Synology DS218j

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod -b3h- 25. 9. 2019 06:43

Zdravím Vás,

pořídil jsem si NAS Synology DS218j + 2x TB HDD. Instalace byla naprtosto bez problému. Měl bych pár postřehů a dotazů:

1. NAS je připojen k wifi modemu UPC. Ve win 10 jsem si namapoval složky z NASu. Včera jsem zkoušel nahrát asi 10 GB soubor z NB připojeného přes WIFI do NASu. Ze začátku byla přenosová rychlost okolo 17 MB/s, ale po dosažení asi 90% se rychlost snížila na max. rychlost okolo 2 MB/s a kolísala tak moc, že to chvílema byla 0. Nevíte čím by to mohlo být?

2. Na stránkách výrobce uvádí, že v zátěži má NAS spotřebu okolo 17,5 W a režimu spánku HDD 7 W. V nastavení je nastaveno 20 minut pro uspání HDD, zapnul jsem i pokročilý režim spánku HDD, ale mám pocit (podle hluku, který je stejný), že se po 20 minutách nic neděje, disky se točí stále. Že bych špatně chápal tuto funkci?

3. Jak často testujete S.M.A.R.T.? Jako výchozí je nastaveno každý měsíc.
-b3h-
Junior

Odeslat příspěvekod Chipoun 25. 9. 2019 07:15

Ahoj,
1) Viděl bych to na WiFi. Zkus to kabelem a dej vědět.
2) Win na disk může šahat i když nic neděláš. Když je vyplý počítač taky disky neusnou? Nebo mi probudí NASku i Televize co přes DLNA šahá na síť...
3)Měsíc dostačuje, jen si nastav upozornění na chyby do mailu, ať to nemusíš kontrolovat, protože to pravidelně určitě dělat nebudeš :-)
Chipoun
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod -b3h- 25. 9. 2019 07:39

Ad 1. Nakonec se mi ten soubor nahrál, ale pak jsem hned zkusil nahrát další podobné velikosti a tady rychlost jela od začátku na cca. 2 MB/s a kolísala stejně jako na konci v případě prvního souboru. Zde jsem to však nevydržel a nahrávání zrušil. Po tomto kroku se mi znepřístupniliy namapované disky, tvářily se jako odpojené. Toto trvalo 5-10 minut a pak již byly přístupné. Kabelem to asi jen tak nevyzkouším, pač mám NB, který nemá LAN (tenké šasi).

Ad 2. Do sítě mám připojenou TV i MediaBox, ale nastavené nic nemám, takže ani neví, že je v síti NAS. Nebo to je jedno?
-b3h-
Junior

Odeslat příspěvekod Chipoun 25. 9. 2019 07:52

1) https://www.alza.cz/i-tec-usb-c-metal-g ... bXEALw_wcB
https://www.alza.cz/axagon-ade-sr-d5356202.htm
2) Pokud máš zaplý mediální server na NAS, tak na TV nic nastavovat nemusíš a automaticky jej vidí.
Chipoun
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod -b3h- 25. 9. 2019 08:05

Ten adaptér bych mohl pořešit, může se hodit.
S tím mediálním serverem, to máš pravdu. Mám je nainstalovaný, ale netušil jsem, že jej mohou zařízení vidět. Měl jsem za to, že k tomu potřebuji každé zařízení účet...
-b3h-
Junior

Odeslat příspěvekod Chipoun 25. 9. 2019 08:51

Na DLNA účty nejsou. NASka se hlásí do celé sítě LAN a nabízí obsah k prohlížení všem zařízením.
Chipoun
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod -b3h- 26. 9. 2019 07:23

Tak jsem včera vyzkoušel přenést stejné soubory před kabel a ono to vážně fungovalo, nahrálo se to bez problémů. Takže chyba musí být na straně wifi routeru.
Jinak jsem včera zkoušel TV a opravdu NASku viděla, jsem ani nevěděl, že to mám aktivováno ...
Dále jsem zkusil NAS odpojit od sítě a čekal, zda se disky uspí, ale vůbec, počkal jsem téměř dvojnásobek času a nic. Jak to tedy funguje?
-b3h-
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 26. 9. 2019 08:49

Zkus vypnout pokročilý režim spánku a vyzkoušej znova.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod calebcox 26. 9. 2019 11:35

-b3h- píše:Kabelem to asi jen tak nevyzkouším, pač mám NB, který nemá LAN (tenké šasi).

S trochou snahy a investic lze postavit wifi sit ktera se ryclosti bude blizit 1Gbit ethernetu ;-)
calebcox
Junior

Odeslat příspěvekod -b3h- 26. 9. 2019 19:32

milsimr píše:Zkus vypnout pokročilý režim spánku a vyzkoušej znova.

Zkusil jsem, ale opět se nic nestalo ... NAS běží nepřetržitě i když je odpojen od sítě ... nějaký jiný nápad?
-b3h-
Junior

Odeslat příspěvekod Lachtan15 3. 10. 2019 12:51

Uspávání Synology blokují některé běžící balíčky, například Synology Cloud Station, Download Station atd. Něco k tomu je tady: https://www.synology.com/cs-cz/knowledg ... ibernation
Lachtan15
Kolemjdoucí