HDD nebo SSD do bedny? Co brát? Využití pro vše.

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Paleandr 2. 8. 2019 12:50

Ahoj,

dochází mi doma místo na obou discích a tak přemýšlím, že bych něco dokoupil. Co se teď vyplatí?

Mám následující:
Transcend 256GB SSD - MLC SATA III 6Gb/s 2.5" Solid State Drive 370 (TS256GSSD370S)
Seagate Momentus ST1000LM024 5400 RPM 1TB

Základní deska (pokud je potřeba): MSI Z97 GAMING 5 - s1150, Intel Z97, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX

Nový disk budu používat na ukládání defakto pro všechno, tedy pracovní soubory, programování, hry, filmy a serialy, pár virtual mašin. Má smysl ještě vůbec kupovat plotnový disk, nebo díky aktuálním cenám radši rovnou vzít SSD?

Doporučíte mi, prosím, nějaký konkrétní model? Moje představa je přikoupit alespoň 1TB prostoru a dát to do skříně (Fractal Define R5) pod aktuální SSD.

Díky moc.
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 2. 8. 2019 13:31

Pro ukládání dat není rychlost rozhodující a proto bych volil nějaký velký HDD (3TB a více).
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 8. 2019 13:40

Ja jsem SSD ONLY uz docela dlouho. Mam 1TB na system a 2x 2TB na data. Na vse ostatni je tu netflix, HBO, Spotify a podobne, multimedialni data se dnes proste STREAMUJI.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Paleandr 2. 8. 2019 16:44

Díky za odpovědi. Máte někdo zkušenost s nějakým konkrétním modelem disku?
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 8. 2019 17:14

Crucial MX500 v 1TB je ideal. Cenove akceptovatelny, vysoce kvalitni ... a rychly i v realu, nejenom na papire.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 2. 8. 2019 17:27

Pokud by šlo jen o ukládání dat, také bych doporučil nějaký tichý pomalý HDD. Ale ty virtuální stroje by tím docela trpěly. Budete-li data souběžně zálohovat, pak klidně SSD, ale nebudou-li data v kopii jinde, pak raději HDD. Pevný disk neumírá náhle a lépe/levněji jdou zachraňovat data (pracovní soubory).
A úplně nejlepší je kombinace SSD (systém, pracovní data, virtuál) a HDD (záloha obsahu SSD + nekritický obsah jako jsou filmy).
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Paleandr 3. 8. 2019 16:34

KineCZek píše:Crucial MX500 v 1TB je ideal. Cenove akceptovatelny, vysoce kvalitni ... a rychly i v realu, nejenom na papire.

Super, díky za info. bavíme se tedy konkrétně o tomto kousku? https://www.alza.cz/crucial-mx500-1tb-s ... 43.htm?o=4

Btw. v recenzích jsem se dočetl něco o "Momentum cache". To je něco, co bych měl zapnout a používat?
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 8. 2019 17:00

Osobne nedoporucuji, pokud nemas PC na UPS.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN