MSATA v IDE adaptéru a pod XP (nebo 7)

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Edman 3. 2. 2016 20:51

Ahoj lidi, mám dotaz. Nechme prosím stranou důvody k takové činnosti, jestli se to vyplatí atd. Mám ten noťas prostě rád a rád bych ho vylepšil. Chtěl bych vědět, jestli to můžu udělat a co je dobré o tom vědět a co udělat při instalaci.

Mám Dell Inspiron 5160 (3GHz Pentium 4, 2GB RAM). Má 11 let a je v perfektní kondici. Původní IDE disk 80GB nestačí. Nový a větší se sehnat nedá a nezastírám, že bych ocenil o trochu vyšší rychlost.

SATA 2.5" HDD s adaptém na IDE do šachty nedostanu. 128GB CompactFlash + adaptér by šel, ale je to opravdu hodně drahé v té velikosti - navíc nevím, jak by CF karta dlouho vydržela normální každodenní provoz operačního systému.

Napadl mě tedy MSATA na IDE adaptér + MSATA 128GB. Dostanu se tak celkem (i s rezervou) do 2.000,- a ty peníze bych do toho prostě dal.

Hardware má ovladače jen pod XP. Co je nutné udělat s takovým SSD v IDE adaptéru při isntalaci na obstarožní XP. Nebo mám prostě instalovat Win 7 a zkoušet chipset a ovladače v kompatibilním módu?

Za nápady a rady předem děkuji.
Edman
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 3. 2. 2016 21:15

Vybiral bych spravne SSD, bud s poradnym Garbage Collectorem nebo takovy, ktery ma utilitu pro TRIM i v XP.

A pak klasika, nepoustet defragmentaci.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Edman 3. 2. 2016 21:24

Dějkuju, takže předpokládám teda ponechat XP. Je třeba předformátovat nebo co se TRIM týká, něco s tím diskem dělat před instalací na jiném PC?
Edman
Junior

Odeslat příspěvekod jirimi 4. 2. 2016 04:04

Mam 10 let stary NTB HP- původně s windows XP, provedl jsem podobnou operaci- 120GB SSD + redukce msata- ide. Zkoušel jsem windows 7, šlapaly naprosto bez jakýchkoliv problémů-musel jsem ale dle HWID hledat ovladače od výrobce. Zkoušel jsem i Windows 8.1, tam ale byl problém s ovladačem grafiky. Pak jen tak z legrace jsem tam zkusil upgrade na 10 a světe div se, šlape to taky -a bez jakéhokoliv dohledávání ovladačů :)
P.S. , nemá moc smysl utrácet za kdo ví jak rychlé SSD, protože ta redukce jeho schopnosti dost ořízne- ale i tak furt rychlejší než klasický IDE HDD :-)
jirimi
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 4. 2. 2016 10:17

Ad. PS: ale to mSata SSD může potom použít dále :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!