Výběr SSD řešte jen zde!

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod meda2016 12. 9. 2023 14:02

Stačí. Tak budu sledovat - měl jsem na něm i systém ale teď je na data. 8-)
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 9. 2023 14:05

Pokud už ho máš, jiný bych asi nekupoval.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 12. 9. 2023 19:41

Jo, EVO mám ve svém už skoro 2(?) roky, zatím dobrý.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 9. 2023 20:13

Cim starsi, tim paradoxne lepe. Projed si ho HDTune skenem, coz uz jsi asi predpokladam stejne udelal ... a pokud vyleze v zelenem, normalne ho tam dej a novou 1TB nekupuj.

Sobe pak misto nej porid neco vetsiho, dnes uz bych sel i na data do NVME. Konkretne treba P41 je fajn disk.

//edit: SN770 cena/vykon best choice.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod r34ktor 12. 9. 2023 20:49

Solidigm P41 Plus je QLC srágora. Obecně je data retention disků postavených na těchto čipech špatná. Nevidím žádný důvod kupovat toto, když na trhu jsou lepší disky za nižší cenu.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 9. 2023 21:32

Ano, přesně takto někteří svého času protestovali proti MLC. Jak bych to viděl včera... A pak přišel TLC ... a druhé kolo velkého křiku. Dnes MLC už zcela vymřelo, TLC je dnes už vnímání jako vyšší třída ...

Neříkám, že nová technologie musí být vždy lepší, protože často (a reálně to platí i pro tento případ) opravdu není. Na druhou stranu si ani nemyslím, že by bylo zapotřebí pejorativních výrazů, natož aby byla naplněna skutková podstata významu toho výrazu ve vztahu ke kamenování modelu. Stejně jako není "500W zdroj jako 500W zdroj", není QLC chip jako QLC chip.

P41 měla výbornou akční cenu ... teď je cenově špatně, to uznávám.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod r34ktor 13. 9. 2023 10:24

KineCZek píše:Ano, přesně takto někteří svého času protestovali proti MLC. Jak bych to viděl včera... A pak přišel TLC ... a druhé kolo velkého křiku. Dnes MLC už zcela vymřelo, TLC je dnes už vnímání jako vyšší třída ...

Trh a nabídka se nějakým způsobem vyvíjejí, každopádně pořád zůstáva možnost volby.

KineCZek píše:není QLC chip jako QLC chip.

Stačí se podívat na toto vlákno - QLC prostě "hnijí" rychleji a masivněji než TLC. Je to dáno technologicky.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 9. 2023 19:53

To ja vim. :) Chtel jsem jen rict, ze zalezi na technologii vyroby, na frekvenci, na niz je chip provozovan ... a ze dobry QLC chip muze byt (cti: realne je) lepsi, nez lowcost TLC.

Vim, ze Ty to vis. Ctenari nemuseji. (Sorry, pri doporuceni te P41 sem vychazel z uplne jine ceny, nez kolik aktualne na Bohemce vyjde. Coz ano, je ciste a jen moje bl.bost, mel jsem si to zkratka [pr]overit.)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hlava 17. 9. 2023 08:24

Základní deska ASRock B550M-ITX/ac
Nyní osazeno
- disk 1: SSD Samsung 970 PRO NVMe 500 GB
- disk 2: SSD Crucial MX500 2 TB

Začíná mi to být ale malé, na obou discích je aktuálně jen asi 10 % volného místa, a jelikož zanedlouho bude Black Friday, tak si říkám, jestli ty kapacity nezdvojnásobit. Co byste mi doporučili za disky 1 a 4 TB?

Jede na tom Windows 10, je to pracovní stroj (2D/3D CAD, foto, video), takže zejména u toho prvního disku jde hlavně o rychlost.
Naposledy upravil Hlava dne 17. 9. 2023 08:41, celkově upraveno 1
Hlava
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 9. 2023 08:41

Pokud nemáš osazenou grafiku (a neplánuješ ji přidávat), můžeš dát do PCI-E x16 slotu low profile redukci plné délky (vejde se totiž i do miniskříněk jako Chieftec 03b) a 4TB NV2 doplnit do ní.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hlava 17. 9. 2023 08:42

Grafika je osazena (Nvidia RTX A4000)
Hlava
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 9. 2023 08:54

Jo to je tenhle build. Sorry, hned jsem si to nespojil.

Máš na to nějaké limity? 1TB asi klasika KC3000? Ta 4TB pak bude muset být na SATA. Tam bych volil mezi Blue WD a opět MX500. Je tam ještě EVO a QVO, ale vzhledem k cenám převažují klady těch prvních dvou jmenovaných.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hlava 17. 9. 2023 09:00

Hele cenové limity na to asi nemám. Jinak těm dalším zkratkám úplně moc nerozumím :-)
Hlava
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 9. 2023 10:34

Evo a qvo je Samsung, nechal bych je spát.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hlava 17. 9. 2023 16:52

Jak tak na to koukám, tak asi vezmu 2 TB ten NVME a 4 TB ten SATA.
At zas za chvili neresim vymenu toho systemoveho disku, ze uz je zas plny ….
Hlava
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka