jak se starat o disk

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod iTroll 12. 11. 2016 10:35

zdravím mám nový notebook lenovo ideapad 700 a tak nák bych chtěl sledovat co se děje s diskem a tak.. mám dva jeden ssd samsung mzvlv128 a wdc wd10spcx-24hwst1 hledal sem pro WD přímo na jejich stránkách stáhl jsem WD drive utilities ale asi to nepodporuje interní protože mi to akorát píše připojit podporovaný disk.. nevíte někdo jestli mají nějaký jiný program? :?:
 iMac 21,5" (2,9 GHz late 2013)
 iPad 4. gen. white Wi-Fi
iTroll
Junior

Odeslat příspěvekod soban 12. 11. 2016 11:18

?????? Ono se o HDD musí starat? A prosím tě jak? Budeš z něho utírat prach?

O HDD se netřeba starat, samozřejmě že s ním třeba zacházet opatrně co nejmíň nárazů a nedělat s ním psí kusy....

Taky nesnažit se ho zastavovat za každou cenu....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod iTroll 12. 11. 2016 11:46

právě sem chtěl nastavit vypínací dobu.. a četl jsem že je nejlepší použít na to utilitu od výrobce..co myslíte? nikdy sem notebook neměl tak ho nechci zanedbat.. a ssd mám také poprvé :D
 iMac 21,5" (2,9 GHz late 2013)
 iPad 4. gen. white Wi-Fi
iTroll
Junior

Odeslat příspěvekod Cadoerien 19. 12. 2016 14:06

soban píše:?????? Ono se o HDD musí starat? A prosím tě jak? Budeš z něho utírat prach?

O HDD se netřeba starat, samozřejmě že s ním třeba zacházet opatrně co nejmíň nárazů a nedělat s ním psí kusy....

Promiň, ale o disk se starat musíš. Prostě pravidelný čištění a defragmentace disku je prostě základ. Jinam budeš čekat 2 minuty než se ti otevřou dokumenty.
Cadoerien
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jonas41 19. 12. 2016 14:18

soban píše:?????? Ono se o HDD musí starat? A prosím tě jak? Budeš z něho utírat prach?

Úplná blbost velebnosti, jak píše ten chlapec výše.. prostě musíš disk občas defragmentovat (pokud se nejedná o SSD, to se naopak nesmí) jinak od Win 8 se dělá defragmentace automaticky po spuštění systemu.
Jonas41
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 19. 12. 2016 14:34

Cadoerien, radši drž ústa! Když nevíš, studuj, mlč a šoupej nohama.

V žádném, případě defragmentovat SSD ! Nikdy !

Dělá se to od W7 ... většinou je to Středa v 1:00.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Milanr1 19. 12. 2016 14:43

Nesdělil jsi verzi OS.
iTroll píše:nový notebook lenovo ideapad 700

=> předpokládám OS WNT 6. řady.
Pokud je to tak, má pravdu kolega
soban píše:O HDD se netřeba starat, samozřejmě že s ním třeba zacházet opatrně co nejmíň nárazů

Nesmyslné počínání:
Cadoerien píše: pravidelný čištění a defragmentace disku je prostě základ

Nejlépe rejžákem. :-D
Pleteš si to s MS DOSem, kde žádná automatická údržba neexistovala, když nepočítám autoexec.bat. :-)
Automatické rutiny v OS WNT 6. řady se starají (nejen) o údržbu disků.
Co s tím?
Používej NB ke smysluplné práci a neřeš zbytečnosti.
Na případné hrozící problémy (např. nebezpečně nízká disková kapacita) Tě upozorní zápis v Admin logu:
Kód: Vybrat vše
eventvwr.msc

To je jediné, co by měl admin každého OS WNT občas kontrolovat.
Podstatně důležitější než sledování aktivity disků je prostudování a dodržování bezpečné práce v internetu - viz FAQ:
https://mople71.cz/faq/
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod omualo 19. 12. 2016 14:52

Starat se o disk? Nejlepsi je, kdyz tak minimalne 20% bude vzdy prazdnych, jednou rocne (i mene), nebo po poradnem promazavani se udela defrag.
Jen bych ve woknech vypnul zastavovani disku, pripadne protahnul na alespon 2 hodiny (kdyz nebude vadit hluk) - tech 20 minut je fakt malo a disku vic vadi pocet cyklu zapnuti nez nabehane hodiny. Je to nekde v rozsirenych nastaveni spotreby v moznostech napajeni.
omualo
Junior

Odeslat příspěvekod Cadoerien 19. 12. 2016 14:59

Okej sorry, špatně jsem si to přečet a nevšimnul jsem si, že mluvíš o SSD disku. Tam samozřejmě se defragmentace nedělá, ale jinak se o disk stejně starat musíš.
Cadoerien
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 19. 12. 2016 15:00

Jak se musím starat o disk? Mám v okolí několik SSD a nestarám se o ně, tak aby mi náhodou neumřeli :(
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 19. 12. 2016 15:02

Zvlastni, nikdy jsem se nestaral o disk, a prumerna zivotnost PC s originalnim diskem je u mne dost pres 5 let. Takze s "o disk se starat musis" bych nesouhlasil.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Cadoerien 19. 12. 2016 15:15

A pravidelný čištění disku ti nic neříká? Třeba smazat dočasný soubory a jinej bordel.
Cadoerien
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 19. 12. 2016 15:32

Ne, nerika. Jednou za jeden az dva roky jsem obcas promazal TEMP (rucne). Tech par souboru tam nema na chod disku nijak vyznamny vliv.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jonas41 19. 12. 2016 15:44

U SSDčka je celkem důležitý to promazávat.. přeci jen ta velikost disku se celkem zmenšuje..
Jonas41
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod omualo 19. 12. 2016 15:59

Ja jsem z dotazu pochopil, ze se pta na plotnu, kterou k SSD ma.
U SSD bych nechal udrzbu na systemu, ale ten bych nenaplnoval k prasknuti ani vyjmecne (u plotny je to jedno, kdyz se pak promazne a udela defrag).
omualo
Junior

Další stránka