Jak poznat vadnou SD kartu

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod tomashewk 11. 1. 2015 22:22

Nedávno mi přestal foťák akceptovat SDHC kartu 16 GB Adata Turbo Class 6. Usoudil jsem, že je karta vadná, zkoušel jsem jí přímo v počítači a tam karta funguje, ačkoliv se zdá, že všechno (čtení, zápis) probíhá jaksi pomaleji (max 1,2 MB/s). Pustil jsem nějaké testy, ale až na pár výjimek jsem nezaznamenal problém. Výsledky testů přikládám.

Je nějaký způsob, jak jednoduše zjistit funkčnost SDHC karty?

Nejdřív Windows kontrola disku
Obrázek

Pak HD Tune
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

V HD Tune na mne vyskočily nějaký errory, když jsem chtěl dát "write" test
Obrázek
Obrázek

Pak jsem ještě zkoušel Flash Drive/Card Tester, jež probíhal bez chyby, dokud jsem ho pro zdlouhavost neukončil
Obrázek

Moc díky za jakýkoliv názor!
tomashewk
Junior

Odeslat příspěvekod Ansam 12. 1. 2015 07:38

Ako prvé odporúčam preformátovať kartu v počítači na systém FAT32.
Po vložení karty do fotoaparátu znova preformátovať vloženú kartu softvérom fotoaparátu
a presvedčiť sa, ako sa bude fotoaparát tváriť k takto prefomátovanej karte.
Ansam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cabman 12. 1. 2015 08:43

Ansam píše:Ako prvé odporúčam preformátovať kartu v počítači na systém FAT32.
Po vložení karty do fotoaparátu znova preformátovať vloženú kartu softvérom fotoaparátu
Preventivně jí přeformátovat můžeš, ale kompatibilitu fotoapatár - pc to neřeší. Ona se sice šíří fáma že v telefonech a fotoapatárwch by se měla karta naformátovat pro konkrétní přístroj, ale neexiatuje tpo to jediné vysvětlení.

On totiš takový telefon dělá jen rychlé formátování, tedy smaže co na ní je a vytvoří vlastní strukruru složek. Říká se tomu formátování, ale vlastně to formátováná neni. Formátování jako znovuvytvoření souborového systému by trvalo dlouho. Tak že rychlé formátování - mazání souborů samo o sobě nemá vliv na funkci karty.

Pokud je pomalá a fotoaparátvji nebere tak ji reklamuji a nebo hod do koše a neřdš to. Při směšných senách karet nemá cenu riskovat data.
cabman
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 12. 1. 2015 09:24

android pochopitelne umi s sd vytvorit oddil,odebrat oddil,dokonce rozdelit a vybrat fs.co tady ctu za bludy o telefonech a praci s sd snad neni ani mozne :-)
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 12. 1. 2015 09:36

Tak to se pleteš.

Samozřejmě u magnetických medií se rozlišuje fyzický formát kdy se na plotně vytváří stopy a musí se takto projít celé médium (kde to samozřejmě trvá dlouho) ovšem fyzicky se dnes s formátem můžeš setkat akorát u FDD pokud se někde ještě používají.

HDD už se fyzicky neformátuje několik let - protože to elektronika neumí (dnes už je to dost složité a trvalo by to dlouho).

Fyzický formát u HDD byl kdysi za mých mladých let.

A u karet nemáš co fyzicky formátovat - tam žádné stopy nejsou.

Takže dnes formát akorát zapíše strukturu FS do příslušných částí proto dnes formát i 3T HDD trvá pouze zlomek sekundy. To že windows formát se snaží číst každý sektor a zase zapisovat je prostě blbost. (a pak to trvá dlouho a žádný význam to dnes nemá)

A to aby si FS na tom mediu udělal foťák či telefon sám je nejlepší. Problém totiž je že telefony a foťáky mají omezenou paměť a v jejich FW (programech) nemusí být kompletní specifikace toho FS který používají aby se zjednodušila obsluha a tak třeba u FAT16 je použita pouze jedna tabulka FAT i když mají být dvě, foťák může předpokládat pevné umístění a pod...

