Co na zálohy - levně, kvalitně a nepruzácky?

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod dockalacek 15. 12. 2023 16:01

Ahoj,

ptám se za kamarádku: má starý 500GB externí disk WD Elements, kterému může být i přes 10 let. Obává se o jeho kondici, takže uvažuje o koupi nového exteráku. Pořád platí, že nejlepší řešení je koupit krabičku a disk zvlášť? Nechci SMR, takže bych chtěl 2,5" CMR/PMR. Líbila by se mi Toshiba L200 500GB, 8MB, terabajtová verze už se nedělá.

Používá pracovní notebook Lenovo s 256GB SSD, volných asi 112GB. Exterák je plný ze tří čtvrtin, ale většinu zabírají filmy, které nepotřebuje. Pak má nový Samsung A33 (6/128GB). Já myslím, že 500GB disk by stačil, ale mít to jenom na něm je blbost. NAS je drahý a zbytečný. Jak se díváte na cloudová úložiště, jako jsou OneDrive nebo Google Disk? Já s cloudy nemám zkušenosti, je to intuitivní?

Tu Tošibu (budu psát česky) mám otestovanou na dvou kamarádkách s hliníkovým boxíkem od Axagonu, někdo tvrdí, že Axagony jsou blbý v tom, že mají micro-USB, které je náchylnější na vylomení, takový Gembird má plnotučné USB-A.

Dnes jsme objednali 128GB flešku, protože už nemáme kam odlít ta data ze starého exteráku.

Další věc, která mě zajímá je to, jestli u OneDrivu musíte mít Microsoft účet a aktivně ho používat na počítači, protože jde o pracovní notebook. Může si OneDrive založit na mobilu a přihlašovat se k němu jen přes web? Má myšlenka je taková, že 500GB extéráku by mohlo stačit + mít za 389 korun ročně 100GB ve OneDrivu. A těch nejcenennějších 100GB by si hodila do cloudu, jako dvojitá záloha. Případně uvítám tip na jiný, výhodnější cloud. Díky moc za případné odpovědi.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 12. 2023 22:12

Pokud to notebook/firma dovolí, pořiďte větší interní disk. Není-li to možné, použijte externí SSD disk (cca 1000 Kč komplet, za 500 GB). HDD je velmi nepraktické řešení, které má výrazné mechanické limity jak v odolnosti, tak i výkonu.
Cenu a zbytečnost NAS si musí odůvodnit každý sám. Každopádně z druhé ruky jsou bez disku od 700 Kč. Výhody v automatickém zálohování, dostupnosti odkudkoliv a vlastnímu cloud řešení pak víceméně překřičí vše ostatní.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 16. 12. 2023 09:21

Díky, Emile, ale externí SSD mě moc nebere. Vadí mi tam to, že když zdechne, data se už nezachrání. Reálně je to ale blbost, protože mrtvých harddisků jsem viděl víc, SSD zatím ani jedno.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kuba.77 17. 12. 2023 22:32

Co se týče cloudů, tak Backblaze B2 za 0.006 $/GB měsíčně + DPH. A pokud k těm datům nepotřebuje mít přístup, jen je mít ještě někde uložené jako další zálohu, tak např. Scaleway Object Storage varianta Glacier za cca 0,002 €/GB měsíčně + DPH, akorát pokud by ty data potřebovala někdy stáhnout, tak to stažení se platí navíc a data jsou k dispozici ke stažení až za několik hodin od vyžádání... takovou službu nabízí i třeba Amazon - S3 Glacier Deep Archive. Data se do těchto služeb dají nahrát i např. přes Rclone (Rclone browser), který umožňuje i šifrování.
Kuba.77
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod regine 24. 1. 2024 10:09

1. Užívám hliníkové černé (dobrý odvod tepla) boxy Axogon snad 15 roků zcela bez problémů. Jen zadní část odšroubují též a dávám oporu pro HDD. Mám Axagon-ů asi 10 a ještě dražší "odolné" "army" nekovové Transcend.
2. Na stáří externího disku dle mne nezáleží. Rizikem (největším) je pohyb disku za běhu. Což neznalí lidé často dělají a odešlou externí HDD na šrotiště i s daty.
3. Pokud zálohovat osobní cenné údaje (rodinná fota/vida jsou často neocenitelné), tak vždy 2 krát. Druhá záloha mimo objekt od první zálohy (požár, zloděj, záplava - osobně znám z olomoucka), třeba v cloudu. Já mám druhé/duplicitní HDD u dcery. Když přijede, provedu update.
4. SSD jako záloha áááno, ale je potřeba rozlišovat záloha pro obnovu a nebo archivaci. Jako archivační nosiče se zatím doporučují HDD.
Nice Day :-) Hezky den :-)
regine
Junior