

Pani, poprosim o radu.

Mam teraz notebook s m.2 pci express 3 a po 5 rokoch ho menim za notebook s m.2 pci express 4. K systemovemu disku chcem pridat druhy/dalsie disky (notebook ma dokopy 4x m.2 sloty), kde budu:
- jednak projekty, kde kazdy ma niekolko sto az tisic zdrojovych suborov, ktore budu kompilovane
- jednak virtualky, nejake dockerove image, popripade postgres databaza (ktora ale bude vyuzivana skor sporadicky a vacsinu si bude len tak lezat)

Mam odlozeny 1TB 970PRO (pcix3) a samozrejme nie je problem dokupit pcix4 disk (990pro? p44 pro? hp sn850x?). Ktore bude najvhodnejsie na tieto 2 pouzitia? Tie m.2 sloty su ulozene po dvoch na sebe, takze minimalne zohrievanie je velkou vyhodou.

(moj zatial tip: 970PRO virtualky, P44Pro projekty?)

A 4TB KC3000 ako zalozny disk, kam budem vsetko odkopirovavat pre pripadny skrat - je stale aktualne doporuceny?

Dakujem.
dochodcovsko-kolotocarsko-taxikarsko-cigansky Wagen + japonska polo-elektricka (E53AMG + RX450hL)
janosik.kopac
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 7. 2023 11:47

Pro minimum odpadniho tepla bych sel do P44 v situaci kde potrebujes vykon a P41 kde staci jen storage. BTW on ani vykonove neni ten P41 zly, pokud na tom neplanujes databazi. S tim, ze cokoliv od Samsungu bych vynechal, protoze Samsungy opravdu dost hreji.

KC3000 je ok, jen trosicku vic topi. (Ale Solidigm se zase nedelaji ve 4TB, ja vim.)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod pexopn 22. 8. 2023 15:16

Zdravím,
známemu kupujem repasovaný notebook
Lenovo T490 a chcel by som mu tam dať 1TB disk (miesto 256GB)

Je toto dobrý výber?
https://www.alza.sk/kingston-kc3000-nvm ... 817197.htm

Nič extra na tom notebooku robiť nebude, len bežné veci.
pexopn
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka