Kolik dat zapíšeme v průměru na SSD disk za měsíc?

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod vladimir 5. 11. 2012 15:02

braqela: ten druhý disk je v provozu přesně měsíc? U těchto extrémně krátkých dob provozu záleží doslova na každém dnu, jinak průměr uletí na nesmyslné hodnoty. (Vychází mi nová maximální hodnota přepisů za měsíc, 230GB za měsíc na 32GB disku=7,2přepisu za měsíc)
Hibernuješ na něj?

(Aktualizace tabulky až večer.)
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Bari007 5. 11. 2012 15:21

Aktualizuji své informace:
Stále stejný Intel 520 180 GB, v notebooku od 15. 3. 2012
Zapnutý hodin: 1919
Zapsaných dat: 4,24 TB
Přečtených dat: 3,83 TB
Použití je běžná kancelářská práce.
Optimalizace: vypnutá hibernace a jinak podle doporučení Intel SSD Toolbox a výchozí stav na Windows 8, takže zapnutá superfetch, vypnutá defragmentace (Windows 8 Storage Optimizer for SSD every 28 days).
Jediný disk v notebooku, takže žádné přesměrované tempy, uživatelská data apod.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod braqela 5. 11. 2012 17:54

vladimir píše:braqela: ten druhý disk je v provozu přesně měsíc? U těchto extrémně krátkých dob provozu záleží doslova na každém dnu, jinak průměr uletí na nesmyslné hodnoty. (Vychází mi nová maximální hodnota přepisů za měsíc, 230GB za měsíc na 32GB disku=7,2přepisu za měsíc)
Hibernuješ na něj?

(Aktualizace tabulky až večer.)

Ten Adata jsem dal jen pro ilustraci, protože ho nelze považovat v pravém smyslu za pracovní. Není můj, ale vyšetřil jsem, že je koupený 19.10.2012. Nehibernuje se na něj a neswapuje. Je v plečce na pouze net, pošta, takže teď v podstatě po aktualizacích, vyzkoušení W8 je na něm zapisovaná jenom režie W7, FF a nějaké sem tam vyzkoušení co se stáhne. Proto je vzaný Adata a v této velikosti, protože se nepředpokládá nějaký zápis. Takže co je tam zapsané tak to je několik různých instalací woken, vyzkoušení kdejaké blbiny, však co tu budu vykládat, bo myslím, že u svého prvního SSD jsme si prošli tímto stádiem všichni a u tohoto uživatele to není jiné.
Ale proč jsem vstoupil do toho vlákna. Hlavně proto, že se začíná ukazovat neopodstatněnost úzkostlivé obavy o životnost disku. Pořád sice ještě tu nemáme nasbíraných dost dat, ale já myslím, že pokud s nimi budeme zacházet jak dosud, tak morální životnosti 5 let dosáhneme bez problémů, že?
braqela
Junior

Odeslat příspěvekod marts 5. 11. 2012 18:41

OCZ-VERTEX3 240.0GB
- stáří SSD disku: 16 měsíců
- množství zapsaných dat na SSD: 1.99 TB (přečteno 5.06TB)
- použití počítače: pracovní (kancelářské práce, grafika, editace zdrojáků)
- stupeň optimalizace Windows: default Win7

jediný disk v systému
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 5. 11. 2012 18:54

Tak jo, tady dělám update po cca půl roce.
"Je jako jediný disk v notebooku, optimalizace provedena jen co se týče v Intel SSD toolboxu - něco to dělá se superfetch/prefetch. Body obnovení vypnuty. Notebook používán denně do školy, občas na něm "vozím" pár GB filmů. Hibernace (4GB RAM) jen když jej delší dobu nepoužívám, řekl bych tak jednou, dvakrát týdně."

