32GB Flash disk, USB 3.0 - Který zvolit?

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jackoneill 8. 4. 2013 17:57

Zdravím. Chtěl bych se poradit s výběrem 32GB flashky, která by podporovala rozhraní USB 3.0.

Momentálně se rozhoduji mezi těmito:

ADATA S102 PRO 32GB

Patriot Supersonic Rage XT 32GB

SanDisk Cruzer Extreme 32GB

Na první pohled se všechny zdají být vyhovující, ale zajímal by mě váš názor a ocenil bych především vlastní zkušenosti a postřehy - skutečná rychlost, provedení, výdrž, celková spokojenost...

Od Patriota už mám dvě starší a fungují dobře, ale zaujaly mě rychlosti u toho SanDisku. K ADATA mám neutrální postoj. Pokud máte i jiné tipy, proč ne, ale moc mě už toho nenapadá.

Chci flashku používat jak v zařízeních podporujících novější 3.0, tak i v těch starších s 2.0. Nejspíše bych ji kvůli univerzálnosti nechal ve FATu.

Rychlost je pro mě relativně důležitá, především čtení. Kritériem je, aby flashka zvládla větší množství menších souborů (cca 2500-5000) a také HD video s vysokým datovým tokem (50-120 Mbps).

Chtěl bych na ni nahrát data a nechat ji nějaký čas ležet, poté jen průběžně aktualizovat.

Díky předem!

Junior

Odeslat příspěvekod m.kv 8. 4. 2013 19:47

..no vzhledem k požadavkům popřemýšlej o koupi nějaké SSD v kapacitě 32-60GB + rámeček na disky - máš hodně rychlej exterňák - cenově to až takový rozdíl není a nebudeš se muset rozhodovat mezi
jackoneill píše:Chci flashku používat jak v zařízeních podporujících novější 3.0, tak i v těch starších s 2.0. Nejspíše bych ji kvůli univerzálnosti nechal ve FATu.

Rychlost je pro mě relativně důležitá, především čtení. Kritériem je, aby flashka zvládla větší množství menších souborů (cca 2500-5000) a také HD video s vysokým datovým tokem (50-120 Mbps).

protože to HD video bude mít asi víc jak 4GB a to při formátu FAT nepůjde.
Takže třeba něco z tohohle http://ssd-disky.heureka.cz/f:1995:32-32;p:647/
a rámeček vybrat tady: http://vymenne-kity-boxy.heureka.cz/
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Bari007 9. 4. 2013 08:59

Asi nejrychlejší aktuálně dostupný flash disk je právě ten Sandisk, který i osobně vlastním.

Ale flash disky obecně nejsou vhodné ke skladování dat, protože ty paměti jsou nespolehlivé, pokud nejsou napájené. Je naprosto běžné, že se data z nich ztrácí.

Takže SSD + rámeček bude opravdu pro tebe lepší volba.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Krakatoa 9. 4. 2013 09:37

"HD video s vysokým datovým tokem (50-120 Mbps)"
... 120 Mbps je přibližně 14.5 MB/s, rychlostně to tebou uváděné USB flašky zvládnou s přehledem a to několikanásobně při čtení i zápisu.

"aby flashka zvládla větší množství menších souborů (cca 2500-5000)"
... nějak nechápu proč by flaška neměla zvládnout větší množství menších souborů? To snad zvládne každá, ne?
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod jirka64 13. 4. 2013 03:32

Podle tohoto testu
http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky ... 0?start=13
jsem si koupil SanDisk Cruzer Extreme 32GB. Zatím mám jen USB2, ale z rychlosti zápisu jsem doslova nadšený. Stará fleška zapisovala tak 3-8mb/s, a sandisk zapisuje 28-33(USB2-CrystalDiskMark,film). čtení ani neřeším, stejně je rychlejší jak můj HDD.
Konstrukce mě připadne taková "hrkací" prostě tvrzenej plast, ale asi odolná. Hrká tam to tlačítko na vysouvání konektoru.Víc mě vyhovovaly pogumované flešky.
Kdyby ta konstrukce byla pogumovaná tak jsem spokojen maximálně, ale i tak je perfektní(hlavně ta rychlost) a jsem s ní spokojen.
Hodně zajímavý na tom testu je to, že mě ta fleška zapisuje přibližně stejně nebo i rychleji přes USB2 než skoro polovina testovanejch flešek přes USB3. To moc nechápu.
jirka64
Junior

