Převod z GPT na MBR se zachováním dat

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kulich21 7. 2. 2013 22:29

Mám dotaz,
Na nový disk Vertex 4 jsem nahrál Win8, pc má i starší HDD. Když otevřá Acronis Disk tak vidím, že Vertex 4 je vidět jako GPT ( nepodporovaný ) tudíž se s tím nedá nic manipulovat a HDD se zobrazí jako Primární, což by nemělo být ne?

Pujde SSD převést z GPT na MBR se zachováním dat? Zkoušel jsem převést přes Acronis disk Director ale to se mi hodilo chybu, že to nelze, protože se svazek používá. Musel bych teda zprovoznit win na HDD nabootovat první a pak převod u SSD provést?
kulich21
Junior

Odeslat příspěvekod krajic 7. 2. 2013 22:45

Určitě to jde, třeba Paragon Harddisk Manager to umí. Kdyby to nešlo na aktivním disku (zkoušel jsem to a dovolil mi to i na systémovém disku), tak by bylo cestou použít migraci OS na jiný disk, pak ten vertex převést na MBR a pak to zmigrovat zpátky.
krajic
Junior

Odeslat příspěvekod kulich21 8. 2. 2013 00:38

na HDD jsem měl starý Win skryte, tak jsem spustil jako první boot HDD pak spustil Acronis DIsk a tam se vertex ukazoval sice jako GBT ale byly uz zeleny.

Po označení a volbě převodu na MBR ta samá chyba, že se svazek používá.. Tak to pak už jsem z toho jelen.

A vůbec nechapu, že si WIn 8 instalaci rozkrojily novy SSD disk na oddily 100MB ve Fat32, 300MB a zbytek NTFS.
kulich21
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 8. 2. 2013 11:23

Win 8 neřeš.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod oooooooooo 8. 2. 2013 11:48

Jenom mala technicka poznamka
Kód: Vybrat vše
Když otevřá Acronis Disk tak vidím, že Vertex 4 je vidět jako GPT
Acronis je už nakej ten rok pase jako diskeditor - RIP..Ale pevně věřim že ho nepouživaš k žadne operaci z běhovyho prostředí windows ale pouze a jenom jako bootovaci USB.jestli ne tak jsem pro změnu jelen já z toho čemu se divíš...
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kulich21 8. 2. 2013 12:07

Chtěl jsem udělat zálohu nového SSD s win8 v Acronisu a nahrát na HDD a pak tu zálohu skrýt.
kulich21
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 8. 2. 2013 14:24

Podle odpovědi netušiš o čem mluvím...Jakakoliv operace jde udělat pomoci bootovaciho udělatka ktere běhu použiva jenom to nejnutnější.Za prve se tim eliminuji omyly tradični u win uživatelů - pismenko sem pismenko tam,aktivni neaktivní všechno jedno,za druhe je to podstatně bezpečnější - eliminuje se vliv nejroztodivnějšich udělatek a toho molochu ktery ti dycha na zada při takove operaci.Je to prostě betzpečnější.Program ktery nema všechny funkce stejne jako když je nainstalovany pote co ho použiji jako bootovaci usb - cd nestojí ani za stahnutí - natož za instalaci pokud ma pracovat jakkoliv s diskama.Ovšem Acronis je posledni roky hodně ale hodně riskantni zabugovana zaležitost.
Chtěl jsem udělat zálohu nového SSD s win8 v Acronisu a nahrát na HDD a pak tu zálohu skrýt.

Jinak pokud vezmu doslova to co řikaš tak k cele operaci stači přikaz o dvou řadcich,popřipadě zabudovana věc kterou ma system v sobě.Acronis k tomu absolutně není potřeba.
Naposledy upravil oooooooooo dne 8. 2. 2013 14:39, celkově upraveno 1
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pytlík 8. 2. 2013 14:34

Kolega Kulich zjevně neví, že dělat zálohu právě běžící operačního systému je dost nevhodné, až nemožné. Je tedy nutno použít nějaký nástroj spouštěný z jiného systému, typicky bootovací CD/DVD, nebo flash. Já osobně olbřímí Acronis zrovna nemusím a používám dosovou verzi Ghost 11.5 - celé, včetně bootovacích náležitostí (něco jako virtuální disketa) to má necelé 3MB (ano, slovy tři megabajty!) a mám to na každém svém datovém CD/DVD, flash a USB-HDD.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 8. 2. 2013 14:43

zjevně neví, že dělat zálohu právě běžící operačního systému je dost nevhodné, až nemožné.

