Výběr SSD řešte jen zde!

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod karlos00x 13. 8. 2012 21:20

to, ze mu nerozumis neni jeho chyba, ale tvoje neznalost. a pak tady cintas ty svoje hemzy.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr_S 13. 8. 2012 21:56

A Vy tomu karlosi rozumíte? Tak to prosím přeložte do srozumitelnější řeči.

-- 13. 8. 2012 22:15 --

Jinak tedy jestli rozumím praktickému závěru Matyskova příspěvku, tak disky s řadičem Marvell, a to ať už je to zde tolik propagovaný Crucial M4 či Intel SSD 510 s řadičem 88SS9174 nebo Vertex 4 s Indilinx Everest 2 IDX400 = Marvell 88SS9187, mají při nějaké specifické zátěži velký pokles výkonu. Ovšem tato zátěž se v segmentu malých firem a domácností nevyskytuje.

A na první pohled bych řekl, že Vertex 4 s novějším řadičem a větším OP bude lepší volbou, než Crucial M4 - na který tu snad zatím nebyly stížnosti.

Jestli se v tom orientuji dobře, tak v současnosti se podávají v komerčním segmentu SSD s řadiči Sandforce (2281), Marvell (88SS9174/87) a Samsung MCX (S4LJ204X01), Intel už se spíš doprodává. Plus různé o třídu horší, jako JMicron a Phison. Flash paměti pak asynchronní, synchronní a toggle.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 14. 8. 2012 03:56

Klidne si tam prihod i Fujitsu/HP/Plextor/cokoliv coz jsou preznacene C400. Jednak jak rikas a hlavne nesnesou dlohodobou zatez s vyssim zaplnenim, kde neporazis Intel 320 (sve udela i to, ze ma kde brat rezervy) lepsi, cimz Ti klesnou IOps. Druhak je v tom, ze jsou uzpusobene do SOHO tak, ze jim prilis nesvedci ani virtualizace to jest kdyz ho "rozkouskujes treba na 4 samostatne kusy - nevim jak to laicky rict lepe" a neprospiva tomu ani NTFS - UFS2 - Ext4 - ZFS (proste neco dalsiho), cimz kdybys mel rekneme 480GB (120 + 120 - 120 + 120) s vysokym poctem pozadavku/ukolu, pricemz se zacne projevovat degradace a zakonite vzroste odezva. Vcelku snadne se o tom presvedcit samostatne. Neni to spatne, jen s tim nikdo v navrhu nepocital a praxe az na vyjimky mluvi jednoznacne. Nemusi nezbytne dabataze, virtualizace, sw sifrovani, ale i treba video, respektive cokoliv, co zamestna radic natolik, ze zacne kolabovat pod narustem operaci, bude hazet chyby ve sve dynamicke tabulce a samozrejme bude sam sebe mnohem vice zatezovat (to jest jeho vnitrni logika). Kazdy vyrobce/builder si po svem pridava svou vlastni "ficuru", jak to jeste vice vyhnat vyse (obcas to vypada jako dynamicky kontrast u panelu) a zacne to delat borcus. Ne vzdy je vynikem jen radic, nebo jeho firmware/uprava v podani vyrobce X model Y s odlisnymi vlastnostmi. V kostce to znamena, ze enterprise SSD maji stabilne vyssi IOps pod dlohodbou zatezi s vyssim zaplnenim, nez obycejne value SOHO disky a zminovana Intel320 se prave procita svyma vlastnostma do "budget enterprise storage" - napr.: Krenn, nebo i Adaptec je pouzivaji a prodavaji pod vlastni znackou, byt jsou upravene. Nemuzes ani pomerit SF2281, SF2281 Driven ani od jedne znacky. HyperX != KC-100 i kdyz maji stejny radic. Stejne tak neni C400 to same, jako Crucial M4 nebo Intel510, protoze jsou to odlisne disky. Levne SOHO SSD degraduji rychleji a s mnohem intenzivnejsi tendenci, protoze po nic nikdo nechce vlastnosti, ktere maji serverove enterprise SSD (Pulsary, 710, Altima, ... atd). Nemuzes ocekavat u spotrebniho SSD za $100 s cislem 50000 IOps, ze to dokaze drzet po delsi casovy usek (obvykle se to meri 3x360 dle stupne zateze, zaplneni a rozlozeni), pricemz SSD v cene $2000 - 6000/kus s deklarovanymi a workloadem overenou hodnotou 20000 IOps (za povsimnuti stoji i hodnota % min over provisioning, se kterym radice pracuji mnohem efektivneji - i tohle je velka vykonostni slabina prave v zatezi a s vyssim zaplnenim), ktery to bude s mirnym poklesem (ke slovu prijde radic a jeho schopnost se vyrovnat se zatezi, dostupnou minimalni zalozni/interni kapacitou 12 - 28% nebo i vice) drzet po celou dobu tyrani. I tak bude mit svou hranici, jako vsechno ostatni. Proto se pro stabilni IOps porad pouzivaji SAS hybridni pole, prave kvuli degradaci a rozklada se i v SOHO zatez. Pri workloadu mi padala 50%/50%/360min 250GB 510tka k 1387IOps, 256GB M4 byla pod hranici 1100IOps, zatimco 320tka se drzela na hranici 3500IOps, pricemz aktualni 128GB C400 dokaze s hranici 3200IOps SPC-C s postupnou a mirnou degradaci, coz je slusne, tedy v porovnani s 74Marvellem. Stejne to mas s CPU 1155 nemuzes merit s 2011, slusne, dobre ale urceni a hranice kazde z variant lezi jinde. Na hry si take nekoupix Xeon E5 s RDIMM kombinaci, ale bude Ti stacit i7-2600k s OC, ktere ho v necem prejede. Coz je ten duvod, proc mu doporucuji radeji provarenou 320tku. Snad se uz chapeme, protoze nevim, jak bych to "laicky" vysvetlil. Chapu, ze treba ASU (Application Storage Unit), LV/LVol (Logical Volume) nemusi znat kazdy, ale povazuji vzite a bezne terminy za standard. A uz mi prosim nepiste PM - laicky to snad ted uz chape kazdy a technicky jsem to tu vysvetloval mnohokrat. Bavit se budu jen v technicke reci.

88SS9187 uz jsou dostupne s 19nm.

//edit: pocesteno CZtka ... s tim muzu zit. Je mi to totiz jedno. Mimochodem, poslali mi do PM print standardni CZetkove/SKackove odpovedi. Zklamu te, trollstinu neovladam, prece jen jsem Hordak nebyl.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod gigon 14. 8. 2012 18:09

Ahoj, jaky SSD (velikost kolem 60 GB) muzete doporucit pro NB HP 530: Intel Core Duo + Intel 945 + Windows Vista?
Diky predem. :-)
gigon
Junior

Odeslat příspěvekod symbian 15. 8. 2012 00:50

Kingston V200. Cena 1269,- Cokoli dražšího nemá příliš smysl. Leda dvojnásobná kapacita.

http://www.softcom.cz/produkt/kingston- ... p/?flist=1

Bacha na to, že je jen 7mm vysoký. Normální disky jsou vysoké 9,5mm. Budeš to možná muset něčím vypodložit..:) Nebo si koupit 9,5mm vysoký, který je ale výrazně dražší.

Osobně bych ti nedoporučil 60GB, ale aspoň 120GB. V200 stojí ~1900. Ten disk není TOP, ale za tu cenu je super. Navíc na Softcomu mají chybu v zárukách, takže na tyhle disky budeš mít 5 let záruku (máš to na faktuře, takže je to ok), což je vynikající.
symbian
Junior

Odeslat příspěvekod AdMurray 16. 8. 2012 19:17

Dobrý večer,
zajímalo by mě, jak to je se srovnáním spotřeby různých SSD (co jsem se pídil po vlákně, tak se tu pořád řeší rychlost, spotřeba ale moc ne). Revitalizuju netbook a zrovna se (spíše ze zájmu než že bych akutně potřeboval) dívám po SSD, nerozhoduje u mě ale ani rychlost (respektive vím, že prakticky každé uživateli ověřené SSD je od HDD obrovský skok nezávisle na výsledcích jakýchsi syntetických testů), ani velikost úložného prostoru (mimo systém nemívám nikdy víc jak 10 GB zabraného místa), jako spíše spotřeba. Měl jsem nějak zafixované, že SSD = snížená spotřeba, ale díval jsem se, že třeba disky od Kingstonu (V200) mají podle tabulek spotřebu v zátěži až kdesi pod 5 W, což je snad dokonce víc, než má původní pevný disk v mojem netbooku. Mohl bych se všude dívat po tabulkových hodnotách a vybírat podle nich, ale tož řekl jsem si, že teoretická čísla v popisu disků a realita můžou být dvě rozdílné věci a když jste tu vy, kteří máte s těmihle disky praktické zkušenosti, optám se raději vás.

Pro někoho je watt sem nebo tam prkotina, ale na mojem noťásku s průměrnou spotřebou kolem 10 W je několikawattový rozdíl dost znát, takže každý watt se počítá.
AdMurray
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr_S 16. 8. 2012 21:00

Největší spotřeba je při čtení nebo zápisu, a to není obvykle moc velké procento času. Zajímavější je spotřeba v Idle nebo v případě, že disk usímá, tak ve Standby.

Co jsem se díval na různé recenze, tak dávají velmi nekonzistentní výsledky, nevím, čím to je a čemu vlastně věřit. Možná je to způsobené i tím, že v klidovém stavu si dělá SSD úklid (garbage collection) a může mít spotřebu stejně velkou, jako v aktivním stavu. Když ale úklid doběhne, už je spotřeba zase menší. Kdo ví.

Nějaké výsledky:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
The SSD Storage Review:
Corsair Force 3 120 GB: 0,45 W
Kingston V+200 120 GB: 0,48 W
Kingston HyperX 3K 240 GB: 0,49 W
Intel SSD 520 240 GB: 0,81 W
Intel SSD 330 120 GB: 0,83 W
OCZ Petrol 128 GB: 1,05 W
Corsair Force 3 240 GB: 1,07 W
OCZ Octane 128 GB: 1,13 W
OCZ Vertex 4 512 GB: 1,25 W
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gigon 18. 8. 2012 09:07

symbian píše:Kingston V200. Cena 1269,- Cokoli dražšího nemá příliš smysl. Leda dvojnásobná kapacita.

Diky za tip. :-)

Omlouvam se, tusim, ze to tady asi bylo nekde reseno, ale nenasel jsem odpoved, tak se jeste zeptam: Vista a SSD - jake problemy muzu cekat? Dozvedel jsem, ze Vista "nedokaze" vyuzivat vsechny funkce SSD... :roll:

Jinak, co tenhle SanDisk: http://www.sandisk.com/products/ssd/sat ... acity=64GB

Diky ;-)
gigon
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 18. 8. 2012 09:43

Windows Vista nepodporují TRIM, je tedy nutné spolehnout se na různě dobré interní mechanismy garbage collection a/nebo používat externí utilitu.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gigon 18. 8. 2012 11:43

Dekuji. :-)
Existuji nejake univerzalni programy pro Vistu? Nic moc jsem nanasel... :roll:
gigon
Junior

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 18. 8. 2012 13:12

Univerzální nejsou. Pouze proprietární software, např. Intel SSD Toolbox.
oneill_sx1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 18. 8. 2012 13:57

Zbytečnost, která nesmyslně zkracuje životnost SSD.
V optimalizovaném OS trim není třeba. Prakticky téměř nic se v systémovém oddílu nemaže.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gigon 18. 8. 2012 14:23

Takze nainstalovat, optimalizovat a TRIM vubec nepotrebuji? :-)
Zni to zajimave... Diky. ;-)
gigon
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 18. 8. 2012 15:50

V Milanr1ově pojetí optimalizace není potřeba ani ten SSD. ;-)
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mrakoplas 18. 8. 2012 22:50

zdravim, hladam mensi upgrade HDD na moj Notebook Toshiba P-200 155 a nasiel som :
Kingston SSDNow V200 128 GB za 60 libier... Uvidim nejake zlepsenie, teraz mam najaky 360GB 7200 otackovi disk (hitachi) vnutri a bez problemov... rozmyslam, ze ho presuniem miesto DVD romky cez ten adapter na HDD (tu) a budem mat ako systemovy SSD-cko a dalsi na data ten hitachi 360GB... mam XP system este... Bude to tak fungovat ako si myslim, ked to vsetko pozapajam?

diky
mrakoplas
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka