od A1rh- 16. 5. 2023 16:54
trošičku OT - mazal (WIPE) jsem v práci SW BLANCCO vyřazované NTBs Lenovo. SW bootuje z flešky a maže přednastavenou metodou (bohužel určenou asi pro HDD a ne pro SSD, ale na to jsem malý pán).
Ale co chci říct ... jde tam vlastně o trvalý zápis velkých dat maximální rychlostí a myslím se v plné nahotě ukáže, jaké sra.ky jsou ty dnešní SSD.
Dřív byly v těch mazaných NTB většinou SSD Intel SATA SSD 180GB (jeden čas odcházely u zákazníka jako na běžícím pásu, ale možná to mělo důvod jinde v kombinaci s šifrováním McAfee), mazání trvalo cca kolem půl hodiny.
Teď už se v těch vyřazovaných NTB objevují i jiné SSD, jak SATA 2,5", SATA M.2. tak i NVMe.
A tady mě ten Intel SATA SSD 180GB dostal.
Ještě jsem při wipování ani u NVMe neviděl, že by se dokázaly pomocí BLANCCO SW mazat (zapisovat) stabilní rychlostí přes 500 MB/s. Po krátkodobém zobrazení počáteční rychlosti zápisu v tisících MB/s i NVMe padnou postupně na max. 300 MB/s a jiné M.2 SATA SSD klidně pod 100 MB/s. Intel má ode mne palec nahoru, celou dobu se zápis stabilně drží nad 500 MB/s, 180 GB smazáno za cca <20 min, jiné 256GB trvají nyní asi 2 hod, stejnou metodou, s výstrahou že se SSD přehřívá. Tak si opravuji názor na tento historický Intel SSD 180GB SATA.
Třeba u Sandisku SATA 256GB SD8TN8U256G1001 padl zápis na 104 MB/s, to už je rychlejší HDD.
V profilu nebo SZ promo Revolut 700Kč, SkipPay 500Kč, AliExpress US $19, Raiff. 300Kč ...