NAS: postavit nebo koupit?

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2012 08:23

Protoze hodne lidi tady nedoporucuje kupovat uz hotovy NAS, tak jsem se zacal zabyvat myslenkou si ho taky postavit - nicmene vsechny diskuze na tohle tema jsou nekolik roku stare.
Je tady nejaka novejsi diskuze na tohle tema, pripadne kde zacit? SW a jeho konfigurace se nebojim, na druhou stranu hw nerozumim vubec ...

(konkretne chci neco domu, moznost pridavat disky a pouzit ted RAID 1, s vice disky RAID 5, nizkou spotrebu, hlucnost mi nevadi, pokud mozno kompaktni rozmery)
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 12. 4. 2012 10:03

Cena?
Předpokládám co nejnižší (= zde obvyklý požadavek).
Použij libovolný funkční starší PC, který už neslouží v provozu a trčí zbytečně ve sklepě či jinde. (Případně dtto z bazaru.)
Optimálně bigtower, pokud chceš provozovat > 10 interních HDD.
Ověř spolehlivost zdroje Power Testerem. Pokud neprojde nebo nemá > 50 % výkonnostní rezervy: vyměň ho.
Prověř lupou stav kondíků v MB.
Doplň kvalitní interní diskový řadič pro dostupnou sběrnici, optimálně PCI-X, PCI-E, z nouze i PCI.
Zapoj základní sestavu jen se systémovým HDD.
Nabootuj testovací CD a zahořuj > 24 hod. stress testy.
Vše v pořádku? -> doplň další HDD, vytvoř RAIDy a nainstaluj plánovaný OS.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 12. 4. 2012 10:11

Na obyčejné domácí NAS ti stačí nějaká ITX deska s dual core atomem/via (do 2k), apod., příp. celer G530 (s deskou do 2.5k). K tomu jen ram, zdroj a case.
Podstatné ale bude, kolik HDD plánuješ použít.
Tomu je třeba podřídit desku/další řadič + case.
Jako OS použiješ třeba FreeNAS nebo win home server (1000kč).

Starší PC proč ne, ale byl bych opatrný, aby se nejednalo o něco typu pentium 4, nebo starý athlon bez šetřících fcí, které ti při nonstop provozu sežerou elektroměr i s kabelama kolem něj.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2012 10:14

dik.

cena = primerena, tj tak aby to bylo vyhodne proti prodavanym NASum. Za 1000Kc to cele byt nemusi :-)

Pouzit starsi PC nechci, mam jenom jeden hodne stary kram, takze nizka spotreba nehrozi (zrejme plati i pro procesor) + plus jsem psal, ze hw neni moje hobby, tj porad jsem schopny poskladat pocitac z komponent, ale do akci jako testovani stareho zdroje (2005?) se mi moc poustet nechce, nemluve o tom, ze by stejne neprosel.

-- 12. 4. 2012 11:17 --

moc data zalohovat nepotrebuji, asi se jeste dlouho obejdu s 1 TB (v podstate jen fotky, par videi), bud hned nebo nekdy brzo bych to videl na RAID 1 at me netrapi pripadny kolaps jednoho disku.

Atom bych tipoval - zkusim teda v eshopech najit nejakou vhodnou desku (prodavaji se primo i s procesorem?)
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod 0xf 12. 4. 2012 10:42

hlavne bych se vyhnul fake raidu.. radice pak volil vhodnou desku... os nejlepe splacat neco na nix jadre samo hw musi byt kompatibilni
Kunda je chramem nevinosti, do ktereho vstupuju s jistou pochybnosti...
0xf
Junior

Odeslat příspěvekod skype 12. 4. 2012 10:49

Já bych skládal na Celeronu G530, desky s aspoň 6xSATA, 4GB RAM, Seasonicu 350W a case buď najít doma něco staršího nebo CM Elite. Někteří možná namítnou, že Realtek síťovka je krám...ano, je, ale na takovéto domácí používání stačí s přehledem.
Odeslat příspěvekod soban 12. 4. 2012 10:56

Atom bych nebral - podle mě nedostatečný výkon. (Taky jeden starší atom mám 330 dnes už bych ho nekoupil)

Dnes bych to postavil na Celeron G530 - a desku podle toho kolik tam chceš dát HDD.

