Výběr 4diskového NASu

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod demonicus 16. 12. 2013 07:29

Zdravím,

plánuji vyměnit stávající multimediální centrum za NAS.
Chci 4 diskový s 4TB na každém disku. Zatím koupím jen "krabici" a použiji stávající disky s následnou obměnou disků.

Dívám se po:
Mycloud http://www.czc.cz/wd-my-cloud-ex4-bez-d ... 40/produkt
DS413j http://www.czc.cz/synology-ds413j-disk- ... 73/produkt
DS414 http://www.czc.cz/synology-ds414-disc-s ... 21/produkt

Nejvíce se mi pozdává DS414.
Cílem je sdílení dat v rámci domu (tablet, mobily, notebooky, MAC, Windows, chytré TV atd...).
Záloha MACbooku - kompletně chci nahradit TC. Předpokládám, že prostě vytáhnu disk ze stávající TC a hodím ho do NASu a budu ho používat tak jako doposud.

Máte někdo zkušenosti s některým z uvedených NASů?
G165
demonicus
Junior

Odeslat příspěvekod QeeBee 16. 12. 2013 09:39

Vlastním DS411 (dnes se již neprodává, jde o předchůdce DS414). Po roce a půl si nemohu stěžovat. Mám v něm 3 disky WD Caviar Green RX - 3TB v R5 (našel jsem si v checklistu jako kompatibilní) a rychlost zápisu po GLANu je z W7 cca 58 000 KB/s při velkém souboru (cca 700M). Mám k NASu napojeno kde co: Boxee box, satelitní receiver, AV receiver, playstation a vše funguje. Zařízení se umí samo zapnout a vypnout. Má mnoho dalších služeb, které nevyužívám (iTnues apod.) Poslední úlohu kterou plní je SMTP server. Správa je velmi jednoduchá a intuitivní přes webové rozhraní.Spotřeba ve vypnutém stavu je cca 1w (to dělá zejména externí zdroj). Při zapnutém běhu je spotřeba cca 28-30W. Osobně mohu Synology jenom doporučit. Je mi jasné, že pokud někdo zvládá Linux a má čas se tomu věnovat, tak si postaví od začátku sám, ale já chtěl hotové stabilní řešení.
Edit: Bacha, nejsem si úplně jist, jestli se nepokusí již naformátovaný disk přeformátovat na svůj file systém.
QeeBee
Junior

Odeslat příspěvekod demonicus 16. 12. 2013 10:30

Výborně, moc děkuji za informace. Jde mi přesně o to, co píšete - nechci něco stavět na koleni, chci koupit hotový kus.
Co se mi nejvíce líbí na Synology je právě podpora různých "vychytávek" které se na něj dají nainstalovat.
G165
demonicus
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 16. 12. 2013 11:25

Provarene N54L za polovicni cenu. Dat tam nejaky "nasovy" linux. Za jedno odpoledne vyladeno.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod demonicus 16. 12. 2013 12:10

Nechci nic "ladit" - z toho jsem se už vyškolil na Androidových telefonech.

Chci si koupit zařízení, které bude fungovat a nemusím nic řešit, proto si raději zaplatím 11k za tu Synology.
Dotaz na QeeBee - jakým způsobem máte vše propojené? Jen Synology sdílíte v rámci sítě jako úložiště, nebo přes nějaké protokoly? Jak zvládá synology DLNA?
G165
demonicus
Junior

Odeslat příspěvekod QeeBee 17. 12. 2013 10:50

DLNA jsem rozchodil pouze kvůli poslechu hudby na AV receiveru a případně prohlížení fotek na Playstation 3. Na video DLNA nepoužívám (Mám boxee box). Primární úlohou je sdílené úložiště pro vnitřní síť a SMTP. Pro přístup z venku mám rozchozený webdav. Jinak si lze vyzkoušet prostředí DSM na http://demo.synology.com:5000/webman/index.cgi login=admin;heslo=synology
QeeBee
Junior

Odeslat příspěvekod remet 17. 12. 2013 13:37

Osobne vidim jako nevyhodu tehle hotovych krabicek ve dvou vecech:
1) nerozrisitelnost. Ale 4 HDD mohou nakonec nekterym lidem stacit.
2) pomale prenosy. Me docela vadi po siti i 100MB/s i lokalnich 130MB/s.

Pozitivni je, ze jsou plug'n'play a kdyz po nich clovek nechce nic extra, tak umi pres klikaci web. U nekterych klientu pouzivam jak QNAP tak Synology a s zadnym z nich neni problem.
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod cabman 17. 12. 2013 13:50

Pokud někdio pokukuje po nas na 4 hdd tak asi nějaká tisícovvka neni problém. Pak bych vzal 412+ protože má dramaticky lepší procesor.

-- 17. 12. 2013 13:52 --

remet píše:2) pomale prenosy. Me docela vadi po siti i 100MB/s i lokalnich 130MB/s.
"pomalé" přenosy po síti neni nevýhoda ale vlastnost síťových úložišť. Jakýkoliv server ti nedá o moc víc protože prostě v počítačích jsou síťovky max 1Gb a spousta lidí jede přez wifi.

