Životnost HDD bez používání

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Hornster 7. 4. 2012 15:18

Tak mě nějak tak napadlo jak dlouho bude žít HDD, když na něj jednou zapíšu data (nebo párktát za rok 3-5krát). Třeba na zálohu fotek a videí ... protože cena DVDček je skoro stejná jako cena toho HDD ... fotky by se na tom nepřehrávaly jen by sloužily jako záloha někde v šuplíku
Hornster
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 4. 2012 15:22

Tady zalezi na:
  • Teplota
  • Vlhkost
  • Vibrace
  • Elmag pole

Ani zivotnost zapisu na HDD neni neomezena, casem muze pri nepouzivani dojit ke ztrate magneticke informace. Podlozeno nemam, sam na HDD mam par dat jako zalohu, ale dulezita data mam pro jistotu na dalsich dvou jinych mistech.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hornster 7. 4. 2012 17:24

jj steně bych to měl já ... de oto kdyby jeden disk odešel, tak abych měl zálohu někde v šuplíku ... mam třeba 0,2GB HDD :D někde z roku 1991 a data na něm pořát sou sou čiteln spíš mě zajímalo jak sou na tom dnešní HDD
Hornster
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 4. 2012 17:30

Tohle Ti kvalifikovane zodpovime za 11let. Dopredu nikdo z nas nevidi.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hanák 7. 4. 2012 17:46

Mozno by nebolo "od veci" raz za pet rokov urobit bitovu kopiu disku a znova ju zapisat (obnovit magneticky zaznam).
Spekulacia, prakticku skusenost nemam.
Hanák
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 4. 2012 17:52

To by urcite od veci nebylo...

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod radim33 30. 6. 2012 08:49

Já jsem nedávno zkoušel svoje staré disky , jeden Seagate, jeden Western o velikosti kolem 1,5 Giga z roku nějak 1998 - 2000, běžely mně denně v PC nějak do roku 2006 , pak jsem je odložil a byly hin. U jednoho jsem párkrát spouštěl formátování, během půlhodiny došel do 8 - 10 % a tam se zarazil, druhý už jsem ani déle než pár minut formátovat nenechal.
Ale zas další disk, Western o kapacitě 6,4 Giga z roku 1998 mi dodnes v PC běží prakticky každý den a bez problémů. Teď budu měnit kompletně hardware, takže skončí. Tipuji, že jak ten disk odstavím a nechám půl roku ležet, bude po něm.
radim33
Junior

Odeslat příspěvekod MiK 30. 6. 2012 09:26

Nikdo neví, jak se zachová, záleží na kvalitě ploten a hlaviček, na mazadlech atd. Do konce roku sloužil bez chyb v serveru běžný desktopový disk PATA Conner 540 MB, teď je odstaven i se serverem. Zkoušel jsem prastaré PATA disky ST351A 42MB, taktéž fungovaly.
MiK
Junior

Odeslat příspěvekod soban 30. 6. 2012 09:37

Problém je pokud bude dlouho ležet, odejdou kondenzátory na desce a z plotny se bude strácet magnetizmus může zareznout ložisko atd....

Jinak podle mě spolehlivost by měla být vyšší jak DVD ovšem semtam to chce připojit a jednou za X roků bych ho přeformátoval.

Jinak měl jsem jeden 120M HDD PATA koupen byl po druhé vlně kuponové privatizace s PC 386SX40 MHz a ještě nedávno byl čitelný a funkční. (už není mrknul jsem se do něj :-) )
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod czatlantis 1. 7. 2012 01:06

životnost než DVD (pokud se nebavíme o těch spešl) bude určitě větší, ale hlavní výhodu bych viděl v tom, že se dá jednoduše 2TB dat ověřit během pár hodin bez zásahu uživatele, což se při stejným datovým objemu na DVD opravdu říct nedá.
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 1. 7. 2012 08:04

Pozri si udaj MTBF, ktory hovori o strednej dobe medzi dvoma poruchami.
Je to statisticky udaj a nehovori o tom kedy sa disk skutocne pokazi.
Disk sa moze pokazit kedykolvek, napriklad aj ked ho nasledne zapnes.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 1. 7. 2012 11:01

Podle mně defakto ho zajima archivovani,v tom připadě neni vůbec důležite medium, protože jeho spolehlivost nevypovida nic o tom jestli zrovna ja nebudu štastlivec postižen poruchou na mediu ktere patři mezi nejspolehlivější a značce ktera patři k nejspolehlivějšim mezi nejlepšm typem medii.
Prostě archivy musi byt dva.Jestli ho nasledně bavi žonglovat s dvd jeho věc,osobně raděj žongluju s dvd ram když už mam volit placku.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MiK 1. 7. 2012 12:17

Opět vyvstává otázka, na jak dlouho. Mám schovaný ST225, mám dokonce i MFM řadič, ale sběrnice ISA 16b už delší dobu na mb nejsou.
MiK
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 1. 7. 2012 12:35

ono právě jak jsem psal - když mám 2TB na HDD, tak není problém ty disky jednou za půl roku připojit k PC a spustit kontrolu kontrolních součtů, která třeba tak za 5hodin bude hotová, pak to pustit na druhým disku, třetím...tohle není problém udělat každýho půl roku - člověku to zabere tak 15 "člověkominut" - během kontroly může dělat cokoliv jinýho.
Pokud budete to samý skladovat na DVD, tak kontrolou každýho půl roku se zblázníte.
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 1. 7. 2012 12:47

No těžko říct, dnešní technika je náchylnější než tomu bylo dříve, hlavně kvůli vyšší úrovni miniaturizace.
Disk, který mám z roku 1989 stále funguje, stejně jako celý zbytek tohoto počítače (Olivetti M24). Počítač je dokonce starší, ale původní disk (1985) tak spolehlivý nebyl a musel se nakonec vyměnit. Ale jestli bude letošní disk fungovat za 20let opravdu říct nedovedu.
C:\>ver
MS-DOS Version 5.00
wojta
Pokročilý

Další stránka