Odeslat příspěvekod X-Lorrien 13. 4. 2013 07:46

Ja mam nejlepsi zkusenosti s Corsair Voyager GT USB 3.0, kolega by ti doporucil Patriota, protoze s nim ma dobre zkusenosti. Nikdo tady nebude mit dlouhodobe zkusenosti se vsim, aby ti poradil to nejlepsi :-) Ale pokud chces to nejlepsi podle udavanych parametru, to je jina, ale ze zkusenosti vim, ze ty cisla, co udavaji vyrobci u jakychkoliv zarizeni nikdy nesedi :-D Takze ti doporucim volit dle vlastniho uvazeni :-)
X-Lorrien
Junior

Odeslat příspěvekod riman 13. 4. 2013 09:58

Asi neporadím, co je lepší, ale obecně nemám s flashkami ADATA nejlepší zkušenosti - jedna mi totálně odešla těsně po záruce, druhá odešla naštěstí v záruce a dostal jsem místo ní novější a rychlejší model... ale trnu, zda se to nestane znovu. Corsair Voyagery mě nikdy nezklamaly (16GB GT verze stále slouží), ale zatím jsem neměl novější verze pro USB3.
riman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Necroman 13. 4. 2013 10:13

Sandisk byva obecne dobra volba, za sebe mam dobre zkusenosti s Patriotem a velmi spatne zkusenosti s A-Data.
So sayeth the Wise Alaundo
Necroman
Junior

Odeslat příspěvekod Teho 13. 4. 2013 10:31

Ja som sa pred tyzdnom rozhodoval, nakoniec som sa rozhodol pre Kingston Datatraveler R3.0. Cenovo vychadzal podobne ako ten Adata S102 ale ma az 5-rocnu zaroku a na Kingston som cital lepsie referencie co sa tyka spolahlivosti. Vykonovo hlavne na usb 3.0 je vysoko nad ostatnymi ten Sandisk Extreme ale cenovo je tiez o dost vyssie. Mne to zatial za to nestalo, kedze podporu usb3.0 som chcel ako vyhodu do buducnosti primarna bola rychlost na usb 2.0 ktora je podobna. Tiez odporucam ten test na pctuning.cz i ked mi tam chybali rychlosti na usb 2.0 co som musel dohladat inde.
Inak sice nerad ale musel som tam dat NTFS kvoli podpore velkosti nad 4GB. ExFAT by bol sice vhodnejsi ale ten mi nepodporuje TV kde chcem prehravat filmy z toho Kingstona.
Teho
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod atlet69 13. 4. 2013 11:02

Já bych doporučoval tuto USB fleshku http://www.czc.cz/transcend-jetflash-70 ... 5059=d32.0 Mám jej již několik měsíců a rychlost je skvělá. Dole v diskuzi odkazu jsem uložil i scren testu měření fleshky, tak se podívejte.
atlet69
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod quaker66 13. 4. 2013 12:47

Já mám dobré zkušenosti s flashkami Kingston a Corsair, zato dost špatné s A-Data.
quaker66
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 13. 4. 2013 13:03

SanDisk Cruzer Extreme obsahuje stejný řadič, jako standardní Sandisk SSD, a proto dosahuje tak dobrých parametrů. Pak je vcelku zbytečné řešit SSD+rámeček.

Většina flash disků má opravdu problém s větším množstvím malých souborů, rychlost zápisu pak klesá klidně na tisícinu rychlosti zápisu velkých souborů. Viz vlákno s naměřenými hodnotami.

Používám několik desítek flash disků a zatím se mi nestalo, že by nějaká odešla, nejsem si jist, jestli ona zmiňovaná nespolehlivost flashek není daná spíše jejich používáním.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 13. 4. 2013 13:36

Souvisi a take kvalitou a zapojenim front I/O.

Osobni potrebu pokryva Kingston DTU G3 32GB, ktery se houpe na klicence a obsahuje jen blbosti pro diagnostiku a par portable drobnosti. Zadny extra trhac recenzi to neni, ale naprosto dostacuje a nikdy nezklamal. Opravdu dulezite veci, vcetne logu (typicky small files, KeePass, klice a certifikaty) nosim na IronKey S250 8GB. Kombinace Kingston, IronKey a DataLocker nikdy nezklamala. Doporucim napr.: Kingston DataTraveler Ultimate G3 32GB.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Ahzs 13. 4. 2013 15:25

Mám Sandisk Extreme 64GB a naprostá spokojenost. Mám na ní asi 10 operačních systémů (na záchranu dat, testování HW a pod - vše nahráno pomocí yumi).
Zde přikládám test:
Obrázek
Ahzs
Junior

Odeslat příspěvekod alter012 13. 4. 2013 23:00

Na tvoje účely by som ti doporučil SSD , alebo mSATA disk . Mám aj pár USB a mám aj SSD , teraz som mainštaloval mSATA . Môžem povedať , že nedá sa porovnať a zrovnať z USB . To je už naozaj 21. storočie.
je to o pár € , korún viac , ale zaslúžených .
alter012
Junior

Další stránka