Degradace SSD

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ilja2001 10. 3. 2024 20:43

Tak partnerem pro reklamaci je prodejce a ne vyrobce, alespon v CR a predpokladam, ze i na Slovensku. Takze zalezi, jakou zarucni dobu poskytnul prodejce.
ilja2001
Junior

Odeslat příspěvekod Martin Ma 13. 3. 2024 16:01

Zdravim.
Mam SSD Disk Corsair NovaSeries 64GB
Kupoval jsem ho nejak v roce 2012 na krabicce vzadu je rok 2010
Byl malo pouzivany v predchozim notebooku jsem ho mel rok mozna dva a notebook i tak malo pouzival.
Po dlouhe dobe jsem ho dal do notebooku kde mam jina 1TB HDD abych si z nej stahl nejake soubory, na disku je Win10 takze to byla otazka par minut soubory prekopirovat na externi disk.
Jen ze zvedavosti jsem spustil program CrystalDiskInfo a celkem prekvapeni...stav disku policko modre a 57 procent.
Ze by disk sam od sebe po tech 12letech takhle degradoval? je nejake reseni jak jej ozdravit a mam jej jeste vubec pouzivat po jake dobe odejde uplne?
Obrázek
Obrázek
Martin Ma
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hanes1 16. 4. 2024 09:19

Dávam do pozornosti nový HD Tune 6.0 (po 5tich rokoch konečne update :D )

Už oficiálne podporuje NVMe SSD

https://www.hdtune.com/

Skúste ten test teraz :D
hanes1
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 22. 11. 2024 21:53

Výsledky jsou stejný, nebo se nějak změnilo 8MB a možnost zápisu a čtení? Nemyslím si. :)

-- 22. 11. 2024 21:54 --

Martin Ma píše:Zdravim.
Mam SSD Disk Corsair NovaSeries 64GB
Kupoval jsem ho nejak v roce 2012 na krabicce vzadu je rok 2010
Byl malo pouzivany v predchozim notebooku jsem ho mel rok mozna dva a notebook i tak malo pouzival.
Po dlouhe dobe jsem ho dal do notebooku kde mam jina 1TB HDD abych si z nej stahl nejake soubory, na disku je Win10 takze to byla otazka par minut soubory prekopirovat na externi disk.
Jen ze zvedavosti jsem spustil program CrystalDiskInfo a celkem prekvapeni...stav disku policko modre a 57 procent.
Ze by disk sam od sebe po tech 12letech takhle degradoval? je nejake reseni jak jej ozdravit a mam jej jeste vubec pouzivat po jake dobe odejde uplne?
Obrázek
Obrázek

Ano může být, ale myslím si, že secure erase / disk refresh by pomohl... Nicméně, k čemu je dneska 64GB SSD? :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod soban 23. 11. 2024 13:11

Tak on náboj v tom SSD zeslábnul pokud se neobnovuje, takže pokud sektor přečteš tak by měl řadič poznat že je malý náboj a ten sektor znovu zapsat.

Teoreticky by mělo stačit ten SSD celý přečíst po sektorech a pokud FW není úplně blbé tak by měl být OK.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldass 19. 12. 2024 14:08

Dnes jsem musel vyměnit ADATA XPG SX8200NP 960GB.
Najednou se začal sytém zpomalovat, disk měl očividně potíže se zápisem, ale horší bylo i čtení dat. Ještě se s ním pracovat dalo, ale často se systém zasekával a disk byl v tu chvíli vytížen na 100%.
Kupovaný byl v roce 2018
Dobře chlazený
TBW jen cca 30TB (výrobce sliboval snad 640TBW)
Vše hlásí, že je ok, ale není.

Zklamání. Necelých 6 let. :-|

Obrázek

(vlevo test z roku 20222, vpravo dnes 2024)
Obrázek
oldass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 19. 12. 2024 17:53

@oldass - Vrat se o stránku zpět a najdi si příspěvek Python.p o použití příkazu badblocks
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldass 19. 12. 2024 18:49

To nepomůže, nemám na disku žádné badblocks, projel jsem ho a nehlásí vůbec žádné problémy. Nicméně je vážně pomalý.
oldass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 19. 12. 2024 19:47

U těch SSD nejde o hlášení vadných bloků ale o to, že adresace každé buňky při běhu té linuxové utility je oživí. Pakliže jsi toto udělal a nepomohlo (Python.p udělal dva průchody a po nich napsal "Tam se rozstřelila přístupová doba jako prase..."), budeš mít pravdu.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldass 19. 12. 2024 20:28

Přidávám scan ... tváří se prostě, že mu nic není, ale je. Tu utilitu jsem nepouštěl.
Obrázek

Zatím pátrám co se děje ...
oldass
Kolemjdoucí

Předchozí stránka