NTB_320.PNG
Intel 320 120GB v notebooku. Koupeno: 17.6.2011

Druhej SSD mám ve stolním PC, který jede někdy 24/7, někdy jen od rána do večera.Koupen je 28.3.2012. Optimalizace to stejný jako u notebooku, žádnej jinej disk v PC nemám, malý data jako fotky, dokumenty jsou na něm, velký data jako videa atd se tahají z NASu. Hibernace vypnuta:
PC_520.PNG
Intel 520 ve stolním PC. Koupeno 28.3.2012
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 5. 11. 2012 22:04

braqela píše:Hlavně proto, že se začíná ukazovat neopodstatněnost úzkostlivé obavy o životnost disku. Pořád sice ještě tu nemáme nasbíraných dost dat, ale já myslím, že pokud s nimi budeme zacházet jak dosud, tak morální životnosti 5 let dosáhneme bez problémů, že?
Kvůli tomu tady to vlákno je :-)
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod vladimir 5. 11. 2012 22:43

VŠEM, CO SE ZAPOJILI, DÍKY. Tabulka aktualizována.

czatlantis : taky jsi koukám kolem toho druhého disku přestal chodit po špičkách :D

braqela: tak ten druhý disk jsem do tabulky nakonec nedal: extrémně krátká doba od koupi a "několik zkušebních instalací OS" není typické nasazení, nelze očekávat obdobný provoz do budoucna a zbytečně by nám to zkreslovalo výsledek.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod axe205 11. 11. 2012 16:42

Mohu se zeptat, kde se dozvím velikost zapsaných/přečtených dat? Mám CM4 a SSD Life píše, že totu funkci disk nepodporuje. Předem díky...
axe205
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 11. 2012 17:13

Bojím se, že nijak.
Kdyby tyto data bylo možné z disku (ze SMART parametrů) vytáhnout, tak by to SSD life uměl.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod axe205 11. 11. 2012 17:34

Škoda. Přesto děkuji!
axe205
Junior

Odeslat příspěvekod vtobola 2. 12. 2012 12:54

Po cca půl roce fungování.
Systém není nijak nastaven pro SSD, jedinej firefox ma nastavené cache do RAM. Nějak to nehlídám, jedu 5-6 hodin denně...
Windows 7 64bit
Disk plnej tak z 40-50%

df.png

Rychlosti na SATA II

Bez názvu.png
vtobola
Junior

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 2. 12. 2012 13:52

Update pro statistiku.

Intel 320 po 11 měsících, jediná optimalizace je upgrade z WV na W7. Zápis GB/měsíc 174.

Obrázek

A údaje z Kingstonu nezobrazí ani novější verze aplikace, to už se nezmění.
Obrázek
oneill_sx1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vladimir 2. 12. 2012 15:08

vtobola, oneill_sx1: Díky za údaje, tabulka v prvním příspěvku threadu je aktualizována.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Curuj 6. 12. 2012 18:14

Obrázek
vek: 26 mesiacov
optimalizované
hibernácia vypnutá (PC spravidla nevypínam)
domáci pracovný počítač
využívaný len ako systémový + najpoužívanejšie programy
Intel Core i7 950|Noctua NH-D14|GIGABYTE X58A-UD3R|Zeppelin Gold 3x2GB 1600MHz + Kingston 3x4GB 1333MHz|OCZ Vertex 2 60GB|SAMSUNG 1,5TB+2TB, WD Black 1TB,|SEASONIC M12II-520|FRACTAL DESIGN Define R3|ASUS GTX680-DC2T-2GD5|2xHP ZR24w 24"|Win7 Pro x64
Curuj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod em.tom 9. 12. 2012 16:31

Taky se připojím s updatem. Disk zůstal v podobném režimu, jako při prvním příspěvku. Funguje bez nejmenšího zaváhání, Intelu nemůžu vytknout vůbec nic, kromě brutální návykovosti. Hodnoty vytížení klesly na průměrné, až podprůměrné hodnoty.

V provozu od 3. 2. 2012
Přílohy
SSDLife.png
HP Elitebook 8440p + Intel 320 80 GB = Silent power in the package made of magnesium and aluminium :-)
em.tom
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka