Výběr SSD řešte jen zde!

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Hardy. 24. 8. 2022 21:03

Ahoj, menší otázka k ssd exterákům. Pokud k notebooku (MBA M1) s USB 3.1 gen 2 připojím externí nvme ssd disk, využívající stejný standard, tak má smysl jít cestou box + KC3000 a nebo postačí třeba T7 od Samsungu (aktuálně za slušnou cenu na Alze)?
Jde mi o to, že daný USB standard stejně umožňuje max. přenos. rychlost ~1GB/s. A nebo se pletu a DYI řešení (cca o 1k dražší) má jiné skryté výhody?
Díky!
Hardy.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 8. 2022 21:40

Ano, má. A ano, má.

A mezi boxy jsou rozdíly.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hardy. 25. 8. 2022 20:15

A měl bys prosím nějaký typ na box? Nakonec jsem zvolil DYI řešení KC3000 + AXAGON EEM2-XR, ale disk bohužel není vidět (macOS ho vůbec nevidí; Win ano, ale při inicializaci ve správě disků to vyhodí chybu HW. Pokud disk vyndám z boxu a zapojím přímo do desky, tak už se ve Win objeví (i pod správným názvem) a lze s ním i v pohodě pracovat. Soudím tak, že chyba nejspíš bude právě v ext. boxu, ačkoliv dle specifikace by disk měl být podporován.
Díky!

Update: Tak mám ten samý problém i s ICY BOX IB-1816M-C31.

Jsou vůbec PCIe 4.0 disky podporované aktuálními boxy? Měl jsem za to, že by měly být zpětně kompatibilní.
Hardy.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 8. 2022 05:24

To co posilas je tentyz box (elektricky). Ne vsechno funguje vsude, dobrou zkusenost mam treba s 1TB P400 v boxu EEM2-UG2.

Zazraky od toho necekej, ale 700MB/s to zvlada.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hardy. 27. 8. 2022 10:50

Pravda, koukám, že oba, co jsem koupil, mají stejný řadič (JMS583), na který si lidi celkem stěžují. Koupil jsem ještě P5 Plus, jak tu někdo psal pár stránek nazpět a vyzkouším.

Jinak u mimozemšťana teď mají Orico USB 4 box za celkem rozumnou cenu. Jen si říkám, byla by 2-3x vyšší rychlost (tj. 2-3GB/s) znát pro práci s fotkami/videem a případně aplikacemi uloženými na disku? Nebo se ty vyšší rychlosti projeví hlavně ve specifickém workflow?
Hardy.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Hardy. 28. 8. 2022 14:09

Tak P5 Plus s boxem už funguje, ale pro jistotu jsem vzal i Samsung 980.

Podle benchmarků má macbook USB 3.1 (gen 2) lehce zparchantělé. U seq. zápisu/čtení se dostanu max. na 750MB/s (a to navíc paradoxně s 980), na Windows se dostanu až na 1000MB/s. Celkem mě láká ten USB4 box, kde bych se u macbooku mohl teoreticky dostat na ~3GB/s, ale ty ceny jsou stále dost šílené.
Hardy.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 8. 2022 17:24

Za ty prachy se ale imo neoplati ani v te sleve. Zase tolik dat tak casto ani ja, ani nikdo koho bych znal, nikdo nekopirujeme.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Sasakr 29. 8. 2022 23:15

Jaký M.2 SSD k téhle desce https://www.czc.cz/gigabyte-b550m-ds3h- ... 96/produkt a Ryzenu 3500x? Aktuálně jedu na MX500 přes Sata, ale když už to vypadá, že budu přeinstalovávat, tak bych si to nechal na hry a systém hodil na M.2. Kapacitně asi 512, případně 1, pokud by to nebyl velký rozdíl.

Jinak i teď mě rychlost nějak neomezuje, tak bych šel radši po trvanlivostě než za každou cenu nejvyšší rychlosti.
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod atti.hombre 30. 8. 2022 08:02

Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 8. 2022 08:21

5500 nemá gen4.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Sasakr 30. 8. 2022 09:12

Co je 5500?
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 8. 2022 09:42

Pardon, Ty mas vlastne 3500x ... ale ta tez nema gen 4.

KC jsou super disky, i odolne. Pokud nevadi cena, ber ho.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Sasakr 30. 8. 2022 09:59

Plánuju výhledově upgrade na 5700x (popř. 5800x3D, ale to spíš ne). Mění to něco?

Trojka je víc, než jsem do toho chtěl dát, no. A na těhlech Samsunzích je něco blbě? https://pevne-disky.heureka.cz/samsung- ... /#prehled/
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 8. 2022 10:02

Ano, meni. Ty gen4 naopak maji, takze KC3000 jednoznacne doporucim.

980 je tvrde consumer zarizeni. Neni zly, to v zadnem pripade. A za svou cenu uz vubec ne. Navic u nej lze rozumne uvazovat i nad 500GB modelem bez vyrazne ztraty vykonu, coz u KC3000 nikoliv.

Ja bych vzal 1TB KC3000, pokud bych se chtel rozmazlit, nebo 500GB 980, kdybych chtel setrit.

Sam mam 4TB+2TB Seagate 530 na praci a na hry ... a 2TB KC3000 na system. Ale ve druhem PC mam 5650GE a na system 2TB EVO Plus a 4TB MX500 datovy ... spokojenost maximalni.

V NTB pak mam dvouterove P41. Tez max spoko.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod atti.hombre 30. 8. 2022 10:08

https://www.czc.cz/kingston-ssd-kc3000- ... 95/produkt ... ked stačí 500GB ( ja by som ten Sam nechcel ) ...
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka