NAS: postavit nebo koupit?

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 4. 2012 11:47

Atom dneska urcite ne, vzdyt proboha G530 + H61 deska vyjde i levneji a je to nasobne vykonnejsi reseni. :))

I ten SW raid funguje dobre, ale pokud se pokazi jeden disk, rebuild je zalezitosti klidne dele nez tydne, to ano.

HW kartu bez R5 bych neporizoval.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2012 11:49

hm ... to uz mi prijde lepsi reseni zustat u RAID 1, tam se snad nemusi nic pocitat (?) a v pripade kolapsu jednoho disku zustanou data na druhem (ktery pujde normalne precist)

(jinak se mi to libi, ale vede to k reseni za 10000+kc - coz mi na ulozeni mych fotek prijde trochu moc)
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod skype 12. 4. 2012 11:51

Podle mě naprosto stačí RAID1. Stejně důležitá data musíš mít i jinde ;)
Odeslat příspěvekod 0xf 12. 4. 2012 11:52

nu tak se na to vyprdni kup si navic jeden vetsi disk... nedavej to do pole a je ne ;-) pores si zalohu... ale stavet nejaky sitovy system za hubicku je spise o problemech a spouste casu...

KineCZek: pominuli pomalost tohohle reseni tak sw raid je vhodnej tak leda pro 1 a to jeste clovek bude nadavat jak je to pomale je to pomale je to pomale i kdyz o ten disk neprijde. Taky jsem zacinal z ruznyma sw nakonec jsem dal na rady zkusenejsich a zacal s hw a zustal ma to vice + nez - pokud opravdu clovek ten raid chce a vyuzije...
Naposledy upravil 0xf dne 12. 4. 2012 11:56, celkově upraveno 1
Kunda je chramem nevinosti, do ktereho vstupuju s jistou pochybnosti...
0xf
Junior

Odeslat příspěvekod skype 12. 4. 2012 11:55

Napíšu ještě vlastní zkušenost - od srpna mám WHS 2011, dva 1.5TB disky v RAID1 vytvořeném ve Windows a nemám jediný problém. Stabilně dosahuju rychlosti okolo 105MB/s a nedělám žádnou údržbu.
Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2012 12:04

no par USB disku mam, ale zoufale nezvladam synchronizaci + potrebuji je dostupne pres LAN (jsem liny si pro disk zajit do supliku pripojit k ntb a zkopirovat co potrebuji - to se na to proste vykaslu) -> tohle je jediny duvod proc hledam neco jako NAS.
Jde to teda resit i nejak jinak (krome toho, ze nebudu liny, coz uz nezmenim)
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod krakenax 12. 4. 2012 12:15

Rek bych ze by ti docela stacil klasickej NAS na 2 disky. Nemusis se s nicim patlat a cena bez disku je od 3 litru. Ja mam synology na 2 disky a sem spokojenej. Co se tyce raidu tak ho stejne brzo zlikvidujes protoze nebudez mit misto.

Jediny co by te melo zajimat je rychlost kterou si dohledej v testech. Hlavni je spotreba a ta je u NASu nizsi nez u kompu. Co se tyce disku staci obyc ale pokud chces mit dobrej pocit kup si serverovy 24/7. Mam NAS uz 4 roky a menil sem disk jenom protoze byl malej.
krakenax
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 12. 4. 2012 12:18

Lenost = matkou veškerého pokroku. ;-)
Synchronizaci dokumentů (a spoustu dalších triviálních funkcí) zvládá automatika.
Stačí prostě jen vytvořit kron/skriptík a hodit do Scheduleru. A od toho okamžiku se o to už nestaráš. ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 0xf 12. 4. 2012 12:19

ja mam adaptec 6805 na starsi desce od gigabyte osazene starym amd mam raid 10 kvuli db a jsem spokojenej a jeste x let budu
Kunda je chramem nevinosti, do ktereho vstupuju s jistou pochybnosti...
0xf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 4. 2012 12:20

0xf: Me zkusenosti z realne praxe rikaji neco jineho, ale prit se nehodlam. RAID10 je samozrejme bezpecnejsi a na HW karte od Adaptecu i rychlejsi, ale o tom jsem nevyslovil slovicko pochybnosti, to je jasne i zakovi zakladni skoly.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2012 12:24

krakenax: tip na nejaky konkretni model? (RAID by likvidovat nechtel, radeji bych za par roku prikoupil dalsi disk - ale jak rikam, objem dat nemam velky, tak 500MB, spise je potrebuji zalohovat)
mimochodem poznam, ze mi v RAIDu 1 odesel jeden disk?

milanr1: skript je to posledni, stejne ty fotky nejdrive tridim. Akorat potom jsem liny vytahnout disk, pripojit ho - a totez s druhym diskem.
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 12. 4. 2012 12:45

Jsem na tom stejně. :-D
Řeším to prostě a jednoduše:
zálohovací jednotky nikdy neodpojuji od sítě!
Pak se už nikdy nemusím starat o jejich připojení! :-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2012 12:55

no ale USB disk k siti nepripojim = potrebuji NAS, ne?
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 12. 4. 2012 13:03

Správný postřeh!
USB disky = přenosné, nepříliš spolehlivé, proto ne zálohovací.
NAS -> a o tom je tenhle thread! ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2012 13:16

Takze pokud tahle diskuze smeruje k tomu, ze pro me jednoduche pouziti nema cenu neco sam doma stavet (?), mate nekdo nejakou zkusenost s nejakym zakladnim modelem?
jannk
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka