Nefunkční externí disk

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod LadikDOB 23. 3. 2013 08:51

Zdravím,
chtěl bych poprosit o pomoc. Z ničeho nic mi počítač vůbec nedetekuje externí disk. Lze z takového zařízení dostat data? děkuji

-- 23. 3. 2013 09:04 --

jo a ještě bych řekl, že když ho připojím k notebooku, tak začne jakoby tutat (pípat), když si ho dám k uchu a po 5 sekundách to přestane, ale počítač ho vůbec nevidí... Normálně svítí a zkoušel jsem ho na jiném počítači a tam taky nefunguje...
LadikDOB
Junior

Odeslat příspěvekod JJezevec 23. 3. 2013 09:13

Pravděpodobně je problém v bižuterii kolem externího disku. / Kabel, napájení, převodník USB-SATA,../.
1/ Nejprve zkus vyměnit kabel z disku na USB, obvykle bývá zlomený.
2/ Když to nepomůže tak doporučuji rozebrat obal disku a disk připojit přímo do počítače. A to jak SATA tak i napájení.
JJezevec
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 23. 3. 2013 10:23

...pokud to neni napr. WD a nema USB primo na tistaku, tzn, zadne SATA tam neni. Pak je potreba trochu slozitejsi zasah :)
http://www.pcbfordatarecovery.com/media ... _parts.JPG
http://i1096.photobucket.com/albums/g33 ... A_SHOW.jpg
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod LadikDOB 23. 3. 2013 12:38

Díky za rady, tak jsem zkusil vyměnit ten kabel, ale tím to nebylo, takže to vypadá, že budu muset rozdělat ten exterňák... Vůbec se mi do toho nechce, protože je to ještě v záruce...
LadikDOB
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 3. 2013 12:44

Máš tři možnosti - vyprdnout se na data a dát disk reklamovat.
Disk vykuchat sám doma a případně zjistit, že s tím stejně nic neuděláš (a přijdeš o záruku).
Dát disk odborníkům, kteří ho vykuchají a data téměř jistě z disku dostanou (přijdeš o záruku a bude to něco stát, data ale budeš mít).

Každopádně by tě to mělo naučit data zálohovat, protože nezálohovaná data jakoby ani nikdy neexistovala - data se totiž dělí na zálohovaná a ztracená. Pak v takových případech dáš disk jednoduše na reklamaci a data si obnovíš ze zálohy.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod LadikDOB 23. 3. 2013 13:04

jj, díky za rady. Samozřejmě vím, že se takovéhle věci mají zálohovat na více míst, ale povídejte to mé přítelkyni, která tam měla také svoje data... :-|
LadikDOB
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 3. 2013 13:23

To nevadí, chybami se člověk učí nejlépe ;) Párkrát přijde o všechna svoje data nebo vyplázne pěkných pár tisíc za obnovení a zálohovat se naučí :)

BTW dřinu strojům - prostě přítelkyni nastav zálohy automaticky v plánovači a je vyřešeno ;)
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod LadikDOB 23. 3. 2013 18:58

Teď jsem zjistil, že když ten externí disk připojím přes USB rozbočovač a ne přímo do USB v počítači, tak se mi ten disk objeví ve správci disku... Nevím, čím to, ale ten rozbočovač asi posílá méně energie přes Y USB ne?
LadikDOB
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 3. 2013 19:03

No pokud je ten USB hub napájený, tak by to mohl být důvod.

Takže problém vyřešen? Je teda divné, že to šlo a najednou to přestalo jít, to by se jen tak dít nemělo a spíš to ukazuje na nějakou jinou závadu.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod LadikDOB 23. 3. 2013 19:18

Právě, že ten USB hub není napájený a exterňák se objeví jen ve správci disku. V ,,tento počítač" nebo kdybych chtěl tento disk bezpečně odebrat, tak ho nevidím. Zkoušel jsem i program partition magic a ten toto zařízení nenašel... Už jsem myslel, že jsem ho rozchodil a ono nic...
LadikDOB
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 3. 2013 19:55

Má ve správci disků přiřazené písmeno?
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KineCZek 23. 3. 2013 19:59

Pokud bude ve spravci jako RAW, nebo jako misto bez oddilu, coz nejspis bude, stejne to bude na reklamaci.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod LadikDOB 23. 3. 2013 20:02

jj, má. Disk 1, Vyměnitelné médium (E:)
LadikDOB
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 23. 3. 2013 20:04

Opravdu to neni treba ctecka karet, nebo neco? Disk totiz NENI vymenitelne medium.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 3. 2013 20:04

Bootni třeba Gparted a koukni z něj na disk.
Bari007
VIP uživatel

Další stránka