dotaz k SSHD.. je to k něčemu?

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Loppo 26. 4. 2016 11:10

Zdravím, vybírám si notebook a poměrně dost jich má SSHD.
(pokud se nepletu tak SSHD = HDD + pár GB SSD (většinou 8 ), je to tak a jde pouze o rozdílné pojmenování?)

Zajímalo by mě jestli se to dnes vůbec vyplatí.. četl jsem, že to vzniklo v době kdy SSD byly drahé, ale s postupem času jak SSD zlevňovaly, tak nevím jestli to má ještě význam. Co se mi moc nelíbí, že mají většinou jenom 5400 rpm.. což by u 30.000 notebooku mohlo mít 7200.. (není tedy lepší 7200 HDD?)

Je to tak, že cache zlepší běh OS, ale co se týče načítání dat z disku, her atd, tak to nemá vliv? Oproti tomu SSD zrychlí vše?
Loppo
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 26. 4. 2016 11:44

Ne.

Jediné co má smysl je plno tučné SSD.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod messy 26. 4. 2016 12:06

Mal som SSHD v jednom notebooku. Subjektivne mi to pride rychlejsie ako hdd. Ale kupovat ho urcite nema zmysel.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce.
messy
Junior

Odeslat příspěvekod Rafter 26. 4. 2016 12:18

U PC kde lze osadit vice disku to smysl nema. U NB kde staci SSD s malou kapacitou take ne. Smysl to miva u NB, kde je potreba velky HD a dalsi SSD uz se tam nevejde. Prinos je hlavne v rychlosti startu systemu, pri bezne praci jiz ne.
Rafter
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 26. 4. 2016 12:20

A kolikrát denně startuje systém?
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod messy 26. 4. 2016 12:39

Ja tak raz za mesiac po aktualizacii. Zvysok uspavam.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce.
messy
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 26. 4. 2016 14:22

Ze současných SSHD bych si osobně nevybral. A WD Black^2 se už nevyrábí. Tudíž abych odpověděl na tvůj dotaz: nevyplatí se.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 26. 4. 2016 14:46

Ber NTB s malym rychlym levnym SSD (M.2) a velkym pomalym levnym diskem (SATA).

MP
Miroslav Pragl
Expert

Odeslat příspěvekod soban 26. 4. 2016 19:15

Mám v noteboku hybridní disk, s OS linuxem a tam to zrychlí i běh aplikací že je to poznat oproti normálnímu HDD, ale je otázka zda pro linux není výhodnější větší ram kterou OS pak použije jako cache.

Jinak tam mám i windows tam to poznat nejde, možná tím že je nespouštím tak často takže to není načtené v ssd části.

Závěr:

Pro notebook kde je pouze 1 hdd je to výhoda, pokud se do noteboku dá umístit ssd a hdd je lepší každé samostatně.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod harrym 26. 4. 2016 19:48

Kdyby byly SSHD za férovou cenu, tak by to smysl mělo. Ale prodává se to dráže než klasický HDD + 32GB SSD (což na Win7 nebo Win10 se skřípěním zubů stačí), takže to smysl nemá.
Core i3-10100F 4.3Ghz/1020mV (undervolting - CPU Lite Load mode1 + offset -20mV); MSI B460M Pro; ADATA XPG Gammix D10 2x8GB; Zotac GTX 1050 Ti Mini; Kingston A2000 1TB; WD10EZRX 1GB; DVDRW Samsung SH-S223C; SS-350ET activePFC. Idle=30W, OCCT burn=151W
harrym
Junior

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 26. 4. 2016 20:56

BTW pred strizlivym zvazovanim SSHD bych se poinformoval, kdo/co a jak vybira, co se kesuje - a jak se to kesuje (self optimized, host hinted; podpora v OS, prace v multiboot prostredi ...). Nakonec zjistis, ze cache staci jen tak tak na rychly nabeh OS a ze pri bezne praci ti to neprida ani prd.

MP
Miroslav Pragl
Expert

Odeslat příspěvekod Loppo 28. 4. 2016 08:01

Ok,
ještě bych se chtěl zeptat jestli to SSD cache je v rámci toho HDD nebo jestli to zabírá místo pro druhý disk. Neboli jestli je teoreticky možné tam ručně dát SSD a ten SSHD disk používat jako disk na data? Vyhazovat ten disk a koupit oba nové disky se už docela prodraží, takže to se mi moc nechce dělat.. to se spíše vyplatí porozhlédnout jinde.

(btw samozřejmě chápu, že čisté SSD + HDD je lepší volba. Ale některé notebooky jsou k dostání snad jen s tím SSHD .. např. Dell)
Loppo
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 28. 4. 2016 08:14

v dnešní době se SSHD dělá jako jedno zařízení. Tj. pokud má notebook mSATA nebo lépe M.2 slot, tak jej samozřejmě můžeš osadit SSD a SSHD používat jako klasický disk. Před koupí notebooku doporučuji ověřit přítomnost tohoto slotu. Případně pokud tam není, tak se rozmyslet, jestli nezahodit DVD mechaniku a nacpat místo ní HDD/SSHD a jeho místo SSD.

V dřívějších dobách se pod "SSHD" mohlo objevovat i kombo běžného disku a malého 16-32GB SSD v mSATA slotu.
eLzyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 4. 5. 2016 11:22

kombo běžného disku a malého 16-32GB SSD v mSATA slotu.

Coz byla STRASNA vec - potrebovalo to spesl driver (bud intel RST, nebo neco exotickeho). No a pak jsi bootnul jiny OS a data byla poskozena...

MP
Miroslav Pragl
Expert

Odeslat příspěvekod brzdil987 4. 5. 2016 14:42

Koupil jsem novej notebook s sshd a oproti staremu notebooku je to pecka. Jinak ho zapiname nekolikrat denne. Start je fakt rychlej. Takze pro me je to ok. Jen ten 1TB disk asi nezaplnim :-)
brzdil987
Kolemjdoucí

Další stránka