Samozřejmě PC s tím počítá a umí to obejít, ale FW třeba v TV ne a pak se stane že v PC něco nahraješ a TV to nepřehraje a pod...

V PC naformátuješ na FAT32 a foťák pak ukládané obrázky neuloží protože s tím nebude umět a dlouhý název či diakritika rozhodí jeho FW.

Samozřejmě novější modely mají víc ram tak se tam plná podpora přidává a dnes zařízení umí používat NTFS a další FS.

-- 12 led 2015 10:02 --

oooooooooo píše:android pochopitelne umi s sd vytvorit oddil,odebrat oddil,dokonce rozdelit a vybrat fs.co tady ctu za bludy o telefonech a praci s sd snad neni ani mozne :-)

Ano protože to je vlastně už normální OS a když se zjistí chyba tak se vydá oprava.

Ale různé speciální FW různých zařízení neumí třeba pracovat s oddíly a akceptují jenom třeba první oddíl atd....

A nemáme jenom telefony s androidem máme i různé TV, foťáky a pod...a ty můžou předpokládat určitou vlastnost o které ty nemusíš mít potuchy.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashewk 12. 1. 2015 12:27

Ansam píše:Ako prvé odporúčam preformátovať kartu v počítači na systém FAT32.

Formátování bohužel nic neřeší, takže mi asi nezbývá nic jiného, než kartu hodit do koše. Přesto je mi ale divné, že by neexistoval žádný nástroj, který by ověřil funkčnost sd karty.
tomashewk
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 12. 1. 2015 12:44

Jakou máš představu o tom " funkčnost"
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod tomashewk 12. 1. 2015 17:52

Abych mohl například s čistým svědomím říct, že karta funguje a někomu jí prodat, přičemž chyba je pouze v nekompatiblitě karta x foťák...
tomashewk
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 12. 1. 2015 21:44

Sorry, ale tohle řešíš u karty za 250kč? :roll:

funguje - funguje, nefunguje -> je v záruce -> ano reklamace / ne smůla, koupím novou.

A člověk co si chce koupit jetou kartu, no ... Bez komentáře.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod myšpulín 13. 1. 2015 07:39

Funkčnost úložných zařízení ověřuji tak, že je používám a fungují, tj. co na ně uložím to tam později najdu a zařízení v kterém takové úložné zařízení mám nehlásí žádné související chybové hlášky. Vůbec jsem netušil, že je to taková věda.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PetrikCZ 20. 1. 2015 10:24

Mám taky podivnou SD kartu. Ve foťáku (D90) se chová jak má, ale v pc (Win7 64) se po načtení pokaždé objeví hláška o nutnosti kontroly (když akceptuji, tak v pohodě projde) nebo se vůbec nenačte a musím jí párkrát vyndat zandat, než se chytne. Druhá karta používaná ve stejných zařízeních je úplně v pohodě a nic takového nedělá. Minulý týden jsem si navíc všiml, že ta "divná" karta hrká, takže moje vysvětlení je mechanická nestabilita. To asi žádný test nepozná. Paradoxně kvůli své lenosti už jí ale pravidelně používám tak dva roky a data vždy ok. Asi bych jí měl nahradit, ale v podstatě jí nic není...
PetrikCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 20. 1. 2015 13:35

SD karta hrká????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Houpat zepředu dozadu mě můžeš, ale doleva a doprava ne!

Na SD kartě nemůže nic hrkat protože tam k hrkání nic není! Čip je zalit do plastu to nemůže hrkat.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 1. 2015 13:41

jediné, co by v SD mohlo hrkat, je ta posuvná pojistka
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod PetrikCZ 20. 1. 2015 14:59

Regulérně hrká. I když jí držím za pojistku. 8GB SDHC. Začalo to teprve po asi dvou letech provozu (aktivního, fotim hodně). Asi se to zalití futrálu od čipu uvolnilo. Jestli mě naštvete, tak to natočím na YT. Třeba z toho něco kápne, když je to taková rarita :)

-- 20. 1. 2015 15:22 --

BTW podle tohohle "rentgenu" bych to až tak nereálné neviděl:http://www.hdwarrior.co.uk/wp-content/uploads/2013/05/Inside-an-SDHC.jpg
PetrikCZ
Kolemjdoucí