-- 17. 12. 2013 13:54 --

karlos00x píše:Provarene N54L za polovicni cenu. Dat tam nejaky "nasovy" linux. Za jedno odpoledne vyladeno.
A pro 99 procent lidí cesta do pekla
cabman
Junior

Odeslat příspěvekod demonicus 17. 12. 2013 14:29

412+ vypadá opravdu hezky, ale zase vyšší cena :(
Původně jsem koukal po NASu do 8 000, pak našel 414 a teď vidím 412, která je zas o kus dál.
Ale podle toho co se dívám, je rychlejší procesor, tedy bude to mít vliv na kopírování dat (přehrávání apod.). Jinak asi na nic, že? Počítám, že nepoznám v praxi rozdíl mezi 414 a 412+, pouze u kopírování dat do nasu.

Síť mám doma Wifi, ale vše je na Nkové wifině. Nas bude připojen do routeru kabelem.

Rozšířitelnost je sice nižší než u klasického pc, ale umí to, co hledám, takže jaké pak rozšiřování. Až nebude stačit, tak to prodám a koupím novější. Jde mi momentálně jen o úložiště a 16TB mi snad chvíli vydrží:)

Proč je 100MB/s málo? Pokud budu něco sosat - tak to dám stahovat rovnou do NASu a ne do PC a pak do Nasu ne ?
G165
demonicus
Junior

Odeslat příspěvekod cabman 17. 12. 2013 14:38

Pak je otázka jestli nevzít DS713+ která je stejná jako 412+ a jen má dva disky. Ono proč taky mít v nas čtyři disky? hodně to žere hodně se to ohřívá a je to hlučný. když dáš dva větší do raid1 tak je vystaráno.

100MB je na sdílení dat dost, je to běžná přenosová rychlost kterou používaji všichni.
cabman
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 17. 12. 2013 14:42

cabman: a co bys mu radil kdyz chce 4x4TB? jak to udelat aby to dostal do dvoudiskove krabice?
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod demonicus 17. 12. 2013 14:48

Proč 4 disky? Protože nechci kupovat nas na 8 disků, tak si musím vystačit s 16TB :D
Raid je jasný, abych měl aspoň nějakou ochranu před poškozením disku.
Vidím to tak na 3x4TB v raidu a 1x2TB pro TC
G165
demonicus
Junior

Odeslat příspěvekod Nargon 17. 12. 2013 16:06

Navážu na tuto diskuzi. Mě se líbí verze od Netgearu ReadyNAS 104: http://www.czc.cz/netgear-readynas-104- ... 73/produkt
Hlavně se mi tam líbí XRaid, který sám dynamicky přepíná mezi Non Raid (1 disk), Raid 1 (2 disky), Raid 5 (3 a 4 disky), díky čemu můžu mít ze začátku jen jeden nebo dva disky, a pak třeba postupně dokoupit ty další. Jen je připojím a bez nějakého nastavování a reinicializaci raid pole to bude fungovat a samo si to ty data naduplikuje atd. Hlavně se mi to líbí pro případ že mi disk odejde. Tak jen koupím nový, vyměním a pak to nechám několik desítek hodin a ono si to ten raid obnoví, aniž musím něco mačkat.
A pak taky možnost dělat za běhu snapshoty disku, ke kterým se lze vracet.
Oboje to jsou zajímavé funkce, které u konkurence nevidím.
Jen se mi u tohoto disku nelíbí výkon, který podle testů (teda viděl jsem jen jeden a ještě z nějaké první verze firmware) je cca 100MB/s při čtení, 50MB/s při zápisu, což je dost málo. A záloha na USB3 je taky jen nějakých 30MB/s což je ubohé.
Ale taky mezi těmi 4diskovými patří mezi levnější.

Co si o tomto NASu myslíte? Nebo jestli ho někdo máte, tak jestli můžete potvrdit/vyvrátit výkon.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod Milanr1 17. 12. 2013 16:22

Nargon:
provozujeme tento typ v několika ks.
Výkon ~ souhlasí. Možná poněkud nižší, než píšeš.
Pro noční automatické zálohování několika (G)WKS to > bohatě stačí.
USB nepoužívám => neotestuji.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nargon 17. 12. 2013 17:05

Jo ty rychlosti byly ty "lepší" z testu, tj zapojení v jednom disku. Při tom raidu5 to v testu mělo nějakých 90MB čtení a 42MB zápis.
Ale udivilo mě že tyhle rychlosti byly třeba i při použití raid10 stejné.
Osobně bych to chtěl používat podobně, jako sklad záloh, plus asi skladiště objemných dat, jako jsou filmy atd. Pro cca 3PC.

Jen se mi právě moc nelíbí ta rychlost zápisu, protože to pak budu kopírovat tu sbírku filmů z PC do NASu celkem dlouhou dobu, když to má několik stovek GB.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Další stránka