Ext. Disk nejde v PC načíst.

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Fuckir 22. 12. 2012 22:02

Mám problém s externím diskem Adata, když ho připojím do jakéhokoliv Pc roztočí se, svítí, v PC se objeví nový disk, ale to je celé. Disk nereaguje i když mi PC ohlásí, že byl připojen nový hardware. Zkoušel jsem to na více počítačích a všude stejný problém. Jediné co mi to nabídne je zformátovat disk. Dříve byl disk v pořádku. Kdy ho nechám otestovat v HD tune, vše je v pořádku, nenajde mi to žádné chyby nic i rychlost je v pořádku.

Nevíte někdo, co s tím může být?

Děkuji
Fuckir
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 22. 12. 2012 22:18

hoď sem screen z crystal disk info.

zkoušel jsi i jiný kabel?
Jinak může se stát, že ti blbne elektronika v tom rámečku.
Pokud je to jednoduše demontovatelné, udělej to a zkus napojit HDD přímo.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Fuckir 22. 12. 2012 23:14

to alfah4ns: Kábel je v pořádku, zkoušel jsem ho na jiném disku a jde, taktéž jsem zkoušel další dva kabely na mém disku a stále nic.
Demontovat to z krabičky nepůjde snadno, hlavně to mám ještě v záruce, ale reklamovat se mi to samozřejmě nechce, páč bych přišel o data.

Tady je ten screen, moc mi to neukáže oproti disku co mám v PC
http://2i.cz/2i/i/50d63e6f/fde9429c7d7ad3dd4d171b5fd7bf66bd/71610d27f4.f.jpg
Fuckir
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 22. 12. 2012 23:19

Ten screen máš blbě, resp. žádný tam není (nějaký 1x1px?)
Btw. pokud nepoužiješ okno pro rychlou odpověď pod tématem, ale dáš normálně "odpovědět", budeš moci nahrát obrázek i přímo na fórum.

No pokud je tam něco blbě, tak to asi reklamovat budeš muset.

Data obnov ze zálohy (resp. předpokládám, že pokud jsou důležité, máš je ještě zálohované jinde).

Jinak bys mohl zkusit spustit kontrolu a opravu chyb ve windows (chkdisk).
Případně zkusit nabootovat nějaký Linux a zkusit se na disk podívat přes něj, někdy dokáže některé chyby ignorovat.
Pokud je ale blbej rámeček (jeho elektronika), tak ti to nejspíš nepomůže a jediná cesta k datům je rozebrání a přímé nepojení.

Btw. jen pozn. - toto je přesně důvod, proč osobně preferuji koupi HDD a rámečku zvlášť, i když to vyjde na nějakou tu stovku více.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Fuckir 22. 12. 2012 23:24

http://www.2i.cz/71610d27f4
tak tady to je. Ještě zbývá zkusit ho formátovat, jak mi to nabízí, když ho připojím.
No uvidím, zkusím to ještě prohlédnout pod linuxem a přinejhorším to pošlu na reklamaci.
Fuckir
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 22. 12. 2012 23:27

aaaha, nedokáže ty data načíst, no, některé externí disky skutečně S.M.A.R.T. neumí no.

zkus ten chkdisk, načíst v linuxu (stačí live CD/USB fleshka, tzn. bez instalace) a pak RMA.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod soban 23. 12. 2012 08:00

Pokud ti na datech záleží budeš ho muset rozebrat a připojit přímo a skusit to.

Pokud ti na datech nezáleží tak ho skusit naformátovat, pokud by to pod win nešlo tak nabotovat linux a začátek disku přepsat pomocí dd nulama. (win programy se dívají na začátek disku a pokud tam najdou blbost tak někdy nedovolí s diskem pracovat)

Pokud ani s linuxu se na hdd nedá zapisovat tak pak odešla elektronika v rámečku, a nebo vlastní HDD to zase bez rozebrání nezjistíš.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 12. 2012 11:45

Ve správci disků ve Windows se tváří jak?
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Fuckir 28. 12. 2012 02:02

Zkoušel sem to načíšt přes linux a vypsalo mi to tohle

An error occurred while accessing 'Domovská složka', the system responded: Požadovaná operace selhala.: Error mounting: mount exited with exit code 13: ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: Input/output errorFailed to read of MFT, mft=6 count=1 br=-1: Input/output errorFailed to open inode FILE_Bitmap: Input/output errorFailed to mount '/dev/sdc1': Input/output errorNTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's aSoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windowsthen reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is veryimportant! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activateit and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g./dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentationfor more details.

Ve správci zařízení se disk tváří jako funkční disk a je tam uvedeno že zařízení pracuje správně, jak jsem psal i přes HD tune je vše v pořádku a disk mužu testovat na rychlost ani chyby mi to neukazuje.

Co se týče nějakého upravování v Linuxu tak v tom se nevyznám, to že sem si vytvořil Live USB je má první zkušenost s ním.
Fuckir
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 28. 12. 2012 08:54

V Linuxu? Názvy složek s mezerami? Fuj = čuňárna! :-(
Fuckir píše:hlavně to mám ještě v záruce

Co s tím?
1) Reklamovat vadný HDD.
2) Naučit se vytvářet korektní názvy složek.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fido 28. 12. 2012 09:18

Podle všeho je poškozený filesystém. Tedy ne disk jako takový. Došlo k tomu buď odpojením bez korektního odmountování disku nebo nějakou chybou při zápisu. Zkus na to ve windows pustit chkdsk /R (případně fsck.ntfs /dev/sdc1 v linuxu ale ten nemusí ntfs opravit úplně korektně). Pokud to nepomůže, nezbyde než to znova zformátovat.
Fido
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kejki3 28. 12. 2012 21:01

Jestli chce vyhrabat data, tak bych na to zrovna windows kontrolu disku nepouštěl.
Pro laické uživatele je přívětivý GetDataBack for NTFS, nejprve ukáže, co dokáže zachránit, uloží si log a pak případně zaplatíš za licenční klíč. Případně testdisk, který není přívětivý pro laické uživatele.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Fuckir 26. 2. 2013 18:29

Tak se opět obracím zde na vás.
Zjistil sem, že disk již v záruce není (byla jen na 24 měsíců) což mi celkem narušilo plány na reklamaci.

Tak nějak jsem se rozloučil i s daty uvnitř a pomocí programu Recuva, jsem ho zformátoval, avšak problém stále přetrvává.

Chci se tedy zeptat, jestli někoho nenapadne ještě nějaké řešení, jak bych ho mohl rozjet, předtím než ho rozlousknu (obal nelze rozšroubovat) a vyzkouším v jiném obalu.

HDtune mi ho stále ukazuje jako funkční, avšak v PC se nezobrazí
Fuckir
Junior

Odeslat příspěvekod FAKE_CZE 26. 2. 2013 18:50

Vidíš ho ve správci disků? diskmgmt.msc
FAKE_CZE
Junior

Odeslat příspěvekod Fuckir 26. 2. 2013 22:32

to FAKE_CZE: Vidím ho tam jako disk jedna, online ale je u něj napsáno nepřiřazeno

-- 26. 2. 2013 23:02 --

Tak jsem ho tam zkusil ve vlastnostech nějak přidělit či co a disk se rozjel.
No to mě teda podrž, půl roku s tím tady operuju pročítám fóra a takhle jednoduše, že by se to rozjelo?! No zatím jede, tak ho otestuju, ale jinak moc díky ;)
Fuckir
Junior

Další stránka