Tady ses asi překlepl nebo to myslel trochu jinak - vhd backup napřiklad neni problem,problem je že když už použiva nesmyslně acronis tak tomu přidava pod kotlem že jede z běžicich win a to se prostě s diskeditorem neděla - neštastnici kteři napřiklad jednim kliknutim si definitivně odstavili VSS by mohli vykladat - nepomůže potom nic jinyho než support acronisu a stahnout si jeden soubor...
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kamtar 8. 2. 2013 15:11

dělal jsem to nedávno pomocí live linuxové distribuce za pár vteřin bez problému a dokonce aji původní systém fungoval, pomocí gdisk (aspoň tuším). Nepamatuju si původní zdroj ale teď jsem našel třeba tohle http://www.firewing1.com/node/610. Musíš pak ale odstranit oddíl co zbyl po GPT a pohrát si s ostatníma. Moc se v linuxu nevyznám takže jsem to řešil tak že jsem pomocí gdisk akorát disk překonvertoval a oddíly jsem doladil už v acronisu, smazal všechno kromě systémovýho a ten sem pak nastavil jako primární. Pak už stačilo jenom nabootovat instalační cd sedmiček a spustit automatickou opravu.
kamtar
Junior

Odeslat příspěvekod arys 13. 8. 2014 14:12

Dobry den, mam asi nejaky podobny problem. Mel jsem externi 2,5 TB disk, na ktery jsem ukladal skolni zdigitalizovane videokazety. Pak jsem dostal novy pocitac s i7 a chtel jsem na nem zpracovavat pro skolu tyto data na DVD disky. Myslel jsem, ze kdyz dam ten externi disk do noveho PC jako interni vse pujde rychleji nez to tahat pres USB. Tak jsem ho pripojil a na druhy disk instaloval Win8 (64). Byvaly externi disk se ale zmenil pravdepodobne na GPT. Win8 ho vidi jako jednoduchy, zakladni (oddil pro obnoveni) - neprirazeno. Ted mam tak trochu strach, jestli, kdyz mu zadam pismeno jednotky vsechny tyto data neztratim. Poradite mi, prosim? Dekuji!
arys
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bespi_ 13. 8. 2014 14:28

Windows sam o sobe formt disku nemeni.
Zmena pismenka disku na disk nic nezapisuje. Je to jen udaj zaneseny do registru OS.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod baworka 30. 4. 2015 11:32

Převod disku z GPT na MBR se ztrátou dat.
Jelikož jsem nikde nenašel jednoduchý způsob na převod z GPT na MBR tak sem dám aspoň způsob se ztrátou dat. Pokud někdo potřebuje mít SSD s MBR (loader-DAZ) tak to snad pomůže.
Odzkoušeno na W7 64bit, instalačka win z flešky, SSD samsung.
1. V BIOSu nastavit první boot na HDD (ne UEFI HDD) a druhý USB.
2. Nabootovat instalaci win7 z flešky.
3. V místě kde vytváří nebo odstraňují oddíly disku, odstraňte všechny oddíly pokud je tam máte.
4. Stisk shift+F10 otevře příkazový řádek.
5. Zadejte DISKPART a dostanete se do příkazového řádku programu diskpart.
6. Do příkazového řádku programu DISKPART zadejte následující příkaz: LIST DISK
Poznamenejte si číslo disku, který chcete převést na disk typu MBR.
7. Do příkazového řádku programu DISKPART zadejte následující příkaz: SELECT DISK x (x je číslo převáděného disku)
8. Do příkazového řádku programu DISKPART zadejte následující příkaz: CONVERT MBR
9. Máte disk převedený a pokračujte v instalaci Win7.

Poznámky:
SSD jsem nerozděloval. Všechny oddíly mi šli odstranit jen v instalačce přes flešku, když jsem dal SSD do jinýho kompu tak to prostě nešlo a s oddílama mi převod z GPT na MBR nešel udělat. Pokud jsem v BIOSu měl nastaven první boot UEFI HDD tak se mi i po convertovaní disku na MBR nainstalovali Winy na disk s GPT.
Ajťáci mi snad prominou, ale jsem amatér-samouk :)
baworka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jaydoo 9. 5. 2015 22:32

oooooooooo píše:Jenom mala technicka poznamka
Když otevřá Acronis Disk tak vidím, že Vertex 4 je vidět jako GPT
Acronis je už nakej ten rok pase jako diskeditor - RIP..Ale pevně věřim že ho nepouživaš k žadne operaci z běhovyho prostředí windows ale pouze a jenom jako bootovaci USB.jestli ne tak jsem pro změnu jelen já z toho čemu se divíš...

Co je potom dobre dnes používať ako diskeditor namiesto Acronisu?
Nexus 4 > SGN > Iphone 4 > N8 > Lumia800 > N97mini > C7 > C5 > E51 > HTC Diamond > N95> N80 > N70 > 6630 > 6600 > 7650 > 8210 > 6150 > 6110 > 5110....
jaydoo
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 10. 5. 2015 06:27

paragon hdm pro a gparted pouzivam.
oooooooooo
Pokročilý