Aho všem,
pořídil jsem si do svého notebooku nové SSD Samsung 860 EVO. Jen jsem vymněil stávající HDD sa SSD, nově nainstaloval WIN10 a vše proběhlo bez problémů Mé zařízení: Dell Latitude E6530, Core i5 třetí gen.
Nainstaloval jsem si podpůrný SW Samsung Magician a samozřejmě zkusil otestovat dostupné rychlosti na mém zařízení. Rychlost sekvenčního čtení i zápisu zcela v pořádku a odpovídá hodnotám, které udává výrobce (545/503MB/s)
Ale ryhlosti náhodného čtení a zápisu jsou 38,085/34,912.
Rád bych tedy požádal zkušené o radu nebo informace, čím je toto způsobeno a jak eventuálně dojít k nápravě.
SSD mám zapojeno v režimu RAID, nicméně v BIOSU je i možnost režimu AHCI (bohužel, toto jsem dříve nesledoval a neřešil, takže jsem vše ponechal tak, jak bylo přednastaveno). Tím pádem mi i Samsung Magicial hlási AHCI deaktivováno.
Nejsem v této problematice zcela v obraze, zda tedy má ono AHCI velký vliv na výše uvedené, nebo je v tomto nepatrný rozdíl oproti režimu RAID, nebo zda je potřeba nějaký dodatečný ovladač pro WIN10, nebo je problém někde úplně jinde...
Budu rád za každou radu, předem díky.