Vrazil bych tam 3xHDD pro data do RAID5 a jeden malý levný HDD pro OS.

Přidal další síťovku a měl to i jako router pro internet - pokud PC má šlapat pořád...

Případně přidal i TV kartu pro nahrávání....

Prostě pokud to má běžet nonstop ať to taky dělá vše co potřebuji.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2012 11:00

No hledam NAS, ne multimedialni centrum, chci to mit v technicke mistnosti. K cemu je potreba vykon procesoru? I kdybych chtel streamovat pres DNLA, tak dekodovani bude delat jiny pristroj (treba PS3), ne?

Routovani: mozna proc ne - ale stavajici router funguje spolehlive, to radeji budu vypinat NAS, kdyz vim, ze ho nebudu potrebovat (coz je vlastne asi problem - bez monitoru)
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod skype 12. 4. 2012 11:01

Na DLNA se vyprdni, to nemá cenu ;)
Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2012 11:09

To byl jen priklad, staci mi, kdyz obsah NASu uvidim na PS3/jinem multimedialnim centru. Nicmene otazka je stejna - k cemu je potreba vykon CPU?
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2012 11:22

Skvele dik ! Skoro bych preferoval i nejaky Linux, prijde mi, ze na nej sezenu potrebne veci snaze (jako treba podporu DNLA) + snazsi ovladani pres terminal.

Multimedialni centrum ma predvybrane tohle: http://evolve.cz/cz/a-zhava-novinka-twincorder-hd ale to asi nebude problem.
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod vanamond 12. 4. 2012 11:24

K diskusi - no, řeknu , jak jsem to udělal sám ( a následně dvěma známým, když si to osahali ).

NAS jsem doma měl, ale vadila mi nemožnost udělat si to, jak chci a NASy dost neumí - hlavně co se týče různých síťových přístupů a přehrávacích kodeků. Jako software jsem chtěl použít MS home server, nebo XP. XP se ukázaly jako prakticky jednodušší a lepší verze ( pro mé použití ). Chtěl jsem něco rozumně malého a rozumně tichého ( takový ten kompromis mezi cenou a vlastnostmi
Postavil jsem to na tomhle http://www.alza.cz/foxconn-barebone-r30-a1-d264978.htm. Jde o přípravu na PC s dvoujádrovým AMD, tedy jde o kompletní bednu, ve které není paměť ( dva sloty pro DDR3 1066 MHz DIMM ) a HDD a mechanika ( mainboard má dva SATA 3Gbit/s konektory ). Takže jsem tam dal LG DVD RW Sata mechanku a 1TB Sata HDD. Win jsem si naleštil a nakonfiguroval dle svých požadavků. integrovaná zvukovka i grafika mi stačí ( má to HDMI ven ) ale kdyby nestačilo je tam jeden PCIE 16x slot ( nízká karta, má to malou krabici ).

Tož tak.
Trust in God and keep your powder dry !
vanamond
Junior

Odeslat příspěvekod 0xf 12. 4. 2012 11:43

pokud by slo o raid 5 a fake radic tak tam nejaky atom shori pri pocitani parity... navic nevim kolik zvas zkouselo delat z poskozenym polem na sw radici je to docela tezke... navic to v podstate neumi pracovat s polem a je to proklate pomale bych si vybral neco od adaptecu nebo kouwell.

http://www.czc.cz/adaptec-raid-2405-bulk/66145/produkt

treba tohle neni az tak spatna vecicka sice jen 128mb ram ale na doma... strcit to pak do 1 nebo 10 a je ;-) deska staci jakakoliv spolehliva a procesor dle spotreby...
Kunda je chramem nevinosti, do ktereho vstupuju s jistou pochybnosti...
0xf
Junior

Odeslat příspěvekod skype 12. 4. 2012 11:46

Já už bych šel jen do WHS. DLNA umí Media Player v základu, ale není to moc použitelný. Ten přehrávač je OK, dalo by se říct, že skoro Xtreamer SW3.
RAID bych řešil přímo v OS - WHS umí jak RAID1 tak RAID5.